Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice pandemije i necijepljenja

Zbog koronavirusa nam bolnice pucaju po šavovima: Reduciran hladni pogon, a ostaje strah da najgore tek slijedi

Aktualno Galerija Bolnica - 1 Bolnica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bolnica - 2 Bolnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bolnica - 3 Bolnica - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bolnica - 4 Galerija 1/4 >>
Bolnice zbog tereta pandemije koronavirusa pucaju po šavovima. Posljedice epidemiološkog bezdana zbog nedovoljne procijepljenosti osjećaju svi – i zaraženi i nezaraženi, i cijepljeni i necijepljeni.

U bolnicama diljem Hrvatske od koronavirusa se liječi gotovo 1700 ljudi. U šibenskoj bolnici tražili su dodatne respiratore, a neke će pacijente premještati u Knin.

"Reducirali smo hladni pogon, operacijske zahvate smo odgodili za vrijeme kad ćemo ih moći izvoditi s obzirom na manjak anesteziologa. S obzirom na današnje brojke, nismo optimistični. Mislim da nas najgore tek čeka", rekla je Kristijan Stipaničev, v.d. ravnatelja Opće bolnice Šibenik.

Osim u Šibeniku, hladni pogon ili dio njega reducirali su u Splitu i Rijeci. Ministar zdravstva uvjerava da je zdravstveni sustav je daleko od stanja prošlog prosinca.

"Rekli smo da je danas zaraženo 1680, u odnosu na 3000 koliko ih je bilo u prosincu. U ovom trenutku, osim u pojedinim bolnicama, nije tako alarmantno", rekao je Vili Beroš.

Pročitajte i ovo Ivan Đikić Rekordne brojke Brojke divljaju, znanstvenik Đikić opominje: "Omalovažamo virus, mislimo da postoji neki originalan hrvatski način da ga pobijedimo"

Popunjeno je 65 posto stacioniranih i intenzivnih kreveta u cijeloj Hrvatskoj. Klinička bolnica Dubrava u prethodnim je valovima bila glavna COVID bolnica. Sada COVID odjele imaju sve bolnice u zemlji.

"Mi imamo kapacitet za 120 bolesnika. Trenutno su svi kapaciteti popunjeni. Imamo i otpuste i s tim bolesnicima koje su otpustili čekamo nove bolesnike", rekla je Diana Rudan, zamjenica ravnatelja KB Dubrava.

U Dubravu ih po potrebi šalje sisačka bolnica. Iz Gospića se najteži se liječe u Rijeci.

"U ovom valu mlađi pacijenti i nemaju puno komorbiditeta kao u prethodnim valovima", rekla je Sandra Čubelić, ravnateljica Opće bolnice Gospić.

Pročitajte i ovo Mario Banožić NAKON PISMA PLENKOVIĆU Banožić uzvratio Milanoviću: ''Netko je od sebe odlučio praviti velikog vođu, a to trebaju plaćati građani''

Opće bolnice šire kapacitete po potrebi. Stižu im i respiratori, no problem je u manjku specijalista.

"Poznat je nedostatak anesteziologa i liječničkog i sestrinskog kadra. To je dugotrajna situacija na koju smo se privikli", rekao je Mario Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik

Sutra poslijepodne i zagrebačka bolnica Sveti Duh primit će prve COVID pacijente, za početak s 26 kreveta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene