Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEKA SE PARLAMENT

Francuska bi mogla uvesti drastične promjene u mjerama za borbu protiv korone: "Samo će se cijepljenje uzeti u obzir"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski premijer Jean Castex najavio je niz novih mjera protiv COVID-19. COVID potvrde više neće biti dovoljne, u obzir će dolaziti samo cijepljenje. O tom prijedlogu u siječnju će raspravljati parlament.

Francuski premijer rekao je da će vlada nastojati transformirati COVID potvrdu u potvrdu za cjepivo.

"Samo će se cijepljenje uzeti u obzir", rekao je nakon sastanka francuskog Vijeća za obranu od COVID-a, piše francuski The Local.

Taj bi prijedlog, o kojem će u siječnju raspravljati zastupnici, morao odobriti francuski parlament.

To bi značilo da se dokaz o preboljenju kao i negativni rezultati COVID testa više neće prihvaćati kao sredstvo za pristup određenim javnim mjestima kao što su barovi, restorani, kina i teretane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UBLAŽAVANJE MJERA Popuštaju totalni lockdown, mjere dale rezultate: "Stekli smo prednost koju želimo iskoristiti"

Castex je rekao da je to nužna mjera kako bi se što više ljudi procijepilo i kako bi se smanjio pritisak na francuske zdravstvene službe.

"Jedinice intenzivne njege u bolnicama uglavnom su popunjene necijepljenim osobama", rekao je i najavio veće sankcije za one koji koriste "lažne potvrde".

Kazao je i kako će period za cijepljenje trećom dozom smanjiti s pet tjedana na četiri tjedna, što stupa na snagu 3. siječnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna za bolji imunološki odgovor Miješanje cjepiva za drugu dozu i booster? Svjetska zdravstvena organizacija izdala preporuke

Castex je preporučio obiteljima da izbjegavaju velika okupljanja tijekom Božića i preporučio testiranje prije svečanih okupljanja. također, pozvao je gradske vlasti da zabrane vatromet i koncerte u novogodišnjoj noći, a najavio je i zabranu konzumacije alkohola na javnim mjestima.

Pročitajte i ovo Mate Uzinić odgovorno ponašanje Riječki nadbiskupi pozvali vjernike na poštivanje mjera: "Sve što vrijedi za druge, vrijedi i za nas"

Premijer najavio je i da će se od ponedjeljka udvostručiti plaće za prekovremeni rad u bolnicama.

Francuska je već otkrila stotine slučajeva zaraze omikronom, a Castex naglašava da bi ovaj soj mogao postati dominantan početkom 2022.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene