Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niska stopa procijepljenosti

Dramatični prizori: Mjesta u mrtvačnici više nema, tijela leže na hodnicima bolnice - ''Svaki dan nestane jedno selo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U mrtvačnici najveće rumunjske bolnice više nema mjesta za preminule od koronavirusa. Tijela preminulih COVID pacijenata, omotana u plastične vreće, leže ostavljena u nizu po hodnicima bolnice u Bukureštu.

Svakog dana u posljednja dva mjeseca u Rumunjskoj, zemlji najteže pogođenoj četvrtim valom pandemije, od koronavirusa umire na stotine ljudi. U toj je zemlji jako niska stopa procijepljenosti u odnosu na ostatak Europe.

Na svojih 19 milijuna stanovnika, Rumunjska trenutačno ima jednu od najviših stopa smrtnosti u Europi. Prošlog je mjeseca Svjetska zdravstvena organizacija poslala tim da im pomogne u borbi s razmahalom pandemijom.

Tamošnji liječnici su iscrpljeni i frustrirani. ''U zemlji svakog dana nestane jedno selo'', kaže ljutito dr. Catalin Cirstoiu, šef Sveučilišne hitne bolnice u Bukureštu. ''Što će biti za tjedan, dva? Veće selo? Ili cijeli grad? Gdje mislimo stati?'', prenosi AP.

Stručnjaci za veliki broj smrtnih slučajeva krive nisku stopu procijepljenosti. U potpunosti je cijepljeno oko 40 posto stanovništva, što je jako malo u odnosu na europski prosjek od 75 posto. Vjeruje se da je i u toj zemlji niska procijepljenost rezultat općeg nepovjerenja u vlasti, nedostatka obrazovanih i duboko ukorijenjenih pokreta protiv cijepljenja, koji imaju značajan ugled. Među njima ima čak i vrhunskih liječnika.

"Iscrpljeni smo financijski... fizički i psihički", požalio se Cirstoiu, "Sve je to na kraju dana uzrokovano jednom stvari: nesposobnošću stanovništva da shvati da se mora cijepiti." On inzistira na tvrdnji da ne bi imali ovakav četvrti val da je cijepljeno oko 70 posto stanovništva.

U bolnici je čak i čekaonica za hitne slučajeve pretvorena u prostor za COVID-19, zatvoren plastičnom folijom. Na dane kada je broj prijema velik novopridošli pacijenti prisiljeni su ležati na nosilima u hodnicima prije nego što dobiju krevet. 

Rumunjska je 2. studenoga zabilježila najveći dnevni broj smrtnih slučajeva od početka pandemije, kada je prijavljen 591 smrtni slučaj od koronavirusa. Njih više od 90 % nije bilo cijepljeno. Trenutačno je 1870 pacijenata oboljelih od COVID-a u cijeloj zemlji na intenzivnoj njezi. Od početka pandemije preminula je oko 51.000 ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna raste broj hospitaliziranih Teško stanje u KBC-u Split: "Na respiratoru 37 ljudi, od toga dvije trudnice"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gostu bez potvrde 300 eura Na ulicama dodatnih 800 policajaca: Uvode strože kontrole mjera i visoke novčane kazne za prekršitelje

Situacija je prije dva tjedna prisilila vlasti da uvedu stroža ograničenja i mjere, čime su COVID potvrde postale obvezne za razne svakodnevne aktivnosti, poput odlaska u teretanu, kino ili trgovački centar. Uveden je i policijski sat.

Iako je posljednje pooštravanje pravila u Rumunjskoj dovelo do blagog pada dnevnog broja zaraženih i smrtnih slučajeva, dužnosnici su u utorak objavili da je 487 pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19 umrlo u prethodna 24 sata. Liječnici upozoravaju da je taj broj i dalje velik te kako je malo vjerojatno da će se uskoro smanjiti. 

Dr. Maria Sajin, voditeljica mrtvačnice Sveučilišne klinike, kaže kako je u bolnici u uobičajenim okolnosti na dan najviše 10 preminulih. Ističe kako su prošlog tjedna u jednom danu imali 35 smrtnih slučajeva. Među njima je bilo i mladih u dobi od 20 do 25 godina. ''Vriskovi rodbine koja ih je došla identificirati odzvanjali su hodnicima'', rekla je.

"Njihove obitelji ne razumiju kako su se toliko razboljeli, a veliki je problem i što ne razumiju da se trebaju cijepiti, da nema lijeka", kaže Sajin. "Ovo su vrlo teška vremena, nitko ne razumije da cjepiva spašavaju živote."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene