Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su kako je u srijedu potpisan zajednički protokol za izvoz mliječnih proizvoda u Kinu. Time domaće mlijeko i mliječni proizvodi trebaju bez prepreka imati pristup kineskom tržištu.


Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede s Glavnom carinskom upravom Narodne Republike Kine završilo je usuglašavanje o zajedničkom protokolu koji omogućuje izvor domaćih mliječnih proizvoda u Kinu.

Vezani članci Ilustracija U Šangaju pandemija pod kontrolom, ali lockdown još traje. Dogradonačelnik poručuje: "Upornost je pobjeda" Boca mlijeka, ilustracija Poskupljuju mlijeko i mliječni proizvodi: Poznato od kada ćemo ih plaćati 50 lipa skuplje

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako se time povećava vrijednost domaćih mliječnih proizvoda i otvara razvoj cijelog mliječnog sektora u Hrvatskoj. ''Ovo je veliki uspjeh Ministarstva poljoprivrede od kojeg će koristi imati domaća industrija. Svaki mliječni proizvod sa dodanom vrijednošću koji po dobroj cijeni napusti Hrvatsku korak je za povećanje domaće proizvodnje, koja je ukidanjem kvotnog sistema i porasta proizvodnje u EU-u drastično pala. Iako je danas situacija mnogo bolja od one prije dvije-tri godine jer ciljanim programima pomažemo mljekarima i cijelom sektoru stočarstva, otvaranje novih tržišta koja su izvan EU-a prilika je za povećanje dodane vrijednosti mliječnih proizvoda te stabiliziranje i razvoj cijelog mliječnog sektora u Hrvatskoj'', rekao je Tolušić.

Postupak počeo 2013. godine

U Kinu će se, između ostalog, izvoziti mlijeko, sir, vrhnje, maslac, mliječna mast, sirutka, mliječna formula za dojenčad.

Postupak otvaranja kineskog tržišta počeo je još 2013. godine, a završna faza bila je u studenom prošle godine kada je kineska inspekcija obišla desetak poslovnih objekata koji su zainteresirani za izvor.

Tolušić je najavio da će se na kineskom tržištu uskoro naći i hrvatska tuna, a kasnije i meso peradi. ''Ovo se nije dogodilo slučajno jer Ministarstvo poljoprivrede u posljednje dvije godine intenzivno radi na osiguravanju svih preduvjeta kako bi se naši poljoprivredno-prehrambeni proizvodi mogli plasirati na tržišta trećih zemalja, za što su nužni posebni certifikati, zadržavanje dobrog zdravstvenog stanja stoke na hrvatskim farmama te visokih standarda sigurnosti hrane u objektima koje Hrvatska ima'', zaključio je ministar.

Iz ministarstva ističu i da inače surađuju s Kinom u sklopu Centra za poticanje suradnje u poljoprivredi između Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju