Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sjednice Vlade

Beroš otkrio u kojim je županijama najviše novozaraženih, uputio i poruku Laucu

Hrvatska se bori s četvrtim valom koronavirusa. I danas je više od 3000 novozaraženih. Ministar Vili Beroš nakon sjednice Vlade komentirao je bujanje epidemije, a morao je odgovarati i na brojna pitanja o Goranu Laucu.

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice Vlade rekao je kako još čeka današnje podatke o hospitaliziranima i preminulima.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Uskoro odluka Stigao je službeni prijedlog za ukidanje pandemije Ilustracija KORONAVIRUS U HRVATSKOJ Nove brojke Stožera: Umrle su tri osobe, u bolnicama gotovo 300 ljudi

"Broj umrlih nam je u zadnjim danima velik. Preći ćemo više od 9000 preminulih od početka epidemije. To pokazuje koliko je opasna ova bolest", rekao je ministar i još jednom pozvao na cijepljenje. 

"Mi smo neki dan rekli da je 93 posto preminulih starijih od 60 godina, više od 98 posto je starijih od 50 godina. Svakodnevno gubimo živote naših sugrađana. Jučer je naš cijenjeni epidemiolog rekao ono što stoji - da svakodnevno umire 20 ljudi zbog nečeg drugog, to bi bila izvanredna vijest. Uljuljkali smo se u ove brojke", rekao je Beroš i dodao da je cjepivo civilizacijski doseg te da bi bez njega situacija bila još gora.

"Svaka četvrta osoba starija od 65 nije bila cijepljena", naglasio je. 

Otkrio je i koje županije prednjače u današnjem broju novozaraženih, u Zagrebu je ih je 696, slijedi Splitsko-dalmatinska sa 325 te Primorsko-goranska sa 241 novozaraženim. 

O COVID potvrdama i u drugim sferama života rekao je: "Budite sigurni, sve je na stolu. No nekog datuma nema jer ne možemo predvidjeti tijek epidemije." 

Komentirao i Lauca

"Zamolio sam koliko je važno da djelujemo unisono, da šaljemo jasne poruke i da ne zbunjujemo javnost. Osobno sam ih upozorio. Članstvo u Savjetu je dobrovoljno, ono ničim nije definirano. Nadalje, nikom ne možete zabraniti vlastite stavove", komentirao je iznošenje stavova Gordana Lauca, koji je, među ostalim, rekao da cjepivo ne štiti od zaraze.

Na pitanje buni li on ljude i radi štetu, Beroš odgovara: "Svatko ima pravo na stajalište. Nakon sjednice predstavnik Vlade iznosi službeni stav. On je jednoznačan, a to je da cjepivo iznimno štiti. Uslijedili su određeni stavovi za koje bih rekao da nisu netočni. Ali zbunjuju javnost. Stoga bih molio sve da unisono iskazujemo naša promišljanja. U jednom savjetu je loše da svi imamo isto mišljenje. Ali to što izlazi van, kritiziram. I molim da svi članovi budu svjesni toga da moguće rade štetu", dodao je. 

"Postoje i oni koji će na društvenim mrežama izvan konteksta izvlačiti izjave. Nalazimo se u ekstremnom razdoblju", kaže.

Na pitanje misli li ga izbaciti iz Savjeta, kazao je: "On sam odgovara za svoje mišljenje. Stav Savjeta iznosi predstavnik Vlade, a to sam bio ja", kaže Beroš i dodao da se ne slaže s Laucovim stavovima.

Na pitanje je li razmišljao o tome da je možda Lauc kriv što se neki nisu cijepili 'zato što neki znanstvenik kaže da cjepivo nije dobro', Beroš odgovara: "Kada bi gospodin Lauc bio jedini takav problem, mi bismo bili na konju."

Komentirao je i promjene u sustavu zdravstva, odnosno napise da želi centralizirati bolnice. Objasnio je kako je objedinjena javna nabava prvi korak reforme zdravstva. 

"Opseg usluga koje naši građani imaju ostaje isti", rekao je i dodao da je centralizacija jedna od mogućnosti, ali nije jedina. 

Beroš je odgovarao i na pitanje boji li se porasta broja oboljelih žena od karcinoma dojke zbog manjka radiologa. Rekao je da se boji tog porasta zbog neodazivanja na preglede. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene