Koronavirus pod mikroskopom
Koronavirus pod mikroskopom Foto: DNEVNIK.hr

Koronavirus, koji je stigao i u Hrvatsku, rapidno se širi diljem svijeta, a znanstvenici s američkog Sveučilišta Johns Hopkins objavili su interaktivnu kartu na kojoj se može pratiti broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.


Koronavirus je stigao u Hrvatsku, a diljem svijeta raste broj zaraženih, ali i umrlih od te bolesti.

Kako bi lakše pratili širenje ovog virusa, sličnog gripi, znanstvenici s uglednog američkog Sveučilišta Johns Hopkins objavili su interaktivnu kartu koja prikazuje brojke potvrđenih slučajeva zaraze po zemljama, ali i preminulih od koronavirusa. 

Koronavirus Počeli ste naglo kašljati, boli vas grlo, imate kratak dah? Što učiniti ako sumnjate da ste zaraženi koronavirusom

Stručnjaci ističu da razloga za paniku nema, a ljudima se savjetuje redovito pranje ruku, izbjegavanje kontakta s ljudima koji su u posljednje vrijeme bili u pogođenim područjima, odnosno Italiji, Kini i Južnoj Koreji, kao i da budu oprezni u kontaktu sa životinjama.

Liječnici ističu da su rizične skupine pušači, djeca i stariji od 65 godina. Dosad je otkriveno da se koronavirus širi izravnim kontaktom, kapljičnim putem i dodirom predmeta izloženih virusu.