Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemija ne jenjava

I sami u čudu zbog ogromne razlike: Iz Štampara objasnili zašto oni i Stožer imaju drugačije brojke za Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stožer civilne zaštite Grada Zagreba na presici je objavio da su u posljednja 24 sata ukupno 922 novobooljele osobe. No u podacima objavljenima na Twitteru stranice Koronavirus.hr navedeno je kako su u Zagrebu novozaražene 322 osobe.

Grad Zagreb već danima bilježi visoke brojke novozaraženih koronavirusom. Jučer ih je bilo čak 924, a ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar na presici je danas kazao da je na Štamparu obavljeno 966 testiranja te da su u Zagrebu 922 novoboljele osobe, u što ulaze i oni iz drugih lokacija za testiranje (HZJZ, Klinika za infektivne bolesti i ostali).

Pročitajte i ovo Ilustracija gradsko izborno povjerenstvo Kako zaraditi na dan izbora: Objavljen poziv za Zagreb, ima jedan uvjet Tomislav Tomašević Nakon 13 godina Gradu Zagrebu promijenjen kreditni rejting

"Zbog čega je ovako velik broj, zaista ne znam. Zaista je vrlo velika razlika između platforme Nacionalnog stožera i ovih brojeva. Ali ovo je životan broj", istaknuo je Šostar.

Na Twitter profilu službene stranice Koronavirus.hr istaknuto je pak da su u Zagrebu u 24 sata pozitivne tek 322 osobe.  

Na naš upit odakle tako velika razlika, iz Nacionalnog stožera kazali su da oni imaju podatak o 322 novozaražene osobe te da se za pojašnjenje obratimo gradskom stožeru.

U NZJZ-u Dr. Andrija Štampar pojasnili su nam da u statistiku Nacionalnog stožera ulaze podaci prikupljeni od 8 ujutro pa do idućeg dana u 8, dok u Štamparu evidentiraju nalaze od 20 sati do istog vremena idućeg dana. "Konkretno, u naš današnji izvještaj ušli su podaci od 31. listopada u 20 sati pa do 1. studenoga u 20 sati", ističu u NZJZ-u. Ipak, vele kako je i njima ovako velika razlika u podacima za posljednja 24 sata bila neobična.

Navode i kako oni u izvještaju objavljuju ukupan broj zaraženih u cijelom Zagrebu, iz svih laboratorija na području grada u kojima se obavljaju testiranja, te da su od početka dosljedni u izvješćima. Naglašavaju i da oni ne dobivaju podatke o ukupnom broju testiranih, već samo ukupnom broju zaraženih.

Brzi testovi samo za pacijente sa simptomima

Dr. Vjekoslav Jeleč iz Gradskog ureda za zdravstvo na današnjoj je presici kazao da je u Zagrebu pozitivno ukupno 126 medicinskih djelatnika.

Na području PU zagrebačke zabilježeno je šest kršenja mjera samoizolacije te tri kršenja mjera Nacionalnog stožera. Pozitivna su 43 zaposlenika PU zagrebačke, a 105 ih je u samoizolaciji.

Šostar je istaknuo da na Štamparu još nisu spremni za uvođenje brzih antigenskih testova jer nije gotova validacija. Dodao je da bi oni možda mogli te testove uvesti krajem tjedna te da nisu toliko pouzdani kao PCR testovi pa su samo potonji mogući za putovanja.

"Brzi testovi prihvatljivi su za one pacijente koji imaju izražene simptome, ostali će i dalje morati raditi PCR testove", kazao je Šostar. Rekao je i da je navala na cjepivo protiv gripe velika te da mora provjeriti jesu li došle nove doze.

Jeleč je rekao kako je zbog ovakvih brojki jasno da će 10-ak posto oboljelih razviti tešku sliku bolesti. "Trenutačno zdravstveni sustav to jako teško podnosi, i danas ćemo imati sastanak s ministrom. U ovom tjednu očekujemo da će se aktivirati i veliki kapaciteti tipa Arene jer broj oboljelih postaje jako velik."

Bolnica u Rockefellerovoj najvjerojatnije će također primiti dio bolesnika, to je dogovoreno u Ministarstvu, rekao je Jeleč.

Korona je ušla u devet domova za starije i u posljednja 24 sata pozitivno je 13 korisnika. Ukupno je pozitivan 101 korisnik. 

Stanje po županijama u Hrvatskoj možete pratiti OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene