Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Brazilu

Milanović hrvatskim iseljenicima u Brazilu poručio: "Hrvatska je otvorena za vas, ali na vama je da odlučite"

Zoran Milanović s iseljenicima u Brazilu
Zoran Milanović s iseljenicima u Brazilu Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta
Aktualno Galerija Zoran Milanović s iseljenicima u Brazilu Zoran Milanović s iseljenicima u Brazilu Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta Zoran Milanović s iseljenicima u Brazilu Zoran Milanović s iseljenicima u Brazilu Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta Zoran Milanović s iseljenicima u Brazilu Zoran Milanović s iseljenicima u Brazilu Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta +0 Zoran Milanović s iseljenicima u Brazilu Galerija 1/4 >>
Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se s hrvatskim iseljenicima u Sao Paulu.

"Nema potrebe uvjeravati vas da se vratite u Hrvatsku, ali Hrvatska je uvijek otvorena za vas. Na vama je da odlučite hoćete li biti u Hrvatskoj, hoćete li ostati ovdje jer to je na kraju svačija osobna odluka. Ono što želim da znate - gdje god da budem imao priliku, pričat ću ljudima o ovim susretima s hrvatskim iseljenicima", poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović hrvatskim iseljenicima u Brazilu s kojima se u srijedu uvečer sastao u Sao Paulu.

U svom obraćanju predsjednik Milanović prisjetio se svojih susreta s hrvatskim iseljenicima u drugim dijelovima svijeta te istaknuo kako su ti susreti uvijek ispunjeni snažnim emocijama i sjećanjima na domovinu. "Kada gledam vas, kao da gledam duše predaka, ljudi koji su živjeli u Hrvatskoj, napuštali Hrvatsku i uvijek ostali barem na neki način vezani za Hrvatsku. Nevjerojatna je ta emotivna veza, kao da gledam Hrvatsku kroz vas - Brač, Korčula, Zagreb, Jastrebarsko, Slavonija, Dalmacija u starim danima, cijela Hrvatska", kazao je Predsjednik Republike.

Pročitajte i ovo Dječak iz Palestine Ograničenje pomoći U Gazi djeca umiru od dehidrancije i pothranjenosti: Tko ograničava humanitarnu pomoć?

"Ako je jedna od lijepih i prekasnih stvari koje sam doživio kao političar, a nisu baš sve bile lijepe, onda su to upravo susreti s potomcima Hrvata u cijelom svijetu", dodao je predsjednik Milanović i objasnio kako te susrete doživljava više kao osobnu zadovoljštinu i sreću, a puno manje kao posao. "Neka vas Bog čuva, ali čuvajte se i sami, čuvajte jedni druge. Vjerujem da se svako malo sjetite Hrvatske i znajte da ona misli i na vas", poručio je okupljenim iseljenicima i njihovim potomcima kojih se okupilo više od stotinu.

Susretom s hrvatskom zajednicom u Sao Paulu predsjednik Milanović završio je svoj službeni posjet Brazilu, u koji je stigao kao prvi predsjednik hrvatske države koji je posjetio najveću zemlju južne Amerike. Prije toga sastao se i s predstavnicima Hrvatsko-brazilske gospodarske komore. Riječ je o udruženju osnovanom prošle godine s ciljem da potaknu suradnju dviju država.

Pročitajte i ovo Uhićenje Zločinačko udruženje Devetorici narkodilera u Dalmaciji određen istražni zatvor: Za trojicom iz skupine još se traga

Komoru je osnovala skupina stručnjaka, većinom hrvatskog podrijetla i sa snažnom povezanošću sa zajednicom, s raznovrsnim znanjima i iskustvima u mnogim područjima. Kako su kazali na sastanku s predsjednikom Milanovićem, žele potaknuti razvoj trgovinskih odnosa, mogućnosti ulaganja te kulturnu, akademsku i tehnološku razmjenu između Hrvatske i Brazila.

Prema službenim izvorima, u Brazilu živi oko 80.000 Hrvata i njihovih potomaka. Samo mali broj hrvatskih iseljenika u Brazilu govori hrvatski jezik, a jedan je od razloga tome i činjenica što u posljednjih 50-ak godina nije bilo novih useljenika u Brazil. U Brazilu nema puno hrvatskih udruga, a upravo u Sao Paulu djeluju dva najznačajnija hrvatska društva: Croatia Sacra Paulistana (SACRA) i Sociedade Amigos da Dalmacia (Društvo prijatelja Dalmacije – SADA).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene