Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nisu potjerani, ali...

Frka se posuo pepelom: "Premijer nije razriješio članove Znanstvenog savjeta, ali suradnja je otežana. Osjećao sam se izigrano"

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić dao je izjavu za medije u kojoj je objasnio kako je došlo do zavrzlame u vezi s članovima Znanstvenog savjeta za koje je u ponedjeljak stigla informacija da su iz Savjeta izbačeni, što je Vlada kasnije demantirala.

Frka je rekao kako je on u ožujku predložio premijeru Savjet te da mu je rekao da bude interdisciplinaran. 

Članovima je naglašeno da je riječ o savjetodavnom tijelu te da njihove savjete Vlada ne mora nužno prihvatiti.

"Naglašeno im je da za odluke koje će donositi Vlada oni kao savjetnici neće snositi odgovornost. U ovoj višedimenzionalnoj krizi Vlada mora voditi računa prije svega o epidemiološkim aspektima, ali i društvenim, gospodarskim, pa i političkim. Zamolili smo ih tada da se medijski angažiraju koliko mogu kako bi pridonijeli informiranosti javnosti o virusu i opasnosti", rekao je Petešić Frka. 

"U protekla dva mjeseca došlo je do malo žustrijih rasprava u kojima je bilo različitih mišljenja. Umjesto plodne rasprave, neslaganja unutar Savjeta ponekad su prerasla u otvorena prozivanja. To je bilo, za mene, ponekad razočaravajuće", dodao je.

"Tražili da se isključe pojedini članovi"

Podsjetio je i da je bilo otvorenih poziva da se pojedini članovi smijene. 

"Sigurno je da ni premijer, ni članovi Vlade, ni ja nismo pozvani da arbitriramo i odlučujemo tko je od njih u pravu. Vrijeme krivovjerstva je, nadam se, daleko iza nas", kaže. 

Rekao je da je stav u Savjetu o mjerama bio nejedinstven te da to nije nužno loše.

"No i jedni i drugi ostali su čvrsto pri svojim stavova. Na temelju toga Vlada je postupno postrožavala mjere i pozivala na pridržavanje mjera. Kada su mjere postrožene, oni koji su to podržavali nisu bili toliko u medijima da to podrže. Drugi dio članova smatrao je da su mjere pretjerane", kaže. 

"Nakon toga, na zahtjev jednog dijela članova Savjeta, u subotu sam održao videokonferenciju s nekim članovima. Imali smo vrlo kolegijalan sastanak gotovo tri sata kako bih čuo njihove stavove. Iznesen je zahtjev da se isključe pojedini članovi Savjeta, što sam odmah otklonio jer to smatram nekorektnim te im objasnio da bih i njih branio i da to nije prihvatljivo u demokratskom društvu", kaže Frka i dodaje da je poslije razgovor skrenuo na epidemiološke mjere, razgovarali su o tome što je potrebno raditi za škole uoči praznika, o potrebi smanjenja druženja u predbožićno vrijeme...

"Rekao sam premijeru da nema smisla suradnja"

"Ni u jednom trenutku nije spomenuto da je u to vrijeme već pokrenuta neka inicijativa 21 znanstvenika, od kojih su četvorica bila na tom sastanku. Bio sam izuzetno zatečen u nedjelju ujutro kad sam vidio apel. Osjećao sam se izigrano, kao da je bilo neiskrenosti koju nisam osjetio u našem razgovoru. Mislim da to nije korektno. To je za mene jako narušilo naše povjerenje, a mislim da je ono jako važno", naglasio je. 

"To sam rekao i premijeru, da nema smisla suradnja ako nema povjerenja. Nazvao sam ih navečer. Dvojicu nisam mogao dobiti, trojicu sam dobio i rekao im da ovakva suradnja dalje nema smisla. No premijer ih nije razriješio. Ali da je daljnja suradnja otežana, sigurno da jest i da bi bila bolja bez ove epizode", kazao je Frka. 

"Smatram da je to nekorektno, nekolegijalno od Znanstvenog savjeta, pogotovo jer neki od njih trebaju tražiti zahtjev od svoje institucije za istupanje u medijima. Mislim da je važno da usadimo osjećaj poštovanja hrvatskih institucija. Ovakvo prozivanje Vlade, a uz mogućnost dijaloga, meni je nerazumljivo. Neovisno o tome, smatramo da imamo potrebu staviti sve glave na kup, prijeći preko nesporazuma. Žao mi je što sam i sam tome pridonio", kazao je Frka. 

Na pitanje je li se posuo na pepelom, odgovorio je da je već rekao kako je i on pridonio nesporazumu. Pitali su ga i kako bi on shvatio kada bi se njemu zahvalilo na suradnji. Rekao da "zahvaliti na suradnji" i "zahvaliti se na suradnji" ima oprečno značenje.

Rekao je se danas još nije čuo s članovima Savjeta, ali i da je nekorektno što su oni koje je sinoć zvao to pustili u medije. 

Nije odgovorio na pitanje što će biti ako prozvani znanstvenici na kraju ne budu htjeli ostati članovi Savjeta. Prije nekoliko tjedana čuo se i s Ivanom Đikićem, koji je i danas prozvao pojedine članove zbog sukoba interesa.  

Zavrzlama zbog (ne)izbacivanja

Nakon što je u medije procurila informacija da je pet članova savjeta smijenjeno, Vlada je poslala priopćenje u kojem je pisalo i da su se zahvalili na suradnji navedenim članovima, ali i da nisu smijenjeni.

Da situacija nije posve jasna, kažu i neki od prozvanih znanstvenika, koji danas tvrde da ne znaju jesu li još članovi Znanstvenog savjeta ili ne. 

Pročitajte i ovo Zagreb noću u doba korone - 5 Hrvatska iz minute u minutu U Hrvatskoj 2613 zaraženih, preminulo 65 osoba: U Zagrebu pozitivno više od 800 ljudi, velik skok u Zagrebačkoj županiji

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prozivke zbog sukoba interesa Rafal Ivana Đikića po premijeru: "Dobro razmislite jesu li baš ovih pet vrhunskih stručnjaka, koji rade volonterski i sa srcem za ovu zemlju, oni koje trebate smijeniti"

Igor Rudan, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić i Andreja Ambriović Ristov neki su od supotpisnika otvorenog pisma 21 znanstvenika koji su u nedjelju kritizirali rad sadašnje mjere i odgovor Vlade na epidemiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene