Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privremeno

Sudska odluka: Štrajk na Plesu ZABRANJEN!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zračna luka Pleso odmah mora početi s radom, ali normalizacija prometa očekuje se tek u subotu ujutro.

Na zagrebačkom aerodromu Pleso ni danas nema prometa, ali Županijski sud u Velikoj Gorici privremeno je zabranio štrajk do konačne odluke u ponedjeljak kada će odlučiti je li štrajk protuzakonit ili nije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pogođene stotine tisuća ljudi Kaos na njemačkim aerodromima, otkazani letovi i za Hrvatsku: "Ovo nas je podsjetilo na najteže dane koronavirusa" Slika nije dostupna Sindikat najavio žalbu Sud presudio: Štrajk u zračnoj luci Pleso nezakonit!

>> Počeo štrajk na Plesu, otkazani svi letovi, putnici idu autobusima na druge aerodrome!

To znači da aerodrom Pleso odmah počinje s radom, ali normalizacija prometa bit će tek u subotu ujutro. Za sve putnike i dalje vrijedi privremena organizacija letenja, pa tako svi putnici koji putuju Croatia Airlinesom dolaze i odlaze iz Splita. Croatia Airlines organizirala je besplatan prijevoz do Splita autobusima, te besplatni prijevoz do Zagreba.

Strane avio kompanije umjesto Zagreba letove su preusmjerili u Ljubljanu i Budimpeštu, te također imaju organizirani prijevoz autobusima za putnike.

Nadležni sud bi u petak trebao donijeti odluku o zakonitosti štrajka nakon što je Uprava prijavila štrajk kao nezakonit.

Sindikati će poštivati sudsku odluku

Sindikati će poštivati privremenu mjeru Županijskog suda i o tome izvijestiti Upravu, rekao je na konferenciji za novinare u ime Koordinacije sindikata ZLZ Ante Dujić. 'Sud je na zahtjev Uprave naložio sindikatu da obustavi štrajk, no nije donio odluku o meritumu stvari, očito zbog kompleksnosti predmeta, nego bi to trebao učiniti u ponedjeljak na ročištu zakazanom za podne', rekao je Dujić.

Svrha štrajka nije pobjeda na sudu, nego konkretan dogovor koji će radnicima omogućiti sigurnu budućnost, rekao je Dujić dodavši kako se nada da će Uprava shvatiti ozbiljnost problema i pristupiti pregovorima u interesu radnika.

Više puta smo izrazili spremnost na pregovore, no zauzvrat nismo dobili ništa, rekao je Dujić. Ustvrdio je kako je francuski koncesionar ZAIC u velikim problemima s financiranjem projekta i osiguravanjem novca za prvu plaću.

Upitan o daljnjim postupcima sindikata, Dujić je rekao kako imaju žalbeni rok od četiri dana te da njihovi odvjetnici razmatraju sudsku odluku. Ne bih želio prejudicirati što će biti dalje, no smatramo da smo postupali zakonito i da zaposlenici u štrajku neće snositi posljedice, kazao je.

Imamo podršku sindikata i kolega drugih zračnih luka i iz inozemstva i zauzet ćemo još čvršći stav jer to nije samo problem ZLZ, nego svih hrvatskih zračnih luka pa i hrvatskog radništva u cjelini, poručio je Dujić.

Optužio je Upravu da je tražila od radnika izjašnjavanje SMS-om jesu li u štrajku ili ne, što smatra protuzakonitim.

U ime Koordinacije sindikata ZLZ Mladen Mesić rekao je kako je sudska odluka o privremenoj mjeri 'solomonsko rješenje' kojim se praktički zabranjuje štrajk, a donesena je u interesu smanjenja štete aviokompanijama i putnicima. Zbog odluke suda otpada i druga i treća faza štrajka u ZLZ-u, koju su sindikati najavljivali idućih dana. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene