Dok se prati epidemiološka slika Hrvatske i pridržavanje mjera, iščekuje se i odluka Ustavnog suda o istim tim mjerama koje je donio Stožer civilne zaštite. Ustavni sud sutra odlučuje o ustavnosti više Zakona i odluka Stožera. Dnevnik Nove TV doznaje o kojima je konkretno riječ.

Galerija Đorđe Gardašević i Josipa Krajinović - 3 Ustavni sud odlučuje o odlukama Stožera - 5 Ustavni sud odlučuje o odlukama Stožera - 4 +5 Ustavni sud odlučuje o odlukama Stožera - 3

U ovom razdoblju epidemije Stožer civilne zaštite donio je niz odluka. Ustavni sud sutra bi trebao odlučiti o ustavnosti više Zakona i odluka vezanih za rad Stožera civilne zaštite.

Vezani članci Glasanje putem video linka u Hrvatskom saboru, ilustracija Ustavni sud o epidemiološkim mjerama u Saboru: "Postoje mogućnosti da se svim zastupnicima osigura sudjelovanje u raspravi" Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović Šef Ustavnog suda o mjerama Stožera: "Opravdanije bi bilo da trgovine nisu radile petkom, zatvaranje nedjeljom nije bilo nužno"

Dnevnik Nove TV doznaje da je riječ o ukupno devet odluka stožera, a to su: dvije odluke za nošenje maski i to za nošenje maski u javnom prijevozu i u zatvorenim prostorijama, zatim dvije odluke stožera o ograničavanju društvenih okupljanja, potom način održavanja pogreba, ograničavanje zadržavanja na ulicama, zabranu rada nedjeljom, baš kao i zabranu napuštanja mjesta prebivališta i prelaska državne granice.

Što se tiče Zakona odlučivat će se o ustavnosti Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o sustavu civilne zaštite, Zakona o lokalnim izborima kao i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Dok ih neki osporavaju, mjera se građani i dalje trebaju pridržavati. Stručnjak za ustavno pravo s Pravnog fakulteta u Osijeku, Mato Palić kaže: "Moguće je da prihvati sve prijedloge, moguće je da prihvati neke prijedloge, a moguće da ne prihvati niti jedan prijedlog, ako prihvati djelomično onda moramo vidjeti koje konkretno odluke su eventualno sporne“.

Ustavni suci sutra će odlučivati i o tome hoće li dopustiti prisutnost medija njihovom glasovanju o radu Stožera. Ustavni sud najavio je i da će raspravljati o prijedlogu trojice sudaca da se održi javna rasprava na temu rada Stožera. Ako se prihvati prijedlog za održavanjem javne rasprave, onda bi se sve moglo odgoditi i za idući tjedan, ako ne sutra bi već trebalo glasovati 13 sudaca. Za svaku odluku presudni će biti glasovi većine, trebat će im sedam glasova.

U Dnevniku Nove TV o toj je tematici s reporterkom Josipom Krajinović razgovarao profesor ustavnog prava Đorđe Gardašević.

Gardašević smatra da bi javna rasprava bila dobra jer "cijela situacija traje već pola godine, a radi se o pitanju koje je iznimno važno za javnost". Koliko bi to pomoglo Ustavnom sudu ovisi o tome koliko je sud već razmatrao materijale i koliko je potrebno da se očituju ostali sudionici u postupku, dodao je.

Profesor kaže da je teško nagađati koji su sve scenariji mogući jer cijeli proces traje dugo. No skeptičan je da će Ustavni sud radikalno mijenjati ili ukidati odluke i zakone.

"Ipak, ne isključujem mogućnost da će neke odluke ili norme pasti. Moglo bi se očekitvati da bude izdvojenih mišljenja s obrazloženjima", ističe.

Ustavni stručnjak smatra da je nošenje maske bilo primjereno u epidemiji, no sporne su odluke koje se odnose na ograničavanje sloboda.

"Mora se obrazložiti zašto se donosi takve odluke, a svaki sud ta obrazloženja mora uzeti u obzir", kaže te dodaje da se u obzir uzima i zakonitost te razmjernost takve odluke.

U teoriji je moguće i da se isplate odštete, ali onaj tko će to tražiti mora uspjeti dokazati da je pretrpio konkretne štete.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju