Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

Preminule po dvije osobe u Splitu i Dubrovniku te po jedna u Rijeci i Zagrebu. Pacijent koji je s Hvara vojnim helikopterom prebačen u bolnicu nema koronavirus

Županijski stožeri civilne zaštite objavljuju nove podatke o širenju zaraze koronavirusom. Ministar zdravstva Vili Beroš zadovoljan je trenutačnim stanjem u Hrvatskoj.

* U Hrvatskoj su dosad zaražene 1704 osobe

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* Oporavilo ih se 415

* Preminuo je 31 čovjek  

Tijek događaja pratite u nastavku.

18:00 Iako se u utorak očekivao odgovor Nacionalnog stožera civilne zaštite na inicijativu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) o mogućnostima nastavka treninga vrhunskih sportaša u uvjetima osobne sigurnosti, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak priopćio je kako na tu temu zasad nije postignuto jedinstveno stajalište članova Stožera i kako ta opcija ostaje u razmatranju.

17:50 Ministarstvo obrane RH objavilo je kako je pacijent koji je u u subotu prilagođenim vojnim helikopterom prebačen s otoka Hvara do KBC-a Split, a kod kojeg je postojala sumnja na koronavirus, testiran i rezultati su pokazali da je negativan.

Nakon završenog leta helikoptera, dežurna posada i medicinski tim su dezinficirani u skladu s novim propisanim procedurama, a već idućeg dana, od 7 sati ujutro bili su spremni za nove zadaće.

17:31 Ministarstvo obrane navodi da vojarna "Josip Jović" u Udbini nije pod karantenom te da su svi djelatnici koji rade i borave u vojarni i Središtu za razvoj vođa "Marko Babić" u Udbini dobrog zdravstvenog stanja i pridržavaju se svih sigurnosnih i zdravstvenih mjera.

"Redovne aktivnosti i zadaće te broj djelatnih vojnih osoba u vojarni su reducirane na minimum, a slijedom smjernica Stožera civilne zaštite te odluka Ministarstva obrane otkazane su planirane vojne vježbe i obuke koje se provode u vojarni u Udbini", priopćeno je iz Ministarstva.

Napominju kako je zapovjednik vojarne "Josip Jović" i Središta za razvoj vođa "Marko Babić" u stalnom kontaktu s općinskim Stožerom civilne zaštite Udbina, kao i s načelnikom Općine Udbina te se redovito prati razvoj situacije, a o čemu će ovisiti i daljnji tijek rada djelatnika i pripadnika Središta i vojarne u Udbini.

16:45 Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije u utorak je razmatrao prijedlog o proširenju područja slobodnog kretanja u županiji, koje je važećom odlukom Nacionalnog stožera ograničeno na jedinice lokalne samouprave.

Župan Ivo Žinić rekao je kako se zbog većeg broja manjih općina i životne povezanosti mještana sa susjednim lokalnim jedinicama ukazala potreba ukidanja administrativnih barijera. Kao primjer župan je naveo povezanost Grada Siska i susjednih općina Lekenik, Martinska Ves i Sunja, kao i slučaj moslavačkih gradova Kutine i Popovače te općine Velika Ludina.

Najavio je kako će se prijedlog ovih dana naći na sjednicama gradskih i općinskih vijeća, nakon čega će se zatražiti suglasnost Nacionalnog stožera da se proširi područje slobodnog kretanja, a u slučaju pozitivnog odgovora potpisat će se sporazumi.

15:58 Dvanaest korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj za koje je testiranjem utvrđeno da su negativni na koronavirus bit će prevezeno u samoizolaciju u Bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Biokovku, doznaje se u utorak od župana Blaženka Bobana.

U toj će bolnici svatko biti u svojoj sobi. Riječ je o pokretnim osobama čije će preseljenje u Biokovku biti lakše izvedivo, izjavio je za Hinu župan Boban. Dodao je i kako su 54 umirovljenika koji su iz splitskog doma u Vukovarskoj prevezeni u Biokovku negativna na koronavirus.

15:55 Na cestovnim prilazima Udbini, ličkom žarištu koronavirusa koje je karanteni, postavljaju se kontrolni punktovi na kojima se od danas dezinficiraju dostavna vozila na izlasku iz mjesta, rekao je za Hinu načelnik Stožera Ličko-senjske županije Vice Nekić.

Također, kako bi se spriječilo širenje zaraze, mještani Udbine za koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi bris daju u Udbini i zbog toga više ne odlaze u Gospić.

U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđene su još dvije zaražene osobe, obje u Udbini, što je ukupno deset oboljelih u tome mjestu, i dvije u Novalji. Očekaju se laboratorijski nalazi za još 18 osoba.

15:15 Ravnatelj karlovačkog Zavoda za hitnu medicinu, čiji je test ranije bio pozitivan na koronavirus, ponovno je testiran i rezultati su negativni. Testirani su i svi članovi tamošnjeg stožera, koji su također negativni. Više čitajte OVDJE.

14:50 U Koprivničko-križevačkoj županiji nema novooboljelih od COVID-19 infekcije, a epidemiološka situacija ocijenjena je kao i dalje vrlo dobra.

"Drago nam je što možemo izvijestiti kako smo i dalje na 25 slučajeva registriranih oboljenja, s time da je od jučer jedna osoba, nakon što je prošlo potrebno vrijeme od zaraze i ponovnog negativnog testa, u potpunosti oporavljena. Sutra istječe rok za još dvije osobe koje će biti proglašene zdravima“, rekao je načelnik Stožera Ratimir Ljubić.

U koprivničkoj bolnici hospitalizirana je jedna osoba, a riječ je o muškarcu srednje dobi s kliničkom slikom upale pluća. Njegovo je stanje srednje blago i nema nikakvih komplikacija.

14:20 Šest je osoba preminulo od jučer - po dvije u Splitu i Dubrovniku te po jedna u Zagrebu i Rijeci, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Više informacija možete pročitati ovdje.

14:00 Stožer Dubrovačko-neretvanske županije priopćio je da je zabilježen još jedan smrtni slučaj od posljedica COVID-19 infekcije. Riječ je o muškarcu (1946. god), prvom potvrđenom pacijentu iz Doma za starije Dubrovnik.

13:45 Nacionalni stožer civilne zaštite objavit će nove informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. Tijek konferencije za novinare možete uživo pratiti ovdje.

13:40 Prema izvješću KBC-a Split, još je jedna osoba koja je bila pozitivna na koronavirus preminula tijekom jutarnjih sati. Riječ je o osobi koja je bila smještena u Domu za starije i nemoćne osobe u Dicmu.

S današnjim danom preminula su ukupno četiri korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Split (smještajna jedinica u Vukovarskoj ulici) koji su bili pozitivni na koronavirus.

Od ukupno 123 testirana korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Split (smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici), za sada su pozitivna 54 korisnika doma, dok je od 80 testiranih djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici do sada pozitivno njih 11.

13:30 Na području Vukovarsko-srijemske županije od jučer je zaražena jedna osoba, pa je ukupan broj oboljelih narastao na 36. U samoizolaciji se nalaze 423 osobe. Hospitalizirano je 10 oboljelih, a iz bolnice je otpušteno šest oporavljenih.

Kako navode u stožeru, jedna je žena u četiri navrata uhvaćena u kršenju mjera samoizolacije pa će biti prisilno smještena u županijsku karantenu.

13:10 U Krapinsko-zagorskoj županiji dosad su ozdravile četiri osobe, a dosad je evidentirano ukupno 109 osoba pozitivnih na koronavirus s prebivalištem na području županije. "U odnosu na dan ranije, s današnjim danom novoevidentirano je osam osoba: četiri iz Oroslavja, dvije su osobe iz Pregrade i po jedna iz Krapine i Đurmanca", kazao je načelnik stožera Anđelko Ferek-Jambrek.

12:45 Jedan pacijent preminuo je u Dubrovniku. Dubrovačko-neretvanska županija od jučer ima dva pozitivna slučaja. Ukupan broj oboljelih narastao je na 100. Svi pozitivni iz domova za starije su hospitalizirani, ostali su pod liječničkim nadzorom.

Joško Cebalo iz Stožera civilne zaštite kazao je da je od ukupno 922 testirana uzorka - 100 pozitivnih te da su dva brisa koja su ponovljena u domu za starije negativna. Novi se nalazi čekaju. Ukupno je osam izliječenih osoba.

Marijo Bekić, ravnatelj dubrovačke bolnice, kazao je da je preminuo 83-godišnjak koji je prije tri dana primljen u bolnicu. 34 oboljelih je u bolnici, tri su pacijenata na intenzivnoj, 10 ih je u studentskom domu, 12 korisnika doma iz Ploča je hospitalizirano, kao i šest korisnika Doma Dubrovnik. Jedan štićenik iz doma je na intenzivnoj, a ostali su stabilno, no s obzirom na dob - to je nepredvidivo, naveo je.

12:29 Tijekom jutra u KBC-u Split preminula je jedna korisnica doma za starije i nemoćne osobe iz Vukovarske ulice u Splitu, rođena 1935. godine. Njezin nalaz na COVID infekciju bio je pozitivan. Osim pozitivnog nalaza na koronavirus, preminula je bolovala od kroničnih bolesti hipertenzije, šećerne bolesti s komplikacijama, upale bubrega i imunološkog oštećenja. 

12:20 Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 16 osoba zaraženo koronavirusom, i to iz Splita šest, Solina tri, Sinja jedna (zaraženi je korisnik doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj), Trilja jedna (zaraženi je korisnik doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj), Trogira dvije, Podstrane jedna, Prološca jedna i Šolte jedna osoba (korisnik doma za starije i nemoćne osobe u Dicmu). Među novooboljelima sedam je osoba iz samoizolacije.

Među novooboljelima nema zdravstvenih djelatnika. 86 osoba je hospitalizirano. 92 zdravstvena djelatnika nalaze se u samoizolaciji. Devet ljudi nalazi se na respiratoru, i to šest iz Splitsko-dalmatinske županije, dvije iz Šibensko-kninske županije i jedna iz Dubrovačko-neretvanske županije. 23 osobe nalaze se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. 

12:10 Na današnji dan još devet osoba s područja Šibensko-kninske županije pozitivno je virus SARS-CoV-2. Riječ je o osobama koje su vezane uz kninsku bolnicu, priopćeno je iz stožera.

Među devet pozitivnih osoba, tri su osobe djelatnici kninske bolnice, dvije pacijenti kninske bolnice, a ostali su kontakti zaraženih osoba. Od ukupno devet oboljelih, četiri su osobe s područja grada Knina, tri s područja općine Biskupija, jedna s područja Grada Drniša i jedna s područja općine Ervenik.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 14 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Dva su pacijenta i dalje na respiratoru u KBC-u Split. Pod mjerama zdravstvenog nadzora su 534 osobe, od čega su 332 osobe kontakti oboljelih od COVID-19. 

12:00 U Zagrebu je petero novooboljelih. Više informacija možete pronaći ovdje.

11:45 U Požeško-slavonskoj županiji broj oboljelih nije se mijenjao 14 dana, doznajemo od načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Vedrana Neferovića. Ukupno su oboljele tri osobe - policajac koji ima prebivalište u toj županiji, no radi u Sisku, i žena koja je došla s puta u inozemstvo te zarazila i majku.

11:35 U Brodsko-posavskoj županiji u posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa i to već četvrti uzastopni dan, a potvrđen je i prvi slučaj ozdravljenja osobe koja je bila zaražena, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. Pacijent koji je proglašen zdravim u dva uzastopna testiranja bio je negativan na koronavirus.

U Brodsko-posavskoj županiji do sada je zabilježeno ukupno 19 pozitivnih slučajeva, od čega je 17 aktivnih te po jedna izliječena osoba i jedna umrla osoba. U karanteni su do sada bile ukupno smještene 24 osobe, od čega je 11 osoba napustilo karantenu po isteku 14 dana samoizolacije te se trenutačno u njoj nalazi 13 osoba.

11:25 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na tom području do utorka, 14. 4. 2020. do 11 sati evidentirano je 112 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više. Do sada je izliječeno 15 osoba, a tri su preminule.

11:20 U Primorsko-goranskoj županiji aktivnih je 48 pozitivnih osoba, od jučer nema novih pozitivnih osoba. "Taj broj pada jer je sve više ozdravljenih", kazao je župan Zlatko Komadina. Hospitalizirano je 16 osoba, šest je osoba kroničnih bolesnika.

11:15 Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je da imaju jednu novooboljelu osobu. "Od danas ujutro imamo novu potvrdu pozitivne osobe koja je bila febrilna i prema procjeni epidemiologa bila testirana. Radi se o ženi 1965. godišta. Pozitivna je i hospitalizirana", dodao je.

To je osma pozitivna osoba na području županije. Četiri su osobe ozdravile. "Danas počinju kontrolna testiranja za četiri osobe zaražene unutar jedne obitelji, budu li negativni - bit će to veliki iskorak za ozdravljenje", naveo je.

11:00 Župan Osječko-baranjske Ivan Anušić kazao je da je testirano 75 uzoraka od jučer te da su dva testa pozitivna. "Jedan je iz Osijeka, drugi iz Beketinaca. Oba su već bila u samoizolaciji. Ukupno je 107 oboljelih od koronavirusa", kazao je i dodao da je broj izliječenih 13.

"Hospitalizirano je ukupno 25 oboljelih, četiri medicinskih djelatnika su pozitivna, 13 ih je u samoizolaciji. Troje je oboljelih na respiratoru", naveo je Anušić.

10:40 Znanstvenik Gordan Lauc na svom je profilu na Facebooku prenio vijest o koronavirusu jučer objavljenu u New England Journal of Medicine. Objasnio je što ta vijest znači za Hrvatsku. Više informacija možete pročitati ovdje.

10:25 Splitska policija prijavila je 13 osoba zbog okupljanja ispred crkve na Sirobuji. Među njima je i maloljetnik. Više možete pročitati ovdje.

10:20 U subotu oko 16 sati dežurna posada 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva primila je prvi poziv Zapovjedno-operativnog središta GS OSRH-a za prijevoz prvog pacijenta za kojeg se sumnja da je pozitivan na koronavirus, priopćio je MORH.

"Posada je odmah aktivirana, pristupili su zadaći profesionalno i odgovorno u skladu s novim operativnim procedurama. Pacijent, starije životne dobi, pokretan i u stabilnom stanju, u KBC Split prebačen je nešto prije 19 sati. Nakon završenog leta helikopter, dežurna posada i medicinski tim dekontaminirani su u skladu s novim propisanim procedurama", navodi se u priopćenju.

10:10 Bjelovarsko-bilogorska županija nema novooboljelih od koronavirusa, priopćeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite. Ukupno je do sada u Općoj bolnici Bjelovar testirano 166 osoba, od toga ih je devet bilo pozitivnih.

Osmero zaraženih je s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, dok jedna osoba živi i radi u Zagrebu, a liječi se u samoizolaciji u Garešnici.

10:05 Od jutros pristiglih nalaza pet je pozitivnih na koronavirus, tako da je ukupan broj zaraženih na području Zadarske županije 77. Svi novooboljeli obiteljski su kontakti ranije oboljelih.

Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar smješteno je devet pacijenata od kojih dva respiratoru. U Ortopedskoj bolnici u Biogradu smješteno je sedam lakših pacijenata. Aktivan nadzor provodi se nad 602 osobe, dok je istekao za njih 1757.

9:50 Zadarski policajci evidentirali su 61 osobu koja je pristupila policijskoj kontroli na prometnom punktu, a da pri tome nije imala valjane propusnice.

9:40 Ličko-senjski župan Darko Milinović kazao je u HRT-ovoj emisiji Zajedno za zdravlje da je epidemiološka situacija na Udbini nepovoljna. "Nema mjesta panici, ali ne možemo detektirati nultog pacijenta. Sigurno je da tamo imamo lokalnu transmisiju. Danas imamo osam novih slučajeva, a siguran sam da će ih biti još", objasnio je.

Postoji mogućnost da je nulti pacijent žena koja je bila u Zagrebu na transplantaciji bubrega. Njezino se stanje pogoršalo, no nije životno ugrožena, naveo je Milinović i dodao da je prekjučer testirana pozitivno. "Što se tiče karantene u Udbini, izlaska nema, a ulaske pod strogo kontroliranim mjerama organizira lokalni stožer", objasnio je.

9:30 Vukovarska policija tijekom blagdana evidentirala je četiri dojave o kršenju mjera samoizolacije. Utvrđena su tri kršenja mjera, javlja policija. Do sada je PU vukovarsko-srijemska zaprimila 192 dojave i utvrdila kršenje mjera samoizolacije kod 52 osobe.

Istovremeno, 30 građana pokušalo je napustiti mjesto prebivalište bez propusnice. U dosadašnjem izvještajnom periodu PU vukovarsko-srijemska je zatekla 534 osobe bez odgovarajuće propusnice za napuštanje mjesta prebivališta.

9:00 Iz Stožera civilne zaštite Istarske županije priopćeno je da nema novih zaraženih. Ukupno je ispitano 12 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. Nema novooboljelih. Jedna je osoba izliječena, što čini ukupno 32 izliječenih od koronavirusa u Istarskoj županiji.

Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 7 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19) i dostavljeni su u laboratorij u Zagreb. Rezultati tih testova se čekaju, navode iz stožera.

8:50 Trinaest dana zaredom na području Virovitičko-podravske županije nema novih pozitivnih. Do sada je na području Virovitičko-podravske županije testirano 140 ljudi, njih 138 bilo je negativno.

Dvije pozitivne osobe na COVID-19 su u samoizolaciji i njihova 28-dnevna karantena približava se kraju. Inače, na tom području uskrsne blagdane provele su i 102 osobe koje su došle iz inozemstva. Ukupno su 234 osobe u samoizolaciji. Svi oni drže se sigurnosnih i epidemioloških mjera, priopćeno je iz tamošnjeg stožera.

8:15 "Mogu reći da su naši podaci vrlo dobri i zadovoljavajući", komentirao je na Hrvatskom radiju ministar zdravstva Vili Beroš trenutačnu statistiku koronavirusa u Hrvatskoj. Rekao je da su se brinuli o balansu mjera koje sprječavaju širenje virusa i omogućuju normalne životne aktivnosti.

"Ono što nas čeka u sljedećem periodu je promišljanje o relaksaciji, opuštanju tih mjera da bi sve one životne tokove koji se mogu odvijati omogućili, da bi i privredne aktivnosti na neki način oživjele, ali da i dalje uz to imamo kontrolabilan broj oboljelih", rekao je Beroš.

8:00 U Hrvatskoj je koronavirus dosad potvrđen kod 1650 ljudi. Nacionalni centar civilne zaštite u 14 sati objavit će nove podatke.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene