Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši šef SOA-e

Cjepivo je veliki mamac za kriminalce, stručnjak upozorava: "Treba ga se pratiti kao i novac - sa specijalnim snagama u blindiranim vozilima"

Ante Letica
Ante Letica DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Cjepivo, ilustracija Cjepivo, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Transport cjepiva protiv koronavirusa Transport cjepiva protiv koronavirusa Foto: DNEVNIK.hr +0 Ante Letica Galerija 1/3 >>
Kriminalne organizacije diljem svijeta pripremaju se kako bi na tržišta lansirali lažna cjepiva protiv korone. Bivši šef operative SOA-e Ante Letica napominje kako je cjepivo postalo prvorazredno sigurnosno pitanje diljem svijeta.

Bivši šef operative SOA-e Ante Letica napominje kako je cjepivo protiv koronavirusa postalo mamac za razne kriminalne organizacije s obzirom da se radi o milijardama dolara koje će se potrošiti na njega. Na pitanje je li cjepivo postalo prvorazredno sigurnosno pitanje u cijelom svijetu, odgovara: 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Pišem ti pismo Plenković odgovorio Milanoviću o šefu SOA-e, ali i Turudiću: "Nije mi jasno zašto ne poštujete postignuti dogovor" Zoran Milanović Bliži se kraj mandata Zoran Milanović pisao Plenkoviću: Predložio Daniela Markića za vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e

"Ukazao bi na izjavu šefa Interpola, koju je dao njemačkim medijima, u kojoj je upozorio da se međunarodne organizirane kriminalne skupine nastoje ubaciti u proces distribucije cjepiva.

Također nastoje se ubaciti i prema skladištima cjepivima, prema trasama tog cjepiva, kako bi ga se domogli. Također je upozorio na mogućnost da određene militantne skupine, anarho-skupine, antiglobalističke skupine, da one mogu pokušati određene sabotaže prema tom procesu. Dakle postoji moguća i ozbiljna opasnost od navedenoga", objašnjava. 

U dopremanju i čuvanju cjepiva bitna je i uloga obavještajne zajednice. "Njihova uloga je kao i u svim takvim sličnim situacijama, a sukladno zakonu koji regulira njihov rad. Obavještajna zajednica prikuplja i obrađuje podatke o mogućim ugrozama i dostavlja ih nadležnim tijelima". 

Njemačka je cijelu akciju distribucije i skladištenja cjepiva proglasila tajnom.

"Skladišta cjepiva će biti tajna, čuvat će ih njihova savezna policija. Ja se nadam da su i naše odgovorne osobe u RH, shvatile te informacije i da će slično postupiti. Dolazak cjepiva i njegova sigurnost bi trebala izgledati kao kad se prati novac, sa specijalnim snagama, sa blindiranim vozilima...Mislim da je to potrebno, ali u dozi da se ne stvara panika. Pozivam opet na razumno i odgovorno ponašanje", apelira Letica. Svaka kutijica imat će GPS uređaj kojim će se pratiti. 

"To ukazuje na ozbiljnost informacija koje je iznio šef Interpola, to je ozbiljna organizacija i ne daje takve ozbiljne informacije olako. Prema tome, to je sigurno jedan način zaštite i preventive pokušajima napada na cjepivo, odnosno na mjesta gdje se cjepivo skladišti", pojašnjava. Uvjeren je da i naše službe takav posao mogu odraditi bez problema.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene