Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proveli anketu

Glas poduzetnika: "Čak 82 posto ispitanika ne nada se pomoći od turističkih zajednica jer misle da su potpuno beskorisne"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Inicijativi Glas poduzetnika, čije je sugestije prihvatila i Vlada pri donošenju travanjskog paketa gospodarskih mjera, sada smatraju da je kucnuo čas za teritorijalni preustroj države, ali i propitivanje sustava turističkih zajednica.

Iz inicijative Glas poduzetnika pohvalili su se da se u udrugu koju su prije nekoliko dana registrirali prijavilo više od 4000 članova. Kažu da im je dugoročni cilj sudjelovati u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća i biti glas poduzetnika, pogotovo mikropoduzetnika i malih poduzetnika, samostalnih djelatnosti te zaposlenika u segmentu malog i srednjeg poduzetništva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna za spas gospodarstva Premijer Plenković predstavio mjeru skraćenog radnog vremena: ''To je mjera za radnike. Crne slutnje nisu se ostvarile'' Slika nije dostupna Oštro o mjerama Glas poduzetnika o skraćenom radnom vremenu: "Mikropoduzetnike se pušta da propadnu"

"Glas poduzetnika reprezentativni je predstavnik praktički 70 % privatnog sektora te vjerujemo da se nadopunjujemo s HUP-om, koji okuplja uglavnom velike tvrtke. Udruženja poput Glasa poduzetnika postoje u svim velikim ekonomijama", istaknuo je Hrvoje Bujas, predsjednik Glasa poduzetnika. Smatra kako Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska turistička zajednica te slična udruženja trebaju postati dobrovoljna.

"Trebaju postati organizacije u kojima će članovi dobrovoljno plaćati članarinu. Udruga Glas poduzetnika otišla je i korak dalje - mi uopće nećemo imati članarinu i financirat ćemo se od donacija i projekata", rekao je Bujas. 

Nakon što je Vlada prihvatila većinu njihovih sugestija pri donošenju travanjskog paketa mjera, Udruga će se sada fokusirati na zahtjev prema bankama i leasing kućama za zamrzavanje kredita i kamata na rok od 12 mjeseci, zahtjev za otpis najamnina i komunalnih naknada od jedinica lokalne samouprave, zahtjev za ukidanje parafiskalnih nameta od države te podršku članovima i Vladi RH u provedbi mjera i rješavanju otvorenih pitanja.

Teritorijalni preustroj

U udruzi su među članovima dvije ankete – prva je bila o očekivanjima članova od Hrvatske turističke zajednice u ovoj krizi i u periodu oporavka koji slijedi, a druga je bila o mišljenju poduzetnika o tome kako bi trebao izgledati teritorijalni ustroj Hrvatske u skoroj budućnosti.

"Na pitanje što očekuju od turističkih zajednica, čak 82 % poduzetnika nema nikakvih očekivanja jer misle da su turističke zajednice potpuno beskorisne. Nešto više od 9 % gaji neke nade i smatra da bi se trebale pokrenuti ciljane marketinške akcije prema bazenima turista koji dolaze vlastitim prijevozom. Još 5 % smatra da bi turističke zajednice prvo trebalo radikalno reorganizirati, a 3 % ispitanika brine se samo o tome da kratkoročno ispune svoja obećanja o smanjivanju članarina", kažu u udruzi. 

Dodaju da je sad trenutak da se riješi pitanje teritorijalnog preustroja. Na tu je anketu, kažu, u samo nekoliko sati odgovorilo najviše ispitanika - gotovo dvije tisuće.

"To pokazuje koliko je ovo pitanje bitno i koliko ljudi smatra da se hitno mora riješiti. Na pitanje smatraju li da se broj županija, općina i gradova treba smanjiti, odgovori su bili vrlo jasni. Ukupno 97 % ispitanika misli da se broj jedinica lokalne samouprave mora smanjiti. Njih 75 % smatra da bi trebali imati 4-5 županija i 100 do 200 gradova, a preostalih 22 % smatra da treba ukinuti sve koje se ne mogu samofinancirati. Od preostalih 3 % njih samo 1 % smatra da broj treba ostati isti, a u 2 % se nalazi niz različitih odgovora od kojih je svaki zasebno zanemariv", kažu u Glasu poduzetnika. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene