U petak je PCR testom zabilježeno 8555 novih slučajeva zaraze, a BAT-om je dodatnih 2428. Ukupno su u petak u Hrvatskoj pozitivna 10.984 građana. O aktualnoj epidemiološkoj situaciji i očekivanjima za Dnevnik Nove TV govorila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić.

Galerija Alemka Markotić - 1 Alemka Markotić - 2 Alemka Markotić - 3 +1 Alemka Markotić - 4

Možemo očekivati nove pritiske na bolnice, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Valentinom Baus.

"S visokim brojevima i gledajući što se događa u ostatku Europe, koja je nešto ranije počela s infekcijom omikronom, očekuju se i dodatni pritisci na bolnice, iznimno visok pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu. Možemo vidjeti što se događa u bolnici u Splitu gdje je u toj regiji najniža procjepljenost. Definitivno je pritisak na bolnice jako visok, nažalost i na jedinice intenzivnog liječenja", kazala je Markotić.

Možemo li očekivati da ćemo se protiv korone morati cijepiti svakih nekoliko mjeseci, pitala je Baus, a Markotić je na to odvratila da misli da ''ne bi išli baš na tu opciju da se cijepimo svakih nekoliko mjeseci'' te istaknula kako se ''definitivno pokazalo da dvije doze i booster mogu vrlo uspješno djelovati, barem u ovoj situaciji, protiv težih oblika bolesti, bilo da se radi o delta ili omikron varijanti virusa''.

"Na globalnoj razini ekspertnih skupina se raspravlja o budućim generacijama cjepiva", dodala je Markotić.

Učenici u razredu, ilustracija Od ponedjeljka većina školaraca i dalje u učionicama: U osam županija nastava ipak na daljinu
Građani čekaju red za testiranje na koronavirus - 6 Brojke koje pružaju potpuniju sliku: Doznali smo koliko je pozitivnih građana na BAT testiranju

Iako proizvođači proizvode cjepivo za pojedinačne varijante, profesorica kaže da se znanstvena zajednica ne slaže s tim u potpunosti jer će omikron vjerojatno proći dok cjepivo bude vani.

"Jučer smo imali na Europskoj komisiji ekspertnu skupinu o COVID varijantama i razgovor o budućim cjepivima. Raspravljalo se o cjepivima nove generacije koja bi trebala biti učinkovitija i djelovati na različite oblike virusa koji se mogu pojaviti", kazala je Marković i dodala da je to težak zadatak jer treba predvidjeti što se može dogoditi te u obzir treba uzeti nove tehnologije jer će se do jeseni vjerojatno morati kreirati nova cjepiva, a vidjet ćemo koliko će biti učinkovita.

Škola, ilustracija Korona hara hrvatskim školama: Objavljeni podaci o broju zaraženih učenika

Na pitanje reporterke nazire li se kraj pandemije, Markotić odgovara da ćemo vidjeti što će biti s omikronom. "Zasad se širi nevjerojatnom brzinom i pitanje je tko će uopće ostati nezaražen", rekla je te istaknula da većina cijepljenih s dvije ili tri doze lagano prolazi bolest.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju