Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRVE TRANŠE

Sve što trebate znati o cjepivu: Tko će se i gdje cijepiti, datumi dolaska, kada stižu cjepiva od drugih dobavljača...

Cijepljenje protiv koronavirusa - 4
Cijepljenje protiv koronavirusa - 4 Nova TV
Aktualno Galerija Cijepljenje protiv koronavirusa - 1 Cijepljenje protiv koronavirusa - 1 Foto: Nova TV Cijepljenje protiv koronavirusa - 2 Cijepljenje protiv koronavirusa - 2 Foto: Nova TV Cijepljenje protiv koronavirusa - 3 Cijepljenje protiv koronavirusa - 3 Foto: Nova TV Cijepljenje protiv koronavirusa - 4 Cijepljenje protiv koronavirusa - 4 Foto: Nova TV +5 Cijepljenje protiv koronavirusa - 5 Galerija 1/10 >>
Prikupili smo sve važne informacije o istraživanju cijepiva, nuspojavama, datumima dolaska u Hrvatsku, kao i tko će se i gdje cijepiti. Poznato je i koliko bi doza drugih dobavljača trebalo stići u Hrvatsku kada se ona odobre.

Javnozdravstvena kampanja za cijepljenje počinje prekosutra usvajanjem plana cijepljenja na sjednici Vlade. Dan nakon Božića 9750 doza Pfizerova cjepiva trebalo bi stići u Hrvatsku. 

Pročitajte i ovo Ilustracija kreće sudski postupak Stigle prve tužbe zbog COVID cjepiva, žena traži 150.000 eura odštete: Imala je bolove, nije mogla spavati Cijepljenje u Hrvatskoj - 1 Uzima maha Liječnici upozoravaju na zabrinjavajući trend u svijetu, koji bi mogao vratiti neke zarazne bolesti. Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Iduća tri dana, 27. 28. i 29. prosinca, cijepit će se prvi građani. Cijepi se u dvije faze, a od prve doze do docjepljivanja moraju proći tri tjedna.

Krunoslav Capak danas je objasnio da će se ukupnih 9750 doza rasporediti po županijama po načelu razmjernosti. Kontaktirali smo lokalne zavode i ovako će to izgledati na terenu u najvećim gradovima i ondje gdje je stanje najgore.

U Grad Zagreb stiže 2000 doza prve tranše. U Splitsko-dalmatinsku oko 975, u Primorsko-goransku 623, Osječko-baranjsku 682 doze. U najpogođenije, Međimursku županiju stiže 445 doza, a u Varaždinsku 525.

Tko će se prvi cijepiti? To su rizične skupine, odnosno kronični bolesnici, zdravstveni djelatnici i djelatnici u ustanovama za starije, tek nakon njih cjepivo će biti javno dostupno. No to se neće dogoditi s prvom tranšom, nego s idućim isporukama.

Evo i nekoliko podataka o samom cjepivu koje stiže nakon Božića.
Cjepivo Pfizer ispitano je na 44.000 kliničkih sudionika i učinkovitost je 95 posto. No nije se radilo istraživanje na mlađima od 16 pa se oni neće cijepiti.

Nuspojave i prva tranša cjepiva

Trudnice su također bile u ispitivanju, ali nije ih bilo dovoljno za evaluaciju, pa se prema svemu sudeći ni one neće odmah cijepiti. Što se tiče nuspojava, slične su kao i kod drugih cjepiva. Najčešće je to bol na mjestu injekcije, bol u mišićima, glavobolja i povišena temperatura. No te su nuspojave, ističu u Agenciji, bile blage i trajale su nekoliko dana.

Alergijskih reakcija bilo je malo, no preporuka je Agencije da se pacijenti budno prate barem 50 minuta nakon primanja cjepiva.
Sve u svemu, zaključak je da je rizik od nuspojava manji od rizika koji virus može učiniti oboljelima.

Prva tranša cjepiva simbolična je. Krajem ili početkom godine stizat će nove doze. Kako Europska agencija za lijekove bude potvrđivala cjepiva drugih proizvođača, tako će se i ona distribuirati u Hrvatsku. Plan Vlade je nabaviti ukupno 5-6 milijuna doza cjepiva raznih proizvođača. Ovako to izgleda prema sada naručenim dozama: Od AstraZenece trebalo bi stići 2 milijuna 700 tisuća doza.

S tvrtkom Johnson&Johnson ugovorena je isporuka njih 900.000.
Moderninih doza trebalo bi stići oko milijun, toliko je ukupno ugovoreno i od Pfizera, a za kraj 2021. naručeno je i 300 tisuća doza nizozemskog cjepiva.

Cijepljenje će se održavati na županijskim razinama u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi. Osnivat će se posebni mobilni timovi cjepitelja.

Cijepljenje u Hrvatskoj bit će besplatno i dobrovoljno. Cilj je Europske unije da se procijepi 70 posto ukupne populacije Unije, što je 450 milijuna ljudi. Zato traje evaluacija još 47 cjepiva koja se razvijaju, a prvo iduće odobreno trebalo bi biti Modernino, ocjenjivanje je određeno za 6. siječnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene