Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uoči europskih parlamentarnih izbora sljedećeg mjeseca Gong poziva sve kandidatkinje i kandidate da se obavežu na transparentno prikazivanje svih svojih sastanaka. Popis kandidata i kandidatkinja koji su pristali objavljivati svoje sastanke tijekom kampanje, kao i popis sastanaka koje su prijavili Gong će objavljivati na svojoj mrežnoj stranici.


Uoči europskih parlamentarnih izbora sljedećeg mjeseca Gong poziva sve kandidatkinje i kandidate da se obavežu na transparentno prikazivanje svih svojih sastanaka.
''Otvaranje teme transparentnosti u kampanji za buduće europarlamentarace smatramo iznimno važnim jer diljem Europe pada povjerenje u institucije i raste zazor prema političkim elitama, što je podloga za bujanje ekstremizma i dezinformacija'', poručili su iz Gonga.

Vezani članci Lokalni izbori, ilustracija ''Neujednačena pravila zbunjuju građane'': Na školi osvanuo neprimjeren grafit, dijelili se leci jednog kandidata, problemi s glasanjem zbog zdravstvenih problema Aplikacija Gonga za prijavu izbornih nepravilnosti (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Gong lansirao aplikaciju za prijavu nepravilnosti na izborima za Europski parlament

Navode da je jedan od načina da se ovi trendovi zaustave potpuna otvorenost i laka dostupnost relevantnih informacija. ''Konačno, građani i građanke imaju pravo znati tko pokušava utjecati na njihove izabrane predstavnike, i kako, jer lobiranje može biti i korisno, a svakako je sastavni dio demokratskog procesa ako je transparentno'', navode.

Popis kandidata i kandidatkinja koji su pristali objavljivati svoje sastanke tijekom kampanje Gong će redovno objavljivati na mrežnoj stranici, a tko se pridružio inicijativi, vidljivo je ovdje.

Gong podsjeća da posljednje istraživanje nevladine organizacije Corporate Europe objavljeno u veljači ove godine pokazuje kako države članice, koje imaju snažan utjecaj na odluke koje se donose na razini EU-a, prečesto nastupaju kao posrednici za interese kompanija.

''Ovo istraživanje, primjerice, spominje kako su hrvatski ministri u Vijeću Europe, uz Španjolsku, Grčku i Cipar, 2017. bili protiv ukidanja maloprodajne naknade za roaming unutar EU-a, štiteći interese telekom operatera ispred vlastitih građana'', priopćili su.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju