Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnik Interpola Jürgen Stock upozorio je u ponedjeljak da očekuje "dramatičan" rast kriminaliteta u postupku isporuka cjepiva protiv COVID-19 koje je u nekim zemljama već počelo, a krajem tjedna će i u Europskoj uniji koja je usuglasila cijenu za Pfizer-Biontechovo cjepivo.


"S početkom isporuka cjepiva, kriminalitet će rasti na dramatičan način", rekao je Stock za njemački časopis Wirtschaftswoche. "Vidjet ćemo krađe, provale u skladišta i napade na prijevozna sredstva s cjepivom", rekao je.

Europske sanitarne vlasti trebaju u ponedjeljak odobriti stavljanje prvog cjepiva na tržište, a Stock očekuje i koruptivne radnje "u pokušaju da se neki brzo domognu dragocjenog lijeka".

U Njemačkoj je savezna policija zadužena za postupak isporuke cjepiva koje će biti skladišteno na tajnim lokacijama. Istodobno, strahuje se da bi 'antivakseri' mogli izvoditi operacije sabotaže.

Prvo cjepivo, razvijeno u njemačkom laboratoriju BioNTech u partnerstvu s američkim divom Pfizer, dobilo je odobrenje već u 16 zemalja. Ako Europska agencija za lijekove (EMA) odobri to cjepivo, prva cijepljenja u Europskoj uniji mogla bi početi već u nedjelju.

Ugovorena cijena od 15,5 eura po dozi

Europska unija ugovorila je cijenu od 15,5 eura po dozi tog cjepiva, pokazuje interni dokument EU-a u koji je uvid imala novinska agencija Reuters. Cijena, koja je povjerljiva i ispregovarana za ukupno 300 milijuna doza, nešto je niža od 19,5 dolara koje su Sjedinjene Države ugovorile za prvu pošiljku od 100 milijuna doza istog cjepiva.

Dokument EU-a, datiran 18. studenoga, interno je cirkulirao nakon što je EU 11. studenog objavila ugovor o nabavi cjepiva s Pfizerom i BioNTechom.

Belgijska državna tajnica za proračun Eva De Bleeker objavila je u četvrtak na Twitteru tablicu s iznosima koje će Belgija platiti farmaceutskim tvrtkama za njihova cjepiva protiv COVID-19.

Belgija objavila da plaća 12 eura po dozi

Prema toj tablici, Pfizerovo cjepivo će Belgiju koštati 12 eura po dozi pa ih sve više zaključuje da je to zapravo cijena po dozi koju je ugovorila EU. Ostala cjepiva u tablici također su prikazana s nižim cijenama od onih koje su otkrili izvori EU-a.

"Uvijek postoji ukupna cijena i cijena po isporuci", rekao je dužnosnik EU-a uključen u razgovore s proizvođačima cjepiva kada je Reuters zatražio da objasni razliku između cijena EU-a i Belgije.

Odbio je komentirati upit Reutersa u ponedjeljak. Pozvao se na klauzulu o povjerljivosti podataka i uputio na ono što je De Bleeker rekla u belgijskom parlamentu prošli tjedan. Državna tajnica poručila je za vrijeme rasprave da ta cijena nije potpuna.

EU još nije objavio iznos predujma dogovorenog s Pfizerom. Blok je u listopadu objavio da je platio milijardu eura predujma AstraZeneci, Sanofiju i Johnson & Johnsonu za njihova cjepiva i namijenio dodatnih 1,45 milijardi eura Pfizeru/BioNTechu, Moderni i CureVacu.

Slika nije dostupna Niti vrtići nisu lišeni korone: Nakon mnoštva apela, ministar Fuchs nije ponudio rješenje, odgojitelji su na izmaku snaga

Slika nije dostupna Danas drastično manje novooboljelih. Markotić objasnila koliko je opasan novi soj virusa, Božinović otkrio broj dosad zatraženih propusnica

EU je otad potpisala ugovore o nabavi cjepiva sa svih šest tvrtki te pregovara s Novavaxom.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju