Mještani pograničnih područja s Bosnom i Hercegovinom i dalje su ogorčeni. Još uvijek im nisu otvoreni granični prijelazi zbog čega im je otežan život, a nastaju i ljubavni problemi.

Galerija


Mještani pograničnih područja s Bosnom i Hercegovinom i dalje su ogorčeni. Još uvijek im nisu otvoreni granični prijelazi zbog čega im je otežan život, a nastaju i ljubavni problemi.

Vezani članci Zatvoren kafić, ilustracija Policija o uhićenju vlasnice kafića kod Imotskog: "Željela u postaju otići u pidžami" Pfizerovo cjepivo, ilustracija BiH treba stići ukupno 2,13 milijuna doza cjepiva: Prva pošiljka je već najavljena

Život u Sebišini kod Imotskog je zapeo. Tako barem mještani opisuju situaciju sa zatvorenim malograničnim prijelazom. Svetko Glavota iz Sebišine napominje kako ima problema s drvima koje ne može dovesti do kuće. 

Danko Glavota iz Sebišine napominje kako ima 500 kila grožđa koje ne može ubrati, a ne može nikoga naći tko ima propusnicu. A ako želi proći legalno, kaže da mora proći 50 kilometara. 

I rampe na granici Aržano-Vinica su spuštene. Tišina je sablasna. "Zapinje svugdje, tribalo bi otvorit, radi ljudi, radi svita, radi škola", kaže Ruža Lediž iz mjesta Aržano. Zbog zatvorene granice nastaju i ljubavni jadi.

"Pa imam ljubavnicu priko granice, a sada policija ne da prići, a ja dok okolo dođem meni više ljubavnica ne pada na pamet", priznaje Srećko Kundid iz Sebišina. 

A gdje je pomoć države? 

S jedne strane Bosna i Hercegovina, s druge Hrvatska, a uz granicu žive ogorčeni stanovnici kojima je zbog zatvorenih malograničnih prijelaza otežan život. I taj problem postoji već neko vrijeme. 

Mještani su kumili i molili državu za pomoć. 

Prije mjesec dana naše Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je dopis kolegama u BiH za otvaranjem granica, ali - ostale su zatvorene.

"Mi s vremena na vrijeme požurujemo BiH stranu, a prema našim informacijama još uvijek traju unutarnje konzultacije s njihove strane i dobivamo uvjerenja da ćemo u nekom skorom vremenskom roku dobiti odgovor i nadam se da će biti pozitivan", rekao je državna tajnica u MVEP Andreja Metelko-Zgombić. 

U međuvremenu zbog zatvorenih prijelaza čekaju i ljubavnice i imanja, ali i rodbina.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr