Europska komisija osnovat će fond vrijedan 25 milijardi eura iz postojećih izvora kako bi odgovorila na gospodarske krize izazvane koronavirusom, najavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Galerija Ursula von der Leyen (Foto: AFP) Videokonferencija Ursula von der Leyen +1 Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, nakon videokonferencije s europskim čelnicima, rekla je da bi se investicijski fond vrijedan 25 milijardi eura trebao financirati sa 7,5 milijardi eura novca EU-a koji će biti dostupan odmah. To su sredstva koja nacionalne vlade nisu iskoristile zbog birokratskih razloga, a koji će sada služiti kao mjera protiv koronavirusa.

Vezani članci Održana još jedna redovna zajednička sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a Plenković opleo po Milanoviću: "Meni je žao ovih što ga zovu. On ode na neki skup, ako je robotika, od robotike ništa. Ode na SUVAG, od SUVAG-a ništa" Lockdown, ilustracija Strože mjere protiv korone stupile na snagu: Samo cijepljeni i oni koji su preboljeli COVID mogu u restorane, kino, klubove...

Umjesto da taj novac šalju natrag u Bruxelles, države ih sada mogu iskoristiti za pomoć svojim gospodarstvima, rekao je Reutersu neimenovani europski dužnosnik.

"Taj instrument će vrlo brzo doseći 25 milijardi eura. Da bi to postigli, predložit ću Europskom vijeću i Europskom parlamentu da ovoga tjedna oslobodimo 7,5 milijardi eura", rekla je dodala je von der Leyen.

Objasnila je i kako će investicijski fond biti usmjeren na područje zdravstva, mala i srednja poduzeća te tržište rada.

Četiri prioriteta borbe članica EU s koronavirusom

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je rekao da su šefovi država i vlada članica EU-a istaknuli potrebu zajedničkog pristupa i suradnje te utvrdili četiri prioriteta.

Prvi – ograničiti širenje virusa mjerama koje su razmjerne opasnosti i utemeljene na znanosti i medicini.

Drugi – osigurati medicinsku opremu, dok Komisija analizira potrebe i predlaže mjere za sprječavanje nestašica opreme.

Treći – istraživanje, uključujući pronalaženje cjepiva za koronavirus, za koje je Komisija već mobilizirala 140 milijuna eura i izabrala 17 projekata koji na tome rade.

Četvrti – suočavanje s ekonomskim posljedicama

Europska Unija i njezine zemlje članice istaknule su spremnost korištenja svih potrebnih instrumenata kako bi zaustavili koronavirus i stabilizirali ekonomiju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju