Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordne brojke

Brojke divljaju, znanstvenik Đikić opominje: "Omalovažamo virus, mislimo da postoji neki originalan hrvatski način da ga pobijedimo"

Ivan Đikić
Ivan Đikić Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatska je zabilježila i najgori dan od početka pandemije, s čak 6310 novozarežnih. Preminule su još 32 osobe. Znanstvenici apeliraju na Vladu da pooštri mjere, a znanstvenik Ivan Đikić smatra da je već trebalo djelovati.

"Ovi su brojevi uistinu vrlo visoki i vrlo ozbiljni. Opasnost je očigledna za cijelu populaciju, uključujući djecu, rizične skupine, starije osobe“, komentirao je Ivan Đikić današnjih 6310 novozaraženih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije ga štedio Đikić o Capakovim fotografijama: "To što je napravio je neprimjereno i šokantno. Za ostavku!" Slika nije dostupna Dao nekoliko savjeta Đikić u pismu premijeru: ''Nadam se da ste svjesni da Hrvatska nikada nije pobijedila virus. Stručnjaci su Vas upozoravali i ranije''

"Opet smo zakasnili, kao i prošle godine, sa pravovremenim mjerama, koje nisu lockdown, ne treba plašiti javnost. Te mjere su održavanje distanci, nošenje maski, nedopuštanje okupljanja, a prije svega povećano cijepljenje, dobra komunikacija, i proširivanje upotrebe COVID potvrda", napominje Đikić.

"COVID potvrde djeluju ako ih se striktno pridržavamo. One su se pokazale izrazito djelotvorne u zemljama u kojima su u širokoj primjeni, ne samo što štite nego su i ogromna motivacija za cijepljenje", navodi.

To su potezi koje je Vlada, dodaje ugledni znanstvenik, već trebala uvesti. Smatra da se virus u Hrvatskoj uzima olako.

"Omalovažava se opasnost od virusa, govori se da je neopasan preko ljeta, da smo pobijedili virus, hvalimo se da smo država s najliberalnijim mjerama. Onda građani ne shvaćaju njegovu opasnost, mislimo da ćemo ga mi na neki originalan, hrvatski način pobijediti. Ali virus je opasan i u ljeto i po zimi. U zimu je realno opasan jer boravimo u zatvorenom, veći je virusni titar. Imamo i 47 posto nezaštićene populacije", naglašava. 

Zbog veće količine virusa kojom smo izloženi, lakše se dogodi da se i cijepljeni zaraze.

"Pa se onda ljudi pitaju zašto je to tako", dodaje. Zdravstveni sustav, po njemu već pati, kao i pacijenti kojima se zbog korone uskraćuju neke usluge. Liječnici koji na to upozoravaju imaju realnu sliku o stanju u bolnicama. Riječ je, kaže Đikić, o neorganiziranosti zdravstvenog sustava. 

"Tko je za to kriv? Svi će kriviti virus", zaključuje.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene