Ivan Đikić
Ivan Đikić Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatska je zabilježila i najgori dan od početka pandemije, s čak 6310 novozarežnih. Preminule su još 32 osobe. Znanstvenici apeliraju na Vladu da pooštri mjere, a znanstvenik Ivan Đikić smatra da je već trebalo djelovati.


"Ovi su brojevi uistinu vrlo visoki i vrlo ozbiljni. Opasnost je očigledna za cijelu populaciju, uključujući djecu, rizične skupine, starije osobe“, komentirao je Ivan Đikić današnjih 6310 novozaraženih.

Vezani članci Prosvjed u Švedskoj Tisuće prosvjednika protiv COVID potvrda izašlo na ulice: "Moramo moći sami odlučiti što želimo s vlastitim tijelom" Ilustracija Dubrovačka nadbiskupija nakon našeg upita promijenila planove o ručku za 450 osoba, zaposlenici hotela prestravljeni: "Molimo stožer da nas zaštiti"

"Opet smo zakasnili, kao i prošle godine, sa pravovremenim mjerama, koje nisu lockdown, ne treba plašiti javnost. Te mjere su održavanje distanci, nošenje maski, nedopuštanje okupljanja, a prije svega povećano cijepljenje, dobra komunikacija, i proširivanje upotrebe COVID potvrda", napominje Đikić.

"COVID potvrde djeluju ako ih se striktno pridržavamo. One su se pokazale izrazito djelotvorne u zemljama u kojima su u širokoj primjeni, ne samo što štite nego su i ogromna motivacija za cijepljenje", navodi.

To su potezi koje je Vlada, dodaje ugledni znanstvenik, već trebala uvesti. Smatra da se virus u Hrvatskoj uzima olako.

"Omalovažava se opasnost od virusa, govori se da je neopasan preko ljeta, da smo pobijedili virus, hvalimo se da smo država s najliberalnijim mjerama. Onda građani ne shvaćaju njegovu opasnost, mislimo da ćemo ga mi na neki originalan, hrvatski način pobijediti. Ali virus je opasan i u ljeto i po zimi. U zimu je realno opasan jer boravimo u zatvorenom, veći je virusni titar. Imamo i 47 posto nezaštićene populacije", naglašava. 

Zbog veće količine virusa kojom smo izloženi, lakše se dogodi da se i cijepljeni zaraze.

"Pa se onda ljudi pitaju zašto je to tako", dodaje. Zdravstveni sustav, po njemu već pati, kao i pacijenti kojima se zbog korone uskraćuju neke usluge. Liječnici koji na to upozoravaju imaju realnu sliku o stanju u bolnicama. Riječ je, kaže Đikić, o neorganiziranosti zdravstvenog sustava. 

"Tko je za to kriv? Svi će kriviti virus", zaključuje.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju