Obavijesti Video Pretražite Navigacija
među njima i maloljetnik

Policija prijavila 13 osoba zbog okupljanja ispred crkve na Sirobuji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv svih njih bit će podnesen optužni prijedlog, najavili su iz splitske policije, koja je istraživala okupljanje više osoba, od kojih su 24-godišnjak i 43-godišnjak isticali zastavu sa slovom "U" te natpis "Za dom spremni", a 44-godišnjak je imao i baklju.

Splitska policija podnijela je prekršajne prijave protiv 13 osoba koje su sudjelovale u nedjelju u okupljanju ispred crkve na Sirobuji, usprkos odluci Stožera Civilne zaštite o zabrani okupljanja zbog epidemije, i narušavali javni red i mir, doznaje se u utorak u policiji.

Pročitajte i ovo U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato odakle je Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život"

Kako su rekli, policijski službenici u ponedjeljak su proveli kriminalističko istraživanje zbog okupljanja više osoba ispred crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića u splitskom naselju Sirobuja, na Uskrs, prilikom čega su zabilježena protupravna ponašanja, od aktiviranja pirotehničkog sredstva do narušavanja javnog reda i mira.

"Istraživanjem je kod trinaest osoba, od kojih je jedna maloljetna, utvrđeno kršenje Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 19. ožujka 2020., a o čemu se podnosi izviješće Državnom inspektoratu RH i Županijskom Stožeru CZ-a na daljnje postupanje.

Za maloljetnu osobu koja je prekršila Odluku Stožera CZ-a proslijedit će se i obavijest nadležnom Centru za socijalnu skrb", kazala je Željka Radošević iz splitske policije.

Uz to, dodala je, 24-godišnjak i 43-godišnjak sumnjiče se za počinjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Prvi za isticanje zastave sa simbolom slova "U", a drugi za isticanje natpisa "Za dom spremni", dok se 44-godišnjak za kojeg je utvrđeno držanje upaljenog pirotehničkog sredstva, baklje, sumnjiči za počinjenje prekršaja sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima.

"Protiv svih njih bit će podnesen optužni prijedlog", najavili su iz policije.

Incident pred crkvom na Sirobuji dogodio se na Uskrs nešto prije 10 sati. Usprkos zabrani Civilne zaštite RH zbog sprječavanja širenja epidemije održana je misa. Kada su novinari pokušali ući unutar crkve, netko je novinarku udario snažno po ruci i nanio joj lakšu ozljedu te razbio mobitel. Kasnije je drugi mladić iz vozila šakom udario po kameri snimateljice N1 televizije te je sve prijavljeno policiji. Nakon dolaska pred crkvu policija je privela dvije osobe koje je, kao i naknadno privedenu treću osobu, nakon završenog kriminalističkog istraživanja, kazneno prijavila. Kazneno su prijavljeni 53-godišnjak, 23-godišnjak i 21-godišnjak. Protiv 70-godišnjeg svećenika bit će podnesen Optužni prijedlog zbog prekršaja javnog reda i mira.

Uskršnji incident pred crkvom osudili su splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić, ministar policije Davor Božinović, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, župan Blaženko Boban i drugi. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene