Kritično stanje u bolnicama, ilustracija
Kritično stanje u bolnicama, ilustracija Foto: Getty Images

Češka je zatražila od Njemačke, Švicarske i Poljske da prime više desetaka COVID pacijenata jer je stanje u češkim bolnicama kritično, navelo je ministarstvo zdravstva u petak.


Ta zemlja sa 10,7 milijuna stanovnika posljednjih je tjedana jedna od najteže pogođenih na globalnoj razini jer su mnoge regionalne bolnice, preplavljene priljevom COVID pacijenata, bile prisiljene prebaciti ih i stotinama kilometara daleko.

"Veliki broj novozaraženih je pojačao pritisak na zdravstveni sustav, a raste broj pacijenata kojima je nužna hospitalizacija", navelo je ministarstvo. U petak ujutro je u zemlji bilo 8153 hospitaliziranih zbog koronavirusa, uključujući i 1735 na intenzivnoj njezi, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Koronavirus, ilustracija Studija pokazala: Ljudi zaraženi britanskim sojem korone imaju veći rizik da završe u bolnici

Druga faza cijepljenja u Zagrebu - 3 Počelo cijepljenje na punktovima u Zagrebu, građani ne biraju: "Svejedno koje je. Imam 86 godina i ja još kanim živjeti do 92."

"U nekim regijama bolnice su iscrpile svoje kapacitete i više ne mogu pružati prikladnu njegu ni primati nove pacijente bez pomoći drugih zemalja", prema priopćenju ministra zdravstva Jana Blatnyja.

Diljem zemlje je 13 posto kapaciteta intenzivne njege bilo dostupno, a u Pragu samo 5 posto. Susjedna Slovačka prebacila je svoje prve koronapacijente u inozemstvo ovog tjedna.