Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković predstavio je mjeru skraćenog radnog vremena koja će vrijediti do kraja godine.


''Vlada je uspostavila sve mehanizme za sačuvanje radnih mjesta. Dali smo podršku svim poduzetnicima odnosno radnicima koji su imali pad od minimalno 20 posto'', podsjetio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Rekao je da je dosad isplaćeno 5,6 milijardi kuna, a kad se zbroje doprinosi, to je 8 milijardi kuna.

Vezani članci Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac Istarski stožer zahtijeva da s početkom veljače sami donose odluke o mjerama Članovi Nacionalnog kriznog stožera i testiranje na koronavirus, ilustracija - 1 U Hrvatskoj zabilježena 643 nova slučaja zaraze. Preminule 32 osobe. Riječka bolnica objavila dobru vijest

Omogućen je nastavak potpore za lipanj, i to onim sektorima koji ne mogu nastaviti poslovanje, a pad im je veći od 50 posto. ''Mjera za lipanj obuhvatit će 15 tisuća radnika i bit će isplaćeno 280 milijuna kuna'', rekao je. Pohvalio se da je broj zaposlenih danas veći nego prije početka krize za 2234 osiguranika. Broj nezaposlenih veći je nego na početku krize u ožujku, ali ima tendenciju smanjivanja. ''Nisu se ostvarile crne slutnje, nemamo 400 tisuća nezaposlenih'', istaknuo je.

''Naše je aktivnosti prepoznala Europska komisija'', rekao je predsjednik Vlade. Naglašava da prate razvoj situacije pa se mjere nastavljaju. Mjeru skraćenog radnog vremena, uvjeren je, danas će usvojiti Upravno vijeće HZZO-a. Potporu mogu koristiti poslodavci s minimalno 10 zaposlenih i s planiranim padom od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine uz dokaz otežanog poslovanja. Poslodavci u prerađivačkoj industriji mogu dobiti potporu i s manjim padom. U mjeru će se uključiti i mikropoduzetnici.

Potpora je do 2000 kuna po radniku, a poslodavac je dužan isplatiti doprinose na potporu. Ne smije se otkazati ugovor o radu najmanje 30 dana po prestanku korištenju potpore. ''To je mjera za radnike'', naglasio je premijer.

Mjera će se provoditi do kraja godine.

Od sutra će se reaktivirati i mjere aktivnog samozapošljavanja.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović obećao je da će Zavod za zapošljavanje biti učinkovit s daljnjim provođenjem mjera. Rekao je da je cilj, osim očuvanja radnih mjesta, kreirati nova radna mjesta. ''Nikoga ova vlada nije niti će ostaviti na cjedilu, ni radnike, ni poslodavce'', napomenuo je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Premijer Plenković ocijenio je da je oporba pokušala opstruirati rad Vlade u rješavanju koronakrize. ''Sve što smo donosili bilo je u skladu s Ustavom i zakonima i tu je oporba teško izgubila'', poručio je. Navodi da je druga opstrukcija bila širenje panike o nedostatku zaštitne opreme i kod donošenja ekonomskih mjera. ''Oporba gotovo da navija za koronu'', ocijenio je. Ne brine ga što je i Ustavni sud pokrenuo pitanje ustavnosti odluka. ''Ništa me ne brine, siguran sam da je sve u skladu sa zakonom'', rekao je.

Dodao je i da oni koji daju donacije HDZ-u ne traže protuusluge.