Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niz reakcija

Oreščanin ima kontraprijedlog: "Ako radiš u javnoj službi i nisi se cijepio – nema plaće"

Dražen Oreščanin
Dražen Oreščanin Foto: DNEVNIK.hr
Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika govorio je o raspravi o obveznom cijepljenju djelatnika kako bi poduzetnici sačuvali pravo na korištenje državnih potpora te kazao kako je to uvod u nepoštivanje ljudskih i prava poduzetnika. Da je takva odluka štetna smatra i Marijana Puljak.

"UGP će se protiv toga boriti do kraja. Smatramo da je to u potpunosti protuustavno", rekao je Oreščanin i naglasio kako je Vlada u ovoj krizi bila vrlo neuspješna. Smatra da plan cijepljenja nije realiziran i zato što građani nemaju povjerenja u Vladu.

Pročitajte i ovo Ilustracija 12 okrivljenika USKOK optužio petu skupinu za lažne covid potvrde: Sve su rješavali za 100 eura preko medicinske sestre Slika nije dostupna CIJEPLJENJE PREKO REDA Burne reakcije nakon presice Stožera: Zastupnice Orešković i Puljak traže ostavku Markotić i Capaka, Ahmetović na Twitteru - "Ova otužna žena mora otići"

"Zemlje u kojima je preko 70 posto ljudi cijepljeno imaju veliko povjerenje građana u Vladu. Naša Vlada odgovornost za svoje neuspjehe pokušava prevaliti na građane i poduzetnike i na taj ih način prisiliti da se cijepe. Da napravite istraživanje kome građani sada više vjeruju, Vladi ili UGP-u, rekli bi UGP-u, koja je osnovana prije nešto više od godinu dana. Mi se borimo za ljudska prava, slobode, prava poduzetnika, za boljitak i napredak. No Vlada nas gleda kao protivnike", rekao je Oreščanin za N1

Kazao je i kako bi se jednostavno moglo prisiliti djelatnike javnih službi na cijepljenje, no da Vlada to svakako neće učiniti.

"Vlada zna tko gdje radi, preko OIB-a se vidi tko dobila plaću odakle. Zna se i tko se cijepio. Ako radiš u javnoj službi i nisi se cijepio – nema plaće. Tri mjeseca se ne cijepiš – otkaz. Umirovljenici – niste se cijepili, nema mirovine. Neka se Plenković obrati članovima HDZ-a da se cijepe, tko se ne cijepi – van iz stranke. A da takvo nešto kaže za javne službe, odmah bi mu na vratu bili Ribić, Novosel i Sever. No on kreće od onih koji su na dnu hranidbenog lanca. Sindikat javnih službi je na državnom proračunu. A premijer se iskaljuje na onima koje nema tko braniti, osim UGP-a. Komore se sada ne javljaju”, ističe Oreščanin.

Puljak: "Odluka o potporama štetna je i nepravedna"

 

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak priopćenjem se također osvrnula se na najavu da će poduzetnicima koji nisu cijepljeni biti uskraćene mjere, istaknuvši da je takva odluka štetna i nepravedna.

Premijera Plenkovića je pozvala da definira konkretne i pravedne kriterije, jednako primjenjive na sve te da odustane od stihijskog donošenja odluka kojima izravno diskriminira određenu skupinu građana.

"Protivimo se najavi predsjednika Vlade da će potpore za poduzetnike biti dostupne samo cijepljenima. Potezi koji dodatno produbljuju podjelu građana Hrvatske na javni i privatni sektor štetni su i nepravedni", poručila je Puljak.

Iako Centar, naglasila je, podržava procjepljivanje populacije, ona se nipošto ne smije provoditi ucjenjivačkim politikama.

"Ako se uvodi određeno pravilo, onda treba vrijediti jednako za sve pa i za javni sektor. Ako bi ovakav kriterij primijenili na javni sektor, nijedan službenik javne uprave ne bi trebao dobiti plaću dok se ne cijepi jer se i njihovi osobni dohotci isplaćuju iz proračuna. Osim toga, kada bi se privatni poduzetnici mogli zadužiti kao što to mogu država i javna poduzeća, nikome od njih niti ne bi bile potrebne subvencije", pojasnila je Puljak, dodajući da se država tijekom krize jednostavno dodatno zadužila kako bi mogla servisirati svoje obaveze, a one, među ostalim, podrazumijevaju i plaće zaposlenika.

"Bez potpora, velik broj poduzetnika koji su nekako uspjeli preživjeti krizu, bit će prisiljen staviti ključ u bravu. Zato pozivamo predsjednika Vlade da definira konkretne i pravedne kriterije, jednako primjenjive na sve te da odustane od stihijskog donošenja odluka kojima izravno diskriminira određenu skupinu građana. To su u ovom slučaju poduzetnici, a upravo oni predstavljaju ključni element ekonomskog rasta i razvoja gospodarstva", zaključila je zastupnica Centra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene