Predsjednik države i predsjednik vlade ne mogu se dogovoriti oko sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, a što u takvoj situaciji radi SOA? O tome s bivšim šefom analitike SOA-e Antom Leticom razgovara Mislav Bago.

Galerija Ante Letica i Mislav Bago - 3 Ante Letica i Mislav Bago - 1 Ante Letica i Mislav Bago - 2 +0 Ante Letica i Mislav Bago - 4

Puno je pitanja, ali ono najvažnije jest kada će se održati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Vezani članci Ante Letica s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Policija i SOA digli svoje aktivnosti stupanj više zbog moguće ugroze transporta cjepiva: "Ovo je apsolutno pitanje nacionalne sigurnosti" Ante Letica Cjepivo je veliki mamac za kriminalce, stručnjak upozorava: "Treba ga se pratiti kao i novac - sa specijalnim snagama u blindiranim vozilima"

Bivši šef operative SOA-e Ante Letica kaže kako nema zakonskog roka u kojem jedna strana treba odgovoriti drugoj na zahtjev da se sazove Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali da je situacija takva da odgovor na to treba stići što prije.

Postoji problem dualizma gdje šef SOA-e istovremeno odgovara i predsjedniku države i premijeru. Je li to i hendikep?

„S obzirom na ustavna rješenja koja reguliraju rad i ovlasti predsjednika i premijera, to je jedino sada moguće rješenje. Za sada je dobro, ali za ubuduće treba mijenjati ta ustavna rješenja“, kaže Letica.

Ističe kako je važnije tijelo koje donosi strateške odluke koje se tiču sigurnosti apsolutno Vijeće za nacionalnu sigurnost.

„Tu se donose strateške odluke koje onda supotpisuju predsjednik države kao predsjedatelj Vijeća i premijer kao supredsjedatelj. I te odluke su onda nalog službama i tijelima da se provodi, odnosno da se razradi na operativnoj i taktičkoj razini“, kaže Letica.

„SOA bi trebala, a mislim da i priprema, jedan analitički opširni materijal, nakon čega se vodi diskusija i donose se odluke“, dodaje.

Misli da bi šef SOA-e trebao svaki put kad ode predsjedniku o tome obavijestiti premijera i obrnuto.

„Mislim da da, jer to u zakonu stoji da on mora jednako obavještavati i predsjednika i premijera o svim aktivnostima koje provodi SOA, koje premijer i predsjednik moraju znati“, kaže Letica.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju