U redakciji Dnevnika Nove TV zvone telefoni cijeli dan, ljudi traže pojašnjenja o cijepljenju trudnica protiv koronavirusa. Trebaju li se trudnice cijepiti protiv COVID-a pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak profesoricu Alemku Markotić.


Doktorica kaže da su i nju danas zvali kolege i trudnice koje su se cijepile jer očito nije uspjela sve objasniti na presici.

Vezani članci Alemka Markotić Odlična vijest: Tjedan dana nakon treće doze brz i jak imunološki odgovor Alemka Markotić Treća doza za Alemku Markotić i kolege: ''Imaš znanje, budi primjer! Cijepi se!''

"Nema službene preporuke. Nije provedena treća faza kliničkih istraživanja jer je to doista zahtjevno. Međutim, većina međunarodnih javnozdravstvenih institucija i ginekoloških društava, i naš HZJZ, preporučuju da se ipak trudnice mogu cijepiti jer dosad u većini slučajeva nije zabilježena ozbiljna nuspojava. Generalna preporuka svih tih društava je da je visoki rizik kod obolijevanja da će biti teža klinička slika. Preporuka je da svaka trudnica sa svojim ginekologom, koji joj vodi trudnoću, prodiskutira hoće li se ona cijepiti ili ne i koji su njeni rizici. Jesu li veći rizici ili je veća korist", kaže Markotić.

"U slučaju da su značajno pretile, da imaju visoki tlak, dijabetes, neke druge kronične bolesti, neke starije životne dobi, u ovoj situaciji kad delta vrije na sve strane, više je toga u prilog da se cijepe, ako se tako odluče sa svojim ginekologom", rekla je.

Markotić još jednom ističe da je važno da se trudnice konzultiraju s liječnicima i ne donose odluku na svoju ruku, a ako su već došle na štand za cijepljenje da se konzultiraju s tamo s liječnikom.

Doktorica kaže kako bi ženama bilo najbolje da se cijepe prije nego što planiraju trudnoću.

"Puno je priča da cjepivo djeluje na reproduktivne organe i slično. Upravo virus je taj koji može izazvati određena oštećenja kod muškaraca i kod žena. Za sada se čini da su prolazna, ali mogu trajati više mjeseci, međutim za cjepivo nikad do sada nije dokazan ni jedan slučaj koji bi se odnosio na oštećenja reproduktivnih organa", kazala je doktorica.

I žene koje prolaze proces potpomognute oplodnje se boje i izbjegavaju cijepljenje, kazala je Bolšec Oblak. Markotić kaže da mogu primiti cjepivo i drugu dozu. "Nije ni po čemu za sada u kontraindikaciji", kazala je.

U bolnici su tri rodilje. Markotić kaže da im je klinička slika dosta teška. "Zbog toga upozoravamo da je trudnoća rizični faktor za razvoj težih kliničkih oblika. Nadamo se da će sve biti dobro s njima, ali sad je dosta to stanje teško", kazala je Markotić.

Što je s djecom u tim slučajevima kad se mora na prijevremeni porođaj? Doktorica kaže da mogu i ne moraju biti inficirana. "Kod nas je jedno djetešce, stabilno je, očekujemo da će biti sve u redu s njim. Ali virus može prijeći s majke na dijete kroz placentu", kazala je.

Reporterka je pitala i o trudnici iz Sarajeva koja je prebačena u Zagreb. "Mogu sa zadovoljstvom reći da je dobro i da je danas otišla doma", rekla je Markotić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju