Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tretmani već rasprodani

Lijek iz središta Zemlje: Kamere Dnevnika Nove TV ušle u prvu hrvatsku ordinaciju za speleoterapiju

Aktualno Galerija Špilja Medina - 1 Špilja Medina - 1 Foto: DNEVNIK.hr Špilja Medina - 2 Špilja Medina - 2 Foto: DNEVNIK.hr Špilja Medina - 3 Špilja Medina - 3 Foto: DNEVNIK.hr Špilja Medina - 4 Špilja Medina - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Špilja Medina - 5 Galerija 1/5 >>
Hrvatska dobiva prvu špilju za speleoterapiju. Nalazi se u Lici, a tretmani su rasprodani iako je špilja tek otvorena. Kamera Dnevnika Nove TV prva je koja je ušla u nju i provjerila kako izgleda ordinacija ispod razine tla.

Zrak je koji dolazi s dubine od 33 metra lijek je iz središta Zemlje: Medina špilja i njezinih 528 metara dužine postali su ordinacija i to prva ordinacija za speleoterapiju u Hrvatskoj.

"Blagodat špilja je čist zrak bez alergena i ostalih uzročnika kroničnih bolesti. Pomaže uliječenju svih oblika alergijskih i respiratornih problema, a pozitivno utječe na cijeli organizam", rekla je fizioterapeutkinja Ana Turić.

Tretmani traju do pola sata, a prvi pacijenti stižu u ponedjeljak. No, nije svaka špilja pogodna za takve tretmane.

"Jedan od bitnijih je da se ne radi o nekakvom staništu u kojem stalno borave ili sezonske nekakve vrste koje su bitne za neko područje. Karakteristika špiljske klime je konstantna vrijednost temperature i relativne vlažnosti zraka, sigurna koncentracija ugljikovog dioksida i sigurna koncentracija plina radona", rekao je Nenad Buzjak, pročelnik Odjela za geografiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj koji je zaprepastio regiju Zbog monstruoznog ubojstva obitelji Đokić uhićen njihov rođak: Policija kod njega pronašla i značajnu količinu novca, a jedan detalj posebno čudi

Bilo da se krećete ili samo sjedite uz vježbe disanja, na terapiju možete doći u špilju. U Medinu su dosada su ušli tek rijetki. Ona nije i neće biti namijenjena turističkim posjetima, već isključivo budućim korisnicima speleoterapije koji će na termine stizati s čeonim lampama.

"Imamo jako puno najava odnosno već rezerviranih termina kroz studeni i prosinac. S obzirom na to da je dosta aktualna cijela priča oko korone, jako puno ljudi pita da li im to može pomoći u oporavku", reporterki Dnevnika Nove TV Katarini Jusić rekla je Jelena Milković, ravnateljica Pećinskog parka Grabovača.

Pročitajte i ovo Cijepljenje protiv koronavirusa - 1 loša epidemiološka situacija Raste broj hospitaliziranih i umrlih, a cijepljenje kaska: "Najčešći odgovor kod bolesnika u post COVID ambulanti je 'bolje sam, ali...'"

O tome je, kažu, još teško govoriti jer se bolest tek istražuje. Ipak, poznato je to da za njihov park gosti dobro znaju.

"Mi smo prezadovoljni ovom sezonom. Brojimo negdje oko 10.000 posjeta", rekao je Tomislav Špehar iz Pećinskog parka Grabovača.

Nitko ne sumnja da će broj samo rasti uz ovu jedinstvenu ponudu duboko ispod površine tla. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene