Obavijesti Video Pretražite Navigacija
smanjenje buke

Ugostitelji bijesni zbog najave Stožera: "Mislio sam da je zaje***cija", "Neka se potrude da svi krepamo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijest da će Stožer i predstavnici ugostitelja razgovarati o tome kako smanjiti razinu buke u kafićima i klubovima kako bi se smanjila glasnoća razgovora među gostima, a time mogućnost širenja koronavirusa dočekana je kao posljednji čavao u lijesu. Ugostitelji tvrde - ionako smo na korak od zatvaranja.

Najava Stožera civilne zaštite da će ugostitelji u objektima morati smanjiti razinu buke kako bi se smanjila mogućnost prijenosa koronavirusa izazvala je čuđenje, rezignaciju, a potom i očaj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još malo i ovaj prizor bit će stvarnost Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja otkrila koliko će kafića otvoriti svoje terase i zašto su tražili da se dopusti bar tiha glazba: "Još nemamo ništa napismeno" Ugostitelji, ilustracija Vjeruju u bolje sutra Ugositelji reagirali nakon poteza vlasnika kafića u Rijeci: "Obustavite paljbu, pred državom ne stoje neprijatelji"

Neki ugostitelji u Splitu isprva su mislili da je riječ o – šali. 

„Kad sam čuo to što govore, najprije sam mislio da je, s oproštenjem, zaj....ncija. Ali ne, stvarno se Capak naslanja na teoriju da se virus jače širi što je glazba glasnija! Nevjerojatno, ali istinito – reagirao je Marko Bralić Keto, voditelj lokala na splitskoj rivi, piše Slobodna Dalmacija.

Duje Kaćunić, inače direktor grupe koja posluje s nizom lokala u Splitu kaže kako je, kada je čuo ovu najavu, bio u šoku, ali je s vremenom 'očvrsnuo'.

„Već sam navikao na razne udarce kojima Stožer zatire život u gradu i državi. Neću ulaziti u znanost, nisam znanstvenik pa ne želim tvrditi da nije istina da razina decibela utječe na razmnožavanje virusa, ali s moje strane mogu reći da sve skupa držim nelogičnim, pretjeranim. Pa mi smo svi na korak do zatvaranja, ostaje nam samo opcija posluživanja hrane i 'tiha misa', “, smatra Kaćunić.

Ugostitelji koji posluju u unajmljenim prostorima kažu kako će ovaj potez proizvesti domino efekt. Vlasnik lokala na Gripama Dražen Granić kaže kako je već reducirao program u svojem prostoru, a sad će ga, kaže, morati ukinuti.

„Od dnevnih kava i hrane preživjet će ugostiteljski objekti čiji vlasnici imaju svoj prostor, mi ostali nećemo moći plaćati najam niti zadržati radnike. Ne vidim rješenje, a čini mi se da ga ne vidi ni Stožer jer zatvara oči pred druženjem koje se nastavlja iza ponoći po zidićima i stanovima, da ne kažem benzinskim pumpama; to ne podliježe restrikcijama. Trgovcima je svanulo, barem onima koji prodaju prehrambenu robu i lijekove, a mi ugostitelji ćemo prvi poginit“, kaže Granić.

"Selo gori, a baba se češlja"

O svemu smo pitali i Dražena Oreščanina iz Udruge Glas poduzetnika. Smatra da bi se Vlada trebala baviti drugim stvarima i pokušati poduzetnicima olakšati poslovanje.

„Možda je bolje da Vlada najavi da će se pregovarati o tome da se snizi PDV, da se dozvoli normalan rad ugostiteljima. Idemo sad uništiti kompletno poduzetništvo, zabraniti svima da rade, postaviti svima PDV i poseban porez na potrošnju, ne dozvoliti klubovima da rade iza ponoći i pustiti da rade nelegalni klubovi od gospode iz Janafa i njima sličnih i onda pregovarati o tome da se smanji buka. Neka pišu kazne, neka zabranjuju, mjere razinu buke i povećavaju poreze i potrude se da svi 'krepamo' što prije da se ne moramo više mučiti, da svima skratimo muke“, ironičan je.

Dodaje da su nakon ovakvih najava iz Stožera komentari ugostitelja na tragu njegovih te najavio pokretanje peticije za ukidanje parafiskalnih nameta i protiv obveznog članstva poduzetnika u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

"Ljudi se drže mjera, distance i ostalog, i umjesto reformi i da se olakša poslovanje, nameta i komplikacija je sve više. Vrijede dvostruka pravila, klub kod Dragana je radio i kad drugi nisu, to je vrhunac licemjerja… ne znam ima li dalje od toga. Sve propada, a oni će mjeriti razinu buke. To je ono – selo gori, a baba se češlja“, slikovit je Oreščanin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene