Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otpis, ne odgoda

Glas poduzetnika o novim mjerama: "Vrlo su blizu našim zahtjevima, mnogima bi mogle omogućiti da opstanu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Inicijativi Glas poduzetnika vjeruju da će paket biti potvrđen u četvrtak na sjednici Vlade te da će onim poduzetnicima kojima je sad onemogućeno poslovanje, uz isplatu minimalca, to omogućiti da opstanu.

"Najavljeni drugi paket mjera Vlade RH vrlo je blizu liste od 10 zahtjeva koje je Inicijativa Glas poduzetnika poslala Vladi prije desetak dana. Tako će se u novom paketu mjera prema najavi naći i otpis, a ne odgoda poreza na dohodak i doprinosa te oslobađanje plaćanja mnogih parafiskalnih nameta", poslali su priopćenje u srijedu iz inicijative.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na sjednici Vlade u tri faze Kad će se što otvoriti? Plenković otkrio kad ćemo kod frizera, kad u školu i vrtić, a kad u kafiće Slika nije dostupna Traže objavu plana Stranka Pametno: "Restriktivne mjere istječu za tri dana, a još ne znamo što dalje"

Vjeruju da će taj paket biti predstavljen i potvrđen u četvrtak na sjednici Vlade te da će onim poduzetnicima kojima je sad onemogućeno poslovanje, uz isplatu minimalca, to omogućiti da opstanu.

Jedan od pokretača inicijative Hrvoje Bujas rekao je da vjeruje kako će se Vlada i s bankama dogovoriti kako bi se odobrilo zamrzavanje kredita i leasinga od 12 mjeseci bez obračuna kamata, a ne samo na tri mjeseca s obračunom kamata kako se sada predlaže.

"Ovo je tek početak strukturnih promjena koje će omogućiti da iz ove krize hrvatsko gospodarstvo izađe s minimalnim gubicima te da proračun ima održiv deficit, a što ćemo svakako zajednički adresirati suradnjom u Gospodarskom savjetu, u koji smo predložili članove još prošli tjedan", dodaje Bujas.

Inicijativa je zadovoljna što je Vlada pokazala razumijevanje za probleme malog i srednjeg poduzetništva te što su bili spremni poslušati prijedloge koji su dolazili iz privatnog sektora.

"Donošenje drugog paketa mjera pravi je početak borbe protiv gospodarske krize. Kvalitetna primjena mjera koja mora biti osigurana s jednoznačnim provedbenim uputama je ključna. Imali smo dosta pitanja od naših članova s terena o operativnim problemima i nejasnoćama vezanima za prvi set mjera, a na to su upozoravali i naši pravni i knjigovodstveni savjetnici", naglašavaju u inicijativi. Ističu kako je njihov stav da država treba promijeniti stav prema poduzetnicima i pojednostaviti postupak odobrenja potpora, uz minimalne restrikcije i rigorozne kazne za zloporabe.

"Čekamo gradove"

Podsjetili su da su mnogi gradovi i općine već otpisali najam i komunalne naknade i da se nadaju da će to učiniti i ostali, ali i da će se svi uskladiti kako bi poduzetnici svuda imali iste uvjete. Naglašavaju da je vrlo bitan trošak najam nekretnine.

Prema istraživanjima inicijative, u ovome trenutku samo će 10 % kompanija pokušati dići kredite s kojima će podmirivati takvu vrstu obveza, a za razliku od njih 23 % ljudi planira zatvoriti tvrtku i samim time otpustiti sve zaposlene. Dodatnih 16 % planira za početak samo smanjiti broj zaposlenih i pratiti razvoj situacije. Nadalje, oko 51 % ispitanika planira na razne druge načine minimizirati troškove i nastojati preživjeti krizu.

"Taj podatak dobro je staviti u kontekst jedne od prethodnih anketa koja je pokazala da više od 90 % tvrtki može s minimiziranim troškovima preživjeti maksimalno tri mjeseca", podsjećaju iz inicijative te dodaju kako je potrebno napraviti cjelovito rješenje te da parcijalne mjere, čak i kada su zasebno dobre, neće biti dovoljne za preživljavanje velikog dijela privatnog sektora i radnih
mjesta u njemu.

"Već danas oko 39 % poduzetnika bi povuklo drastične mjere, a vidimo da se taj rezultat iz tjedna u tjedan mijenja u negativnom smjeru", ističu u inicijativi koja je okupila oko 100.000 tvrtki, obrta i njihovih zaposlenika te samozaposlenih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene