Obavijesti Pretražite Navigacija
Prozivke zbog sukoba interesa

Rafal Ivana Đikića po premijeru: "Dobro razmislite jesu li baš ovih pet vrhunskih stručnjaka, koji rade volonterski i sa srcem za ovu zemlju, oni koje trebate smijeniti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Đikić uputio je još jedno otvoreno pismo Vladi u kojem je proziva zbog, kako kaže, sukoba interesa pojedinih članova Znanstvenog savjeta.

Ivan Đikić već je poručio premijeru kako njemu i javnosti želi ukazati na probleme u funkcioniranju Savjeta te je otvoreno prozvao Miroslava Radmana, Gordana Lauca i Dragana Primorca zbog sukoba interesa jer sva trojica imaju svoje privatne tvrtke. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj Preminulo 17 osoba: Stožer objavio broj novozaraženih u proteklih tjedan dana Ivan Đikić Opasnost za Vukovarce Đikić pisao političarima: "Molim vas, ne idite u Vukovar i Škabrnju! Svojim nedolaskom osigurat ćete dostojanstvo ljudima u Koloni sjećanja"

Podsjetio je i da su neki od članova Savjeta i sami priznali kako su u potencijalnom sukobu, no da se na to nije reagiralo, kao i da još nisu donesena pravila o reguliranju sukoba interesa u Savjetu. 

Đikić je reagirao i na informaciju da su neki članovi savjeta izbačeni nakon što su u apelu kritizirali Vladu. Predbacio je premijeru kriterije po kojima bira ili odbacuje suradnje i pitao ga jesu li baš ti znanstvenici oni koje treba odbaciti.  

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Poštovani predsjedniče Vlade RH, gospodine Plenkoviću!

Obraćam Vam se javno jer još uvijek nisam primio odgovor na svoja pitanja, koja sam Vam, u posljednje vrijeme, osobno upućivao na razne načine. Nikakav odgovor nisam dobio ni unatoč tome što je predstojnik Vašeg ureda, gospodin Frka Petešić, obećao da će Vam prenijeti moje poruke prije više od 14 dana. Naime, želim s Vama podijeliti nekoliko stručnih podataka koji ukazuju na znatne probleme u funkcioniranju znanstvenog savjeta Vlade RH, ali i zdravstvenog sustava u RH, što kao liječnik, znanstvenik i humanist, smatram svojom obvezom. Opetovano se obraćam Vama jer je riječ o problemima koje upravo Vi, a možda i jedino Vi, u ovom trenutku možete riješiti ili barem, njihove razmjere umanjiti. Prije svega, od Vas očekujem odgovore koji zanimaju ne samo mene nego i cjelokupnu hrvatsku javnost:

1. Zašto Vlada RH (već u startu, a pogotovo nakon što se pokazalo nužnim) nije definirala pravila kojima bi se regulirao sukob interesa u Znanstvenom savjetu Vlade RH?

Naime, posve je evidentno da su pojedini članovi Znanstvenog savjeta Vlade RH u klasičnom sukobu interesa, s obzirom na to da imaju svoje privatne firme (Gordan Lauc), privatni institut (Miroslav Radman) i privatnu bolnicu (Dragan Primorac), koje nisu javno deklarirali od početka rada ZS-a Vlade RH. Gospodin Frka Petešić i ministar Vili Beroš tek su nedavno izjavili da namjeravaju napisati kodeks ponašanja svih članova. Zašto to čine tek sada? Zašto nitko u Vladi RH, u ovih 8-9 mjeseci rada znanstvenog savjeta, nije smatrao potrebnim definirati, tj. precizno odrediti elemente sukoba interesa te u skladu s njima, utvrditi tko je u sukobu interesa od članova Znanstvenog savjeta?

2. Zašto ste dopustili da dva člana Znanstvenog savjeta, koja su u studenome i sama priznala da su u direktnom sukobu interesa, nastave raditi kao da je riječ o nečemu marginalnom, tj. za zdravstveni sustav i hrvatsku javnost posve beznačajnom?

U prilogu podastirem autentične izjave Gordana Lauca i Dragana Primorca koje su poslali Vama u Vladi RH, a kojima su i sami potvrdili da su bili u sukobu interesa do polovice studenog. Na te se izjave nitko iz Vlade nije se osvrnuo već puna tri tjedna! Naprotiv, te se informacije od javnosti prikrivaju, a meni se uskraćuje odgovor na postavljena pitanja.

Gordan Lauc, 14. 11. 2020.: 'U sklopu gore navedenog zaključujem da sam u potencijalnom sukobu interesa te da bilo koji moj savjet koji bi išao u smjeru povećanog opsega testiranja treba promatrati u kontekstu moguće financijske dobiti koja bi iz toga mogla proizaći.'

Dragan Primorac, 17. 11. 2020.: Predmet: Potencijalni sukobi interesa:
'…zadnjih mjesec dana Specijalna bolnica Sv. Katarina provodi antigensko testiranje.'

3. Postoji li direktni sukob interesa i materijalne dobiti Vašem savjetniku Gordanu Laucu glede djelovanja njegove privatne kompanije Genos?

Gordan Lauc vlasnik je Genos d.o.o., koja je provela postupak validacije qPCR testa za SARS-CoV-2 te koja prodaje GlycanAge test biološke dobi koji je dobar prediktor teškog oblika COVID-19. Zašto je gospodin Lauc o svojim sukobima interesa obavijestio ostale članove Znanstvenog savjeta tek 14. 11. 2020.? Znači, osam mjeseci od početka rada Znanstvenog savjeta.

Posjedujete li, gospodine premijeru, informacije da je tijekom rada u Znanstvenom savjetu Gordan Lauc diskutirao o testiranjima koja se trebaju promovirati medu građanima za borbu protiv COVID-19 te medijski prezentirao takve teme u javnosti? Uočavate li u tome išta sporno?

4. Tko je omogućio Vašem savjetniku Draganu Primorcu da preko privatne bolnice naplaćuje antigenske testove građanima po cijeni od 350,00 kuna i na taj način privatna bolnica zarađuje vrlo visoke iznose tijekom koronakrize?

Naime, privatna bolnica Sv. Katarina od 17. 10. 2020. godine naplaćuje 350,00 kuna po antigenskom testu (što je oko 46 eura). Vlada RH nije uvela pravila o uvođenju antigenskih testova u HZJZ i njihovim cijenama sve do 26. 11. Zašto to nije učinila, a trebala je? Upravo time što je to propustila učiniti, Vlada RH privatnicima je omogućila zarade veoma visokih iznosa na testiranjima, koja ne podliježu bilo kakvim pravilima i limitima. Naravno, to bi predstavljalo nezakonito postupanje u bilo koje vrijeme. No u razdoblju globalne pandemije, kad su građani posebno zabrinuti za svoje zdravlje i živote, i u tom smislu skloni nekritički izdvajati koliko god im se kaže, to je i neopisivo moralno potonuće.

Stoga izravno Vama, gospodine premijeru, upućujem pitanje: Kako je moguće da Vaš savjetnik Dragan Primorac sve to vrijeme djeluje u klasičnom sukobu interesa (dakle, punih mjesec dana)? Je li on podatak da njegova privatna bolnica provodi antigenska testiranja pod gore opisanim uvjetima prikrivao pred Vama i ostalim članovima Znanstvenog savjeta? Ili, a što bi bilo još gore, jeste li Vi za to cijelo vrijeme znali?

Naime, cijene toga testiranja u njegovoj su bolnici među najvišima u RH i iznose 350 kuna! Iz toga proizlazi kako se, na takvim testiranjima, na svakom građaninu može zaraditi u prosjeku 40 eura (ako je prodajna cijena 46 eura, a uvozna cijena tih testova, prema riječima gospodina Capaka, 6 eura!).

Uvjeren sam da bi većinu građana, a ne samo mene, zanimalo sljedeće:

Što premijer RH misli, tj. kako on kvalificira takvo postupanje članova Znanstvenog savjeta koje je sam imenovao, a posebice u vrijeme zdravstvene ugroze bez presedana, dok većina građana i gospodarstvenika jedva preživljava? Može li premijer javnosti ponuditi bilo kakvo racionalno opravdanje za takve postupke?

5. Tko je odobrio korištenje kapaciteta javnog zdravstva tijekom koronakrize za privatne projekte testiranja nogometaša Vašeg savjetnika Dragana Primorca?

Dragan Primorac izjavio je da je Hrvatski nogometni savez pokrenuo testiranje nogometaša i da je dio tih testiranja napravljen u javnozdravstvenoj ustanovi Andrija Štampar. Također, najavio je da je HNS platio trećinu troškova projekta, no, prema do sada poznatim podacima, ne zna se gdje je uplaćen novac HNS-a i za koje potrebe? Je li moguće dobiti izravni odgovor na to pitanje?

Osim toga, Dragan Primorac izjavio je da je taj privatni projekt koristio kapacitete ustanove javnog zdravstva Andrija Štampar na temelju etičkog odobrenja. Tko je iz ministarstva zdravlja dao dopuštenje da se privatni projekt ostvaruje u ustanovi javnog zdravstva tijekom ozbiljne zdravstvene krize, kad je prioritet trebalo biti testiranje starijih i rizičnih grupa? Ili drugim riječi, na koji se etički kodeks cijeli projekt naslanja?

Stoga, javnost bi zacijelo zanimao i jasan odgovor premijera na pitanje: smatra li opravdanim korištenje javnog zdravstvenog sustava za privatne potrebe svojeg savjetnika Dragana Primorca i je li to on osobno odobrio? Ako nije, tko jest?

Da sažmem izneseno: vidite li Vi, gospodine premijeru, ikakvu odgovornost Vas i Vlade RH za to što su Vaši savjetnici Lauc, Primorac i Radman, i to po više osnova, trebali deklarirati sukobe interesa, a Vi ste na to trebali reagirati, ali niste?

Upravo zbog tih dilema, gospodine Plenkoviću, građani RH trebaju ozbiljne reakcije i brze odgovore od Vas kao najodgovornije osobe u RH, koja može potvrditi ili pak otkloniti sumnje o sukobu interesa u zdravstvu i koronaprofiterstvu te raznim oblicima zlouporabe sustava javnog zdravstva njihovim stavljanjem u funkciju privatnih interesa. Jer, o tome će znatno ovisiti ne samo perspektiva borbe protiv pandemije nego i budućnost, tj. oporavak zdravstvenog sustava i u vrijeme nakon pandemije.

I napokon, u vrijeme pisanja ovog otvorenog pisma, došla je vijest da se Vlada zahvalila na suradnji petero dosadašnjih članova Znanstvenog savjeta, i to potpisnika apela upućenog javnosti, a zadržala one članove (Lauc, Primorac i Radman) koji su pod sumnjom na sukob interesa i koji dulje vrijeme u javnost odašilju zbunjujuće i kontradiktorne tvrdnje o pandemiji. Ovim postupkom možda ste i najjasnije do sada pokazali i javnosti poručili na čemu temeljite svoj odabir savjetnika i suradnika: čemu pridajete značaj, što cijenite, a što Vas ostavlja ravnodušnim. No bez obzira na sve, moj je savjet Vama da dobro razmislite jesu li baš ovih pet vrhunskih stručnjaka, koji rade volonterski i sa srcem za ovu zemlju, oni koje trebate smijeniti?

Poznata pouka 'Ne nutim necare!' (nemoj ubiti glasnika), gospodine premijeru, u vrijeme ovakvih kriza postaje aktualnijom nego ikad. A 'ubiti glasnika' koji zna, tijekom upravljanja velikim zdravstvenim krizama, u prenesenom i doslovnom smislu može predstavljati ozbiljnu opasnost za zdravlje i živote mnogih ljudi. Bojim se i brinem da bi u ovom slučaju, u uvjetima izuzetno nepovoljne epidemiološke situacije kakva je trenutačno u RH, moglo biti upravo tako!

S poštovanjem", stoji u priopćenju.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene