Ružica Vukovac (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Ružica Vukovac (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Iz Mosta nezavisnih lista u petak su ocijenili da Hrvatska nema kapaciteta za najavljeni izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu jer je u posljednjih šest godina izgubila 85 posto obitelji koje su se bavile tom vrstom proizvodnje.


Mostovci takvu reakciju na najave Ministarstva poljoprivrede o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu argumentiraju statističkim podacima po kojima je broj goveda u Hrvatskoj tijekom 2018. smanjen za 8,2 posto, izgubljeno je 2,2 posto muznih krava, a proizvodnja mlijeka smanjena je za 3,3 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Vezani članci Pontonski most u Karlovcu - 8 FOTO/VIDEO Pontonski most koji se odvojio od obale postao je atrakcija: Ljudi ga obilaze, fotografiraju... Videozid: Hrvoje Krešić, uvoz i izvoz - 4 Jesmo li ove godine više uvozili ili izvozili? Svjetska velesila postala jedan od najvažnijih hrvatskih trgovinskih partnera

U priopćenju poručuju da Hrvatska apsolutno nema kapacitet za navedeni izvoz jer je u posljednjih šest godina izgubila 85 posto obitelji koje su se bavile proizvodnjom mlijeka."Od 300.000 iseljenih iz Hrvatske, 80 posto ih se iselilo iz ruralnih područja, mahom stočara koji su ostali bez zemlje", tvrde.

Ističu i da, s obzirom na EU propise, Hrvatska može jedino proizvoditi prerađevine od mlijeka iz drugih država, koje se i sada uvozi za potrebe prehranjivanja vlastitog stanovništva.

Obmana oko izvoza hrvatskog mlijeka neće dugo potrajati

Mostova kandidatkinja za europarlamentarne izbore Ružica Vukovac podsjeća da EU od sljedeće godine mijenja pravila, pa će se na proizvodu morati navoditi i zemlja podrijetla sirovine. "Tako da vam obmana oko izvoza 'hrvatskog' mlijeka u Kinu neće dugo potrajati,“ poručuje Vukovac.

Vladi predlaže i da drugi put proveze kinesku delegaciju kroz Slavoniju i ponudi joj napuštene kuće oko kojih su "oranice već predane tko zna kome". Odgovornim smatra Ministarstvo poljoprivrede, koje donošenjem novih zakona "potpisuje presudu i zadnjem stočaru".

"Obmanjujete naciju kako stočar ima prednost kod dodjele poljoprivrednog zemljišta, a od njega tražite da dokaže kako tri godine ima kravu i da u isto vrijeme nema na raspolaganju zemlju! Postoji li takav stočar u Hrvatskoj ili igdje na svijetu? Zaboravljate kako životinje moraju jesti svaki dan“, navodi Vukovac u popisu nelogičnosti koje su, po njezinoj ocjeni, otjerale stočare iz Hrvatske.

Podsjetimo, iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su da je u srijedu potpisan zajednički protokol za izvoz mliječnih proizvoda u Kinu. Time domaće mlijeko i mliječni proizvodi trebaju bez prepreka imati pristup kineskom tržištu.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako se time povećava vrijednost domaćih mliječnih proizvoda i otvara razvoj cijelog mliječnog sektora u Hrvatskoj. (V.P./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju