Putovanje u doba pandemije, ilustracija
Putovanje u doba pandemije, ilustracija Foto: Getty Images

Europska komisija (EK) u ponedjeljak je preporučila da se dopusti ulazak u Europsku uniju bez dodatnih restrikcija inozemnim državljanima koji su u potpunosti cijepljeni protiv COVID-a te stižu iz država u kojima je epidemiološka situacija povoljna.


EU trenutačno dopušta ulazak u turističke i druge neesencijalne svrhe državljanima sedam zemalja, a preporukom EK-a taj će se popis proširiti, prenosi Reuters.

''EK predlaže dopuštanje ulaska u EU za neesencijalne razloge ne samo za sve osobe koje stižu iz država s dobrim epidemiološkim situacijama, nego i za one koji su primili posljednju preporučenu dozu cjepiva koje je odobrio EU'', priopćeno je iz izvršnog tijela EU-a.

''To bi se moglo proširiti i na cjepiva koja su na listi za hitnu upotrebu Svjetske zdravstvene organizacije. Dodatno, Komisija predlaže podizanje granice vezane za broj novih slučajeva koronavirusa koji se koristi za odlučivanje o listi država iz kojih se dopuštaju putovanja'', dodaje se u priopćenju.

Vax Live Hrvatski premijer uz papu, svjetski poznate glazbenike i državnike pozvao na brže i rasprostranjenije cijepljenje

Cijepljenje, ilustracija Objavljene službene brojke za Hrvatsku: Rizik od nuspojava kod cijepljenja puno manji od rizika zaraze koronom i njezinih posljedica

Kako bi ograničila uvoz novih varijanti koronavirusa, Komisija predlaže i ''ručnu kočnicu'' koja bi omogućila brzo uvođenje ograničavanja putovanja ako bi se u nekim državama zdravstvena situacija pogoršala. Članice EU-a o svom pristanku na prijedlog Komisije razgovarat će u utorak.