Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozdrav iz Rijeke pravde

Milanović poručio: "Priča s Ustavnim sudom je danas gotova"

Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je u Rijeci u posjetu Fakulteta zdravstvenih studija riječkog Sveučilišta.

Zoran Milanović u Rijeci je još jednom okupljenim novinarima komentirao aktualne događaje na političkoj sceni, nastale nakon njegove najave da će biti kandidat za premijera SDP-a nakon parlamentarnih izbora, koje je sam s pozicije predsjednika Republike sazvao za 17. travnja.

"Priča s Ustavnim sudom je danas gotova", rekao je Milanović na početku. "Bio sam grub, prema potrebi bit ću grub i dalje, sve sam rekao, sve je jasno. Danas sam u Rijeci, Rijeci pravde". 

Komentirao je zatim poziv DIP-a da poštuje upozorenje Ustavnog suda. "Oni moraju napisati to što su napisali. Ustavni sud je donio upozorenje koje je potpuno neustavno, oni to ignoriraju jer mogu. Još kratko, nebute još dugo". Naglasio je i kako se u ovakvim slučajevima donose ili odluke ili rješenja. "Oni to ignoriraju jer mogu. Oni mogu donijeti upozorenje bez ikakvog racionalnog objašnjenja".

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs Loše za škole Ministar Fuchs: "Škole na dan izbora neće raditi, ali..."

"Ja sam predsjednik i budući premijer", rekao je Milanović komentirajući svoje javne nastupe. "Ali da se sjetimo kampanje u kojoj sam postao predsjednik. Kolinda Grabar Kitarović je u kampanji za predsjednicu Republike cijelo vrijeme oblazila skupove HDZ-a. Neka mi Šeparović i ovi anonimusi objasne razliku. Imamo KGK, koja nas pozdravlja sa svakog skupa političke stranke koja je u tom trenutku na vlasti u RH, koja već iza sebe ima cijelu nisku optužbi i afera. Ona se ne skida s HDZ-ovih skupova, ona je kao Vegeta u juhi. Imamo Kolindu Grabar Kitarović, privrženicu HDZ-a do zadnjeg hroptaja, dok nije izgubila izbore”, rekao je Milanović.

Dodao je i da će se suzdržavati govoriti da će biti premijer već će govoriti da će uskoro biti premijer. “Ne mogu mi ništa. Krše Ustav i predstavljaju smrtnu opasnost za hrvatsku demokraciju”, napomenuo je Milanović.

"Bit će potrebne ustavne promjene i znam da je to teško. 2010. sam ja pisao odredbe u Ustavu o izboru ustavnih sudaca".  

Milanović se dotaknuo i komentara ministra Olega Butkovića, kako kaže, iz Karamarkovih svatova s kojim je paradirao po Rijeci, a koji ga je u srijedu prozvao zbog druženja s Dodikom. "Ima jedna moja fotografija s Dodikom, i jedno pet Plenkovića s Dodikom. A, daj se pripremi. I kako brat?", ponovio je Milanović pa pojasnio: 

"Brat Olega Butkovića, bivši policajac, ostavlja uniformu i kreće u posao s kamionima gdje je ministar tko? Njegov vlastiti brat. Da sam bar ja svom bratu tako pomogao prije nego što je umro bez lipe", kazao je Milanović. Tu se lovica dijeli, i ti mi želiš nešto insinuirati za Dodika, ti koji si doveo Karamarka u HDZ. Samo iznosim činjenice o tome tko je Oleg Butković, koji je Kolindi plaćao spavanje u resortu Novi Vinodolski iz gradskog proračuna. To smo zaboravili jel? E sad dolaze novi konji. I kokoši će se podaviti od prašine", rekao je i ponovio kako će biti lukav i perfidan.

Dotaknuo se i mogućnosti da se predsjednik kandidira na izborima za Europski parmalent, a ne i za hrvatski. Kaže kako nije odlučio ide li na europske izbore ili ne. "Bit ću lukav, ali ne i perfidan".

"Što se tiče BiH, žao mi je što tamo ljudi ne mogu izači i glasati za one koji nisu HDZ. Ne mogu donijet odluku o neradnom danu u BIH, ne može ni Dragan Čović jer vlast koja donosi odluku nije njegova, u njoj su i druge stranke", rekao je o činjenici da srijeda kao izborni dan nije neradni dan u BiH.

"Pozivam ih da proglase neradni dan zbog Hrvata u BiH koji glasaju za Hrvatski sabor, da uvedu neradni dan u cijeloj BiH, a ne samo za Hrvate". 

"Na kraju krajeva, sve je bolje od HDZ-a", ponovio je. "Sve se svodi na naslov iz onog filma 'A Few Good Man', malo dobrih ljudi. Pozdrav iz Rijeke pravde!", poručio je Milanović.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Oštre kritike Božinović brzinom munje odgovorio Milanoviću te mu poručio kako se voli domovina  

Zoranu Milanoviću je uz zabranu kandidature na parlamentarnim izborima izrečena i zabrana da sudjeluje u bilo kakvim predizbornim aktivnostima stranke kojoj bi trebao biti mandatar, ako ne da ostavku na mjesto predsjednika države. U srijedu ga je na poštivanje uputa Ustavnog suda pozvalo i Državno izborno povjerenstvo.  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene