Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon niza problema

Europska komisija neće obnoviti ugovore s proizvođačima AstraZenece i Johnson&Johnsona?

Europska komisija odlučila je kako po isteku sadašnjih ugovora neće obnavljati nove s proizvođačima cjepiva AstraZeneca i Johnson&Johnson.

Doznaje se to iz talijanskog ministarstva zdravlja, a do informacije je došla La Stampa.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Ilustracija ipak su rijetke Otkrivene dvije nove nuspojave cjepiva protiv korone: Pregledali kartone čak 99 milijuna ljudi, ovo su rezultati

Europska komisija u dogovoru s liderima EU-a odlučila je da se trenutačno važeći ugovori s tvrtkama koje proizvode tzv. vektorska cjepiva neće obnavljati nakon što isteknu, piše list. 

Bruxelles će se radije fokusirati na cjepiva koje koriste mRNA tehnologiju. To su Pfizerovo i Modernino, kao i njemačko CureVac koji čeka odobrenje za upotrebu u EU-u.

U virusna vektorska cjepiva, u kojima se koristi drugačiji, bezopasni virus za upute tjelesnim stanicama, pripadaju cjepiva britansko-švedske tvrtke AstraZeneca i američkog Johnson & Johnsona.

Povjerenje stanovnika u cjepiva obaju tvrtki pogođeno je rijetkim slučajevima zgrušavanja krvi. Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je da postoji povezanost tih slučajeva s cjepivom AstraZenece, no i dalje smatra kako su koristi tog lijeka veći od rizika nuspojava.

Britansko-švedska tvrtka i ranije je kasnila s isporukom dogovorene količine cjepiva, zbog čega EU zaostaje za SAD-om i Velikom Britanijom u cijepljenju svog stanovništva.

U ponedjeljak je uvođenje svog cjepiva protiv covida-19 u EU-u odgodio i Johnson & Johnson nakon što je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja tim cjepivom, također zbog slučajeva zgrušavanja krvi.

Također, EK traži objašnjenje Johnson&Johnsona zbog potpuno neočekivane odgode dostave cjepiva u EU, rekao je izvor iz Bruxellesa Reutersu.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene