Cjepivo, ilustracija
Cjepivo, ilustracija Foto: Igor Kralj/Pixsell

Češki predsjednik Miloš Zeman obratio se kineskom čelniku Xiju Jinpingu kako bi za svoju zemlju osigurao isporuku kineskog cjepiva protiv COVID-19, rekao je Zemanov glasnogovornik u srijedu.


Po češkom veleposlanstvu u Pekingu, Kina je odlučila "odmah ispuniti" zahtjev.

Vezani članci Mario Jurić: Glasačko mjesto u Dubrovniku - 3 Već drugi izbori u vrijeme pandemije: Kako izaći na birališta uz minimalnu opasnost od zaraze koronavirusom Koncert Zajednica industrije događanja priprema ustavnu tužbu protiv odluka Nacionalnog stožera

Do sada je Mađarska jedina članica Europske unije koja svoje građane cijepi cjepivom kineskog Sinopharma.

Europska agencija za lijekove još nije odobrila to cjepivo.

Zeman je sličnu molbu uputio i Rusiji koja je je razvila svoje cjepivo Sputnjik V.

Češka je pogođena velikim valom novih slučajeva zaraze unatoč strogim epidemiološkim mjerama zatvaranja, a češke bolnice u srijedu su izvijestile o rekordnom broju oboljelih od COVID-19.

Sveukupno je bolnicama na liječenju od COVIDA19 8162 ljudi, a ministarstvo zdravstva ističe da se radi o najvećem broju od izbijanja pandemije.

Mnoge bolnice su preopterećene i nedostaju im liječnici i drugo medicinsko osoblje.

Nedavno je u razdoblju od sedam dana Češka imala više od 780 novozaraženih na 100.000 stanovnika

Od početka pandemije u Češkoj, koja broji 10,7 milijuna stanovnika, zarazilo se gotovo 1,3 milijuna ljudi, a umrlo ih je 20.941.

Do sada je u toj zemlji građanima dano 702.000 doza cjepiva BionTecha/Pfizera, Moderne i AstraZenece.

Češka i Slovačka, obje pod pritiskom snažnog širenja COVID-19, dobit će i po 100.000 dodatnih doza cjepiva Pfizera/BioNTecha od svojih partnera u Europskoj uniji.