Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za kafiće, restorane...

Dva mjeseca nakon ukidanja opet uveli COVID propusnicu: "Zakomplicirat će život necijepljenima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon gotovo dva mjeseca bez ograničenja, Danska će ponovo uvesti zdravstvenu propusnicu zbog naglog porasta broja slučajeva bolesti COVID-19, objavila je u ponedjeljak premijerka.

"Povjerenstvo za epidemije preporučilo je vladi da klasificira koronavirus kao 'bolest koja prijeti društvu' i ponovo uvede zdravstvenu propusnicu. Vlada će slijediti tu preporuku", rekla je šefica vlade Mette Frederiksen na konferenciji za novinare.

Krajem prošlog tjedna, zdravstvene vlasti su upozorile na opasnost "preopterećenosti" bolnica zbog COVID-19, gripe i drugih zaraznih bolesti.

U ponedjeljak, peti dan zaredom, bilo je više od 2000 novozaraženih u Danskoj koja ima 5,8 milijuna stanovnika, a 36 oboljelih je na intenzivnoj njezi.

Zdravstvena propusnica će biti obvezna za ulaz u kafiće, restorane i noćne klubove. "S korona propusnicom se može živjeti. Ona vam omogućuje da budete mirni kada idete u kino ili na koncert", rekla je premijerka.

"Ponovno uvođenje propusnice će zakomplicirati svakodnevicu onima koji nisu cijepljeni. Mislim da tako treba biti", dodala je.

Pročitajte i ovo Covid potvrde - 4 NIZ PRIJEPORA Možete li dobiti otkaz ako se ne želite cijepiti ni testirati? "Sada se prvi put nalazimo u ovakvoj situaciji"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zašto tek sada? Splićani pohrlili na cijepljenje, najpopularnije jedno cjepivo: ''Nismo imali dovoljno provjerenih informacija''

Pionir zdravstvene propusnice, koja je bila uvedena u proljeće, Danska ju je ukinula 10. rujna u vrijeme kada je broj novozaraženih bio četiri puta manji od današnjeg.

U Danskoj je 85,9 posto starijih od 12 godina primilo dvije doze cjepiva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene