Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u školi poštuje mjere

Učiteljica koja poziva na linč ne mora strahovati za posao: "Otkaz? Pa uredno ispunjava svoje obveze"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učiteljica Bernarda Jug poznata je zbog prijetećih poruka u slučaju škole u Krapinskom Toplicama u kojem je podržavala dječaka koji je odbijao nositi masku. Angažirana je i na kontroverznoj stranici ''Hrvatski izdajnici'' u kojoj se okupljaju protivnici epidemioloških mjera i cijepljenja. Iako se bori protiv odluka Stožera, poštuje mjere i uredno dolazi na posao.

Učiteljica Bernarda Jug prometnula se u jednu od najpoznatijih huškačica na društvenim mrežama, a aktivna je bila i oko skandalozne stranice ''Hrvatski izdajnici''.

"Dijelite i popunjavajte. Tisuće moraju biti na popisu", pozivala je Jug.

No, ona sam poštuje mjere Stožera protiv kojih se konstantno bori i uredno odlazi na posao. ''Škola je odgojno-obrazovna ustanova. Naravno da bilo kakve pozive na neprimjerena ponašanja i djelovanja osuđujemo, ali mi profesoricu moramo gledati kao našu djelatnicu i osobu koja ispunjava svoje radne obveze'', kazala je Sonja Vuljak, ravnateljica Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine u Đelekovcu, u kojoj radi Jug.

''Profesorica poštuje mjere i upute Stožera koje su na snazi. Uredno izvršava svoje radne obveze'', kazala je Vuljak za DNEVNIK.hr te dodala da se škola ograđuje od njezinih izjava.

''Naravno da se ograđujemo od njezinog ponašanja i akcija. No, to je njezino privatno vrijeme i njezino pravo. Zakonodavni okvir je takav da se nikome ne može tako dati otkaz'', zaključila je Vuljak.

Odgovor Ministarstva

''Smatramo neprimjerenim i osuđujemo bilo kakvu vrstu aktivnosti usmjerenu na ugrožavanje sigurnosti građana i zlouporabu njihovih osobnih podataka. Isto tako, smatramo krajnje neprihvatljivim i najoštrije osuđujemo korištenje govora mržnje i javne nastupe kojim se poziva na diskriminaciju, zastrašivanje i netrpeljivost'', kazali su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja za DNEVNIK.hr.

S obzirom na to da je riječ o zaposlenici škole i da je za njezin rad i ponašanje nadležan poslodavac, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, školska ustanova - odnosno ravnatelj kao poslodavac, otkazat će ugovor o radu bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznog roka izvanrednim otkazom ugovora o radu u roku od 15 dana od dana saznanja za pravomoćnu osudu za neko od kaznenih djela protiv života i tijela, protiv slobode i prava čovjeka i građanina, istaknuli su iz Ministarstva.

''Ako školska ustanova, odnosno ravnatelj kao poslodavac, sazna da je protiv osobe u radnom odnosu u školskoj ustanovi pokrenut i vodi se kazneni postupak, udaljit će osobu od obavljanja poslova do obustave kaznenog postupka, odnosno najduže do pravomoćnosti sudske presude, uz pravo na naknadu plaće u visini dvije trećine prosječne mjesečne plaće koju je osoba ostvarila u tri mjeseca prije udaljenja od obavljanja poslova'', dodali su.

''Protiv spomenute osobe ne postoji pravomoćna presuda za neko od ranije navedenih kaznenih dijela niti se protiv nje vodi kazneni postupak'', objasnili su iz Ministarstva.

Iz Krapinsko-zagorske policijske uprave je potvrđeno da je u tijeku kriminalističko istraživanje nad njom nakon što ju je policiji prijavila ravnateljica zabočkog Centra za socijalnu skrb Tanja Cujzek. Prijavila ju je nakon što joj je uputila niz uznemirujućih poruka vezanih za slučaj odbijanja nošenja maske u školi u Krapinskim Toplicama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna uvreda zdravom razumu Glavašević: "To što je netko uvrijeđen jer bez maske ne može u pekaru ne čini ga Annom Frank"

Pročitajte i ovo Samson Štibohar, ravnatelj OŠ Krapinske Toplice na nastavi nije bio mjesec dana Učenik koji je odbijao nositi masku, upisao se u novu školu. Tamo poštuje mjere: "I roditelj i dijete u školu su ušli sa zaštitnim maskama"

''Sotone moraju biti lustrirane''

Jug je otprije poznata i po kontroverznim izjavama na društvenim mrežama oko pandemije koronavirusa u kojima je snažno isticala da se mjerama Stožera krše ljudska prava.

"Napadaju sve nas koji branimo ljudska prava i osnovne slobode.
Idemo do kraja. Pokažite sve što jeste, nemojte se više skrivati. Sotone moraju biti lustrirane na svim nivoima i u svim područjima", jedna od njezinih poruka na Facebooku.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene