Boris Johnson
Boris Johnson Foto: Afp

Britanski premijer Boris Johnson nije bio spreman uvesti lockdown kako bi suzbio širenje koronavirusa i spasio starije ljude, a negirao je da bi britanski javnozdravstveni sustav bio preopterećen, kazao je bivši glavni savjetnik britanskog premijera Dominic Cummings.


U prvom intervjuu nakon što je prestao biti Johnsonov savjetnik prošle godine bivši glavni savjetnik britanskog premijera Dominic Cummings kazao je da Johnson nije želio nametnuti drugi lockdown prošle jeseni zato što "ljudi koji umiru gotovo svi imaju više od 80 godina".

Cummings također, u intervjuu čiji su isječci objavljeni u ponedjeljak, tvrdi da se Johnson na početku pandemije želio sastati s 95-godišnjom kraljicom Elizabetom, unatoč naznakama da se virus širi u njegovu uredu. U to je vrijeme građanima, a pogotovo starijima, rečeno da izbjegavaju nepotrebne kontakte, posebno sa starijim osobama.

London, Dan slobode Kaos u Engleskoj: ''Pingdemija'' pokvarila Dan slobode, poslodavci ostali bez radnika, trgovine bez robe na policama

Politički savjetnik, koji je optužio vladu da je odgovorna za tisuće smrtnih slučajeva od COVID-19, podijelio je s javnosti poruke iz listopada koje je navodno Johnson slao suradnicima.

Cummings tvrdi da se Johnson u jednoj poruci šalio kako starije osobe "mogu dobiti COVID i živjeti duže" jer je većina umrlih prešla očekivani životni vijek.

Johnson je Cummingsu navodno poslao poruku: "Ne padam više na priče NHS-a (britanski javnozdravstveni sustav) o pucanju. Ljudi, mislim da možda trebamo modicirati pristup."

Reuters piše kako nije uspio potvrditi jesu li poruke originalne.

Johnsonov je glasnogovornik kazao da je premijer poduzeo "sve potrebne mjere kako bi spasio živote, vođen najboljim znanstvenim savjetom".

Britanska oporbena Laburistička stranka priopćila je kako su Cummingsova otkrića ojačala argumente za javnu istragu i da su "dodatni dokaz da je premijer opetovano griješio na štetu javnog zdravstva".

Boris Johnson Velika Britanija ukida stroge epidemiološke mjere: "Ljudima ćemo dozvoliti da sami donesu odluke"

Cummings je za BBC kazao da je Johnson rekao dužnosnicima da nikada neće pristati na prvi lockdown te da ga je bilo potrebno uvjeriti da se ne susretne s kraljicom.

"Pitao sam ga što radi, a on je rekao da ide vidjeti kraljicu. Rekao samo mu: 'O čemu to govoriš? Naravno da ne možeš vidjeti kraljicu'", rekao je Cummings.

"Odgovorio je da zapravo nije dobro promislio", dodaje bivši glavni savjetnik premijera.

Cijeli intervjuu bit će emitiran u utorak.