U Hrvatskoj udruzi poslodavaca vjeruju da će se dobar dio radnika otpuštenih početkom krize uzrokovane koronavirusom vratiti na svoja radna mjesta. Kažu i da su se mnoge tvrtke brzo prilagodile novim okolnostima te da ova kriza neće biti kao onda iz 2008.


Hrvatska udruga poslodavaca priopćila je da pozdravlja najavu Ministarstva rada da će se usvojiti zamolba HUP-a da se potpore za očuvanje radnih mjesta omoguće i poslodavcima koji su bili primorani otpuštati radnike i zatvoriti tvrtke prije stupanja na snagu paketa takozvanih travanjskih mjera Vlade. Sindikati se slažu s mjerom, ali traže da potpore idu samo uz uvjet zapošljavanja istih radnika.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Zabrinjavajući podaci iz Srbije: Od jučer zaraženo 325 ljudi, preminulo osam - "Virus ne bira uzrast, pitanje je samo kakav će ishod biti" Ana Horvat Vuković s Katedre za ustavno pravo Stručnjakinja o glasanju zaraženih na izborima: "Ovo je najbolje što se moglo napraviti, u suprotnom bi regularnost izbora bila upitna"

U protekla dva tjedna bez posla je ostalo gotovo 15 tisuća ljudi. O tome koliko će se ljudi vratiti na svoja radna mjesta pričali smo s Davorom Majetićem, glavnim direktorom Hrvatske udruge poslodavaca. 

U HUP-u se nadaju da će se trećina tih radnika vratiti. Majetić kaže da je mjera vrlo važna. 

"Nakon konferencije premijera Plenkovića, već tu večer dobili smo puno upita poslodavaca koji su radnike morali otpustiti i koji bi ih voljeli vratiti. Mi smo to prenijeli Vladi i odmah smo, već nakon nekoliko dana dobili reakciju. Očekujemo da će se dobar dio radnika vratiti", zadovoljan je Majetić.

No bit će potrebno uvesti i neke zaštitne mehanizme kako se mjera ne bi zloupotrebljavala.

"Detalje ćemo znati sutra nakon što HZZ donese odluku o toj mjeri. Mislim da će se ići na to da se radnici vraćaju na stanje koje je bilo prije otpuštanja, odnosno status koji su imali. Ponavljam, sada je bitno da budu zaposleni, da i oni i njihove obitelji imaju sigurnost, da poslodavac ponovo ima svoje radnike i da možemo mirnije čekati razvoj zdravstvene situacije pa da možemo opet krenuti u razvoj gospodarstva", kaže Majetić.

Sindikati su tražili da se radnici vraćaju na posao na neodređeno. Majetić kaže da ne zna koliko ih je prije tako bilo zaposleno te da vjeruje da će se svi vratiti na onakav ugovor kakav su imali prije otpuštanja.

Postoji obveza prema kojoj radnici moraju ostati još neko vrijeme zaposleni i nakon što prođu mjere. 

"Ova mjera pretpostavlja da za koliko mjeseci je poslodavac uzeo mjeru, za isti broj mjeseci poslodavac garantira posao radniku. Prve Vladine mjere bile su dobre, drugima je dodano što je falilo u prvima. Sad ovaj okvir daje mogućnost poslodavcima da planiraju i da uzimaju rizik da će i nakon izolacije nastaviti raditi", kaže Majetić koji kaže da je više d 40.000 poslodavaca i 700.000 radnika zatražilo tu mjeru. 

"Još jednom zahvaljujemo Vladi što je slušala, razgovarala i prihvaćala sugestije. Ovo nije kraj, i dalje ćemo pratiti što će se događati na terenu", kaže Majetić.

Objasnio je i da je ova kriza pokazala da se neke stvari ipak mogu napraviti brže nego se mislilo.

"Preusmjeravamo se u koraku"

"Mi smo poznati po tome što smo odlično improvizatori, što je sad čak i prednost pa se mnoge firme sada preusmjeravaju na novi način poslovanja. Uvodi se dostava na kuću za gotovo sve proizvode, mnoge firme proizvode alkohol, zaštitna sredstva. Preusmjeravamo se u koraku. A i sve se radi online. Iskustvo iz ove krize treba koristiti i kad kriza prođe", smatra Majetić.

Objašnjava da u poljoprivredi nedostaje radnika te da će sjest sa Vladom da se "ubere i posadi ono što se mora" te da je ovo i prilika za poljoprivredu. Postoje jasne ideje i planovi kako poboljšati tu granu, kako povećati broj zasađenih hektara, broj grla stoke.

Izazov će u narednim mjesecima biti i građevina zbog potrebe za obnovom Zagreba. Bit će pozvani svi građevinari. 

Na pitanje koliko Hrvatska može izdržati u ovakvoj situaciji, u kojoj se ni svijet nikada nije našao, kaže da hrvatsko gospodarstvo, zahvaljujući propusnicama djelomično funkcionira.

"Nadamo se da ova izolacija neće trajati predugo. Stožer pomno prati sve što se događa na terenu i reagira dobro na prijedloge poslodavaca. Pokušavaju vraćanje života u normalu, u okvirima koje dopušta epidemiološka situacija. Mi smo optimisti da će stvari ići prema olakšavanju i da će sve više firmi moći raditi. A naše gospodarstvo je i prije krize bilo relativno solidno, robusno. Znamo kako biti konkurentan. Kad nas se oslobodi i omogući da radimo, mislim da nećemo imati toliko izazova kao 2009.", smatra Majetić. 

Dodaje da je ovo sad prilika da se razmisli o strateškim interesima

"Ovo je prilika da razmislimo što unatoč globalizaciji moramo imati u svojoj zemlji, što moramo imati u susjednim zemljama kako bismo lakše izdržali ovakve situacije i da budemo samodostatniji u mnogim granama koje su strateški važne. Pa onda takve grane i poticati jer će nam trebati kad će biti najteže. Bit će puno razgovora o strateškim pitanjima", zaključio je Majetić.