Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nužna otvorenost i transparentnost

Gong kandidatima: ''Objavljujte s kime se sastajete, građani trebaju znati tko pokušava utjecati''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči europskih parlamentarnih izbora sljedećeg mjeseca Gong poziva sve kandidatkinje i kandidate da se obavežu na transparentno prikazivanje svih svojih sastanaka. Popis kandidata i kandidatkinja koji su pristali objavljivati svoje sastanke tijekom kampanje, kao i popis sastanaka koje su prijavili Gong će objavljivati na svojoj mrežnoj stranici.

Uoči europskih parlamentarnih izbora sljedećeg mjeseca Gong poziva sve kandidatkinje i kandidate da se obavežu na transparentno prikazivanje svih svojih sastanaka.
''Otvaranje teme transparentnosti u kampanji za buduće europarlamentarace smatramo iznimno važnim jer diljem Europe pada povjerenje u institucije i raste zazor prema političkim elitama, što je podloga za bujanje ekstremizma i dezinformacija'', poručili su iz Gonga.

Pročitajte i ovo Gong objavio kartu na kojoj možete provjeriti kojoj izbornoj jedinici pripadate Frankenštajnska podjela Ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći

Navode da je jedan od načina da se ovi trendovi zaustave potpuna otvorenost i laka dostupnost relevantnih informacija. ''Konačno, građani i građanke imaju pravo znati tko pokušava utjecati na njihove izabrane predstavnike, i kako, jer lobiranje može biti i korisno, a svakako je sastavni dio demokratskog procesa ako je transparentno'', navode.

Popis kandidata i kandidatkinja koji su pristali objavljivati svoje sastanke tijekom kampanje Gong će redovno objavljivati na mrežnoj stranici, a tko se pridružio inicijativi, vidljivo je ovdje.

Gong podsjeća da posljednje istraživanje nevladine organizacije Corporate Europe objavljeno u veljači ove godine pokazuje kako države članice, koje imaju snažan utjecaj na odluke koje se donose na razini EU-a, prečesto nastupaju kao posrednici za interese kompanija.

''Ovo istraživanje, primjerice, spominje kako su hrvatski ministri u Vijeću Europe, uz Španjolsku, Grčku i Cipar, 2017. bili protiv ukidanja maloprodajne naknade za roaming unutar EU-a, štiteći interese telekom operatera ispred vlastitih građana'', priopćili su.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene