Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović opetovao je poziv premijeru Andreju Plenkoviću da se sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost, a najave ministra obrane Marija Banožića o izmjenama Zakona o obrani komentirao je i psovkom.


Sukob Pantovčaka i Banskih dvora saga je bez kraja, a jedna od glavnih točki konflikta je i izborni zakon u BiH uz neizostavne trzavice oko ozbiljnih problema u Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH). 

Teme su to koje je i danas iz Istre komentirao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je dan ranije o političkoj situaciji u BiH i posljedicama održavanja izbora po starom modelu za položaj Hrvata u BiH razgovarao s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem.

Milanović je, podsjetimo, zatražio da Hrvatska uvjetuje ulazak Finske i Švedske u NATO pritiskom na izmjenu izbornog zakona u BiH zbog čega je na međunarodnom planu izazvao niz reakcija i zadao glavobolju ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu te premijeru Andreju Plenković, kojemu je u srijedu predložio i sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog BiH.

Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

''Ovo je trenutak istine: ili smo nacija ili nismo''

''Kada bi naši ljudi, političari, Plenković... čitali ono što institucije konkretno hrvatskog naroda u BiH pišu, a ne se bavili točkama i zarezima u besplodnim, kilavim briselskim traktatima, onda bi možda nešto shvatili. To je ozbiljna stvar što oni najavljuju i ne bih htio da ode u tom pravcu. Bude li na kraju otišlo, ja ću ih podržati, a radije bih da se riješi na način i metodama koje ja predlažem. A to je ovaj slučaj širenja NATO-a: to je hrvatski trenutak istine - ili smo nacija ili nismo. Ako nismo, da se, brate, raziđemo, da priznamo da postoje ovi u BiH koji su treća klasa i mi koji za njih uopće ne brinemo. Oni su sami kao i prije 30 godina, ali sada nije rat, nema oružja'', upozorio je u izjavi za medije Milanović nakon što je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Pule u povodu Dana oslobođenja i Dana grada Pule.

''Ili ćemo kroz politički pritisak, ne ucjenu, kroz NATO, da nas se ne tretira kao krušne mrvice na podu, isposlovati, istjerati pravdu, da se taj problem izbornog zakona riješi ukazom visokog međunarodnog predstavnika. To je moguće. Bakir Izetbegović je pod kontrolom Ankare i Istanbula, to je nemoguće. On je arogantan i radi što hoće'', kazao je.

''Ursula von der Leyen kao da dolazi na grob, dolazi se smijati ljudima u lice''

''Za par dana u Sarajevo i Mostar dolazi predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen, to je Plenković isposlovao. To je pogrebna zabava. Žena dolazi donijeti cvijeće na grob. Hoće li doći podržati Hrvate i njihova temeljna prava, ništa više od toga. Ovdje u Puli se govori i talijanski, to je lijepo. Tamo pokušavaju istući Hrvate. Zašto Ursula dolazi u Sarajevo da podrži jučer raspisane izbore od strane uzurpatora ili da podrži hrvatski narodni sabor, ne HDZ. Kasno je, trebala je u Sarajevu i Mostaru biti prije mjesec dana, prije godinu dana. Sad se dolazi smijati ljudima u lice, to je Plenkovićev doprinos'', poručio je Milanović.

''Ovo ispada kao moja solo igra, ja mogu ovako i onako, ali Hrvati će ići na istitucionalno povezivanje praktički treći intentitet. O tome se radi, to piše u tim dokumentima i ljudi su se za to spremili. To neće proći bez tenzija. Premijer očito ne razumije, a onda nije mu ni stalo'', ustvrdio je Milanović i podsjetio da je Plenkoviću uputio poziv da sazovu sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti zbog BiH.

''Nas tretiraju kao zemlju trećeg reda zahvaljujući HDZ-u''

''Prije dva mjeseca Plenković je predložio da se nađemo zbog rata u Ukrajini. Uvijek možemo naći neki razlog, ali Vijeće za nacionalnu sigurnost nije operativno tijelo. Ono ad hoc reagira u slučaju velike prijetnje Hrvatskoj. Rat u Ukrajini to nije i ne dao Bog da učinimo da postane. Ovo u BiH je akutno, a akutno je postalo jer je kronično netretirano'', kazao je Milanović.

''Moramo se naći i raspraviti koja je zajednička pozicija. Ja sam jasan. Plenković mora reći - ne, ja ću učiniti sve da Finska i Švedska uđu u NATO. Ok, to je tvoj stav, onda znamo gdje smo i moj manevar je ograničen. Ja u NATO-u ne mogu sam to blokirati. Ja mogu dati naputak hrvatskom ambasadoru da bude protiv. Ako mu Plenković da da bude ''za'', onda smo u pat poziciji i čovjek mora biti neutralan, a s neutralnim stavom odluka prolazi i mi nismo iskoristili svoju mogućnost koja je legalna i moralna'', naglasio je predsjednik Republike i zaključio: ''Nas tretiraju kao zemlju trećeg reda zahvaljujući HDZ-u''.

''Djelujem kao ucviljena šiparica, ali to nisam i neću šutjeti o tim stvarima. Dosta je, jučer su raspisani izbori po kriminalnoj proceduri. I sad će doći predsjednica EK-a i smijati nam se u lice. To je Plenković sredio. Pa daj vijenac da pošalje na groblje i tako je sve gotovo. Što se njega tiče'', ustvrdio je pa se dotaknuo i Željka Komšića: ''Ne može biti tvrđi. On je ukrao nešto i to drži u sefu i ne da... Jer on gubi sve u slučaju pravednog rješenja, ne može više biti član Predsjedništva''.

''Bakir može, on igra drugu vrstu igre. To je koordinirana bošnjačka priča, igra na hrvatsku slabost brojeva - Hrvata nema dovoljno. Nisu nacionalna manjima, ali im se mora pružiti zaštita. Komšić već godinama krade i ja sam nasjeo na to prije 12 godina, i to samo tada i samo jednom. Nakon toga govorim nije fer, nije fer, izazvat ćete revolt'', rekao je Milanović i na pitanje bi li pristao da Čović bude predstavnik hrvatskog naroda odvratio da mu je ''potpuno svejedno''.

''Kod Dodika vidim opasnost, napadaju ga karađićevci i mladićevci. Oni dolaze na vlast ako ode Dodik. Za mene u ovom trenutku, za hrvatske interese on je partner. On nije četnik. A Putin - ni ne zna da Dodik postoji. Dodik je vođa jedne male zajednice. Srbi su nam blizak narod, u ovoj situaciji su mi saveznici i onaj tko predstavlja Srbe i uklapa se u minimum standarda moj je prijatelj, rekao je, a upitan za činjenicu da je Republika Srpska nastala na zločinu, odvratio je: ''Helou? Helou? ... I Amerika je nastala na zločinu, puno država je nastalo na zločinu''.

Gordan Jandroković Jandroković kaže da Milanovićevi stavovi izazivaju "čuđenje i podsmijeh": ''Nesumnjivo je o čemu se radi''
Gordan Grlić Radman Grlić Radman: "Predsjednik se ponašao kao milicajac 1945. koji je ulazio u crkvu i istjerivao ljude"

Upitan za komentar slučaja trudnice koja je u 26. tjednu trudnoće saznala da joj dijete u maternici ima smrtonosni tumor na mozgu i unagtoč tome ne može pobaciti u Hrvatskoj, Milanović je podsjetio da je ''Hrvatska '78. u vrijeme maršala Tita usvojila jedan ljudski, razuman zakon''.

''I sada vidimo konzervativnu regresiju. Ja znam da ima liječnika koji imaju priziv savjesti i ne mogu ih osuditi. No pitam se gdje je tu država koja će osigurati, posebno u ovakvim ekstremnim slučajevima, zaštitu žena. Vidim da se i ministar Beroš javio, nadam se da ministar i ja razmišljamo isto. A Plenković se vjerojatno sakrio pod stol''.

Upitan za komentar nepravomoćne presude europarlamentarcu Valteru Flegi, Milanović je poručio da je riječ o ''katastrofi od presude: ''Ništa on nije oštetio, to je odluka Vijeća grada Buzeta. Presuda i stav Vrhovnog suda je katastrofa''.

Istaknuo je da ima ozbiljan problem s tim da Vlada određuje kolika će biti plaća nekog gradonačelnika: ''To je intimna, samoupravna odluka svake lokalne zajednice''. Dodao je i da se država tu ponašala nasilnički te da je ovo ozbiljan presedan: ''Ovo je primjer kolonijalne uprave Zagreba i onda inercije sudova i DORH-a koji naprosto idu čovjeka ubiti''.

''Država može reći toliki i toliki postotak vašeg izvornog proračuna može ići na plaće, ali je na lokalnoj upravi da sam odredi koji su razmjeri. Hoće li platiti gradonačelnika 10.000 ili 30.000 kuna njihova je stvar, ako narod to dopušta neka bude tako'', kazao je.

Takva presuda je za pobunu, ne oružanu, nego za građanski neposluh, ovo je stvar za Ustavni sud, ovo je grubo kršenje prava na lokalnu samoupravu, zaključio je predsjednik Republike.

Upitan za komentar najave ministra obrane Marija Banožića o izmjenama Zakona o obrani, a što dan ranije nije želio komentirati, Milanović je uz psovku poručio: ''Dobrodošao u boj, prijatelju! Poginut ćeš, je***, tako blesav kakav jesi''.

"Ta banda zbog kompleksa tog tipa pokušava naprosto dirati nešto što se ne smije dirati", rekao je novinarima uz poruku da je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga - predsjednik Republike. "Basta cosi'', poručio je, a što u prijevodu znači - ''sada je dosta''.

Podsjetio je i da Ustav Republike Hrvatske ne spominje ni ministra ni premijera u sustavu obrane: "Sve što ide izvan postojećeg okvira je tipičan hadezeovski ustavni udar".

Aludiravši na imenovanje novih ministara u Vladi, Milanović je rekao da je Banožić "preživio čistku" te se "osokolio, popio tableticu za hrabrost i sada prijeti izmjenama Zakona o obrani".

''Imam za njih cijeli vatromet hipersoničnih raketa... Kad sam već Putinov čovjek, zašto da to ne koristim'', zaključio je ironično Milanović.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju