Cijepljenje djece, ilustracija
Cijepljenje djece, ilustracija Foto: Getty Images

Čekajući svoju prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa u predgrađu glavnog grada Danske, sedmogodišnji William pravi se važan pred mlađim bratom.


''Ne bojim se, već sam to stotinu puta učinio'', hvali se sedmogodišnji Danac William pred mlađim bratom. Oko njega medicinske sestre ohrabruju djecu koja su došla kako bi bila cijepljena protiv koronavirusa.

U prenamijenjenom skladištu u Taastrupu, jedan se mladi pacijent samouvjereno šepuri u čekaonici dok se drugi skutrio i čini se tjeskoban.

Među prvima dopustila cijepljenje djece

Danska je jedna od prvih europskih zemalja koja je 26. studenog dopustila cijepljenje svih starijih od 5 godina. Dvadeset posto djece rođene između 2010. i 2016. već je primilo svoju prvu dozu u skandinavskoj zemlji s 5.8 milijuna stanovnika.

Samuel Christiansen (8) kaže da je došao kako bi ojačao svoj imunosni sustav nakon što je već prebolio COVID. ''Zaista ne želim biti opet bolestan'' s omikronom, pripovijeda.

Njegov otac Henrik Jansen, kaže da se obitelj došla cijepiti kako bi zaštitili ''starije članove, baku i djeda''.

Ilustracija Pokrenuta istraga: Liječnica cijepila više od 400 ljudi, ali ne zna se čime. U cjepivo umiješala ''nešto homeopatsko''?

Europska medicinska agencija je prošlog mjeseca odobrila Pfizer-BioNTech cjepivo za dobnu skupinu između 5 i 11 godina, koja se diljem Europe suočava s visokim stopama zaraze koronavirusom.

Helene Probst, zamjenica ravnatelja danske zdravstvene agencije, rekla je da kampanja cijepljenja napreduje dobro.

Koronavirus i putovanja, ilustracija Njemačka zbog omikrona uvodi karantenu za sve putnike iz Velike Britanije: "Moramo spriječiti širenje što je više moguće"

U petom valu virusa, ''najbitnije oruđe još uvijek su cjepiva, čak i u borbi protiv omikrona'', rekla je.

Danska će u nedjelju zatvoriti kina, kazališta i koncertne dvorane i ograničiti radno vrijeme restorana zbog rekordnog broja dnevnih slučajeva zaraze u posljednjih nekoliko dana.

Premijerka Mette Frederiksen u petak je rekla da bi ljudi trebali ograničiti svoje društvene kontakte.

Prijevoz COVID pacijenta, ilustracija Zbog novog soja uveli - novi lockdown. Kafići, restorani, muzeji, kina... bit će zatvoreni: "To je neizbježno..."

Fayrouz Ben Alaya je rekla da nije oklijevala cijepiti svoju osmogodišnju kćer, Cameliju.

''Nisam to učinila radi nje, nego kako bi pomogla osujetiti širenje virusa'', rekla je radnica u farmaceutskom sektoru.

''Svi su u obitelji cijepljeni, ja sam bila posljednja'', rekla je Camelia.

''Sretna sam što sam to učinila jer ako sada dobijem koronu, ništa neću osjetiti”, objasnila je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju