Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik SDP-a i kandidat za premijera Narodne koalicije Zoran Milanović izjavio je u nedjelju novinarima u Barbanu, komentirajući trenutne odnose sa Srbijom, da bi on o tim odnosima najprije razgovarao i dogovarao ih sa svim političkim akterima u Hrvatskoj a ne bi, poput HDZ-a, polemizirao s Beogradom preko novinara.


"Ne volim te stvari prelamati preko HDZ-a koji su nam malo podmetali nogu u vrijeme izbjegličke krize. Mi kada je potrebno zaoštravamo odnose, a tada je to bilo potrebno zbog izbegličke krize. Danas je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio kako Srbija treba pokazati veće poštovanje.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić sutra ima obraćanje o situaciji na Kosovu, pokazat će fotografije i dokumente Zoran Milanović u Makarskoj "Što ako se jednog dana probudimo i napadnemo Srbiju?": Pogledajte kako je predsjednik Milanović objasnio ulogu NATO-a

''Po meni je manje bitno poštovanje već je bitnije da riješimo konkretne probleme", rekao je Milanović u Barbanu, gdje je bio na 41. Trci na prstenac. Milanović smatra da se "nikoga ne može natjerati da nas poštuje jer je to preambiciozno s naše strane".

"O tim stvarima radije bih se dogovorio sa svim političkim akterima u Hrvatskoj a ne bi ovako preko novina polemizirao s Beogradom, jer mislim da su nam tu interesi zajednički. Te probleme sa Srbijom moramo riješiti, o tome sam već javno i otvoreno govorio. Pričekat ćemo kada formiramo Vladu a onda čemo pitati i HDZ za njihovo mišljenje", kazao je Milanović, dodavši kako rješenje tih odnosa vidi u tome da Srbija mora ukinuti sporni zakon.

Komentirajući izjavu tehničkog premijera Tihomira Oreškovića koji je izbornu kampanju ocijenio sporom, Milanović je istaknuo kako mu je drago da Orešković to tvrdi jer kada je kampanja "mlaka i spora" onda se manje kombiniraju žestoke teme a više do izražaja dolaze teme vezane uz poreze i regionalni razvoj u čemu je, kaže, "SDP jači".

Na novinarsku tvrdnju kako se u kampanji malo govori o borbi protiv korupcije i pitanje znači li da li to da Hrvatskoj više nije potrebna borba protiv korupcije, Milanović je odgovorio kako je o tome govora bilo u debati te da Narodna koalicija predviđa tzv. "građansko oduzimanje".

"To je jedan institut u kojem se prije pravomoćnosti presude za određena kaznena djela, imovina oduzima ukoliko optuženik nije u stanju dokazati njeno porijeklo. To je u našem programu, u HDZ-ovom programu to nisam primijetio", rekao je Milanović.

Za ulogu Stjepana Mesića u Narodnoj koaliciji, Milanović je rekao da je on jedanaesti na listi i da je to čovjek s iskustvom koji je dvaput izabran za hrvatskog predsjednika, što nije mala stvar.

Na pitanje da li je rukovanje s Plenkovićem najava velike koalicije, Milanović je odgovorio negativno.

"Mi ćemo biti najjača lista, mi ćemo biti dominatori te pozvati IDS kao jakog važnog partnera da nam se pridruži. Želimo razgovarati sa svima koji mogu transformirati Hrvatsku. To ne ide tako brzo, treba vremena i strpljenja, no Hrvatska raste i po konkurentnosti jako je napredovala u zadnje četiri i pol godine", zaključio je Milanović.

Barban: Šef IDS-a upozorava na povratak retorike iz devedesetih

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je u nedjelju u Barbanu da posljednjih mjeseci u Hrvatskoj svjedočimo opasnoj konzervativnoj revoluciji i povratku retorike iz devedesetih koja tjera strah u kosti pripadnicima nacionalnih manjina.

Na "opasnu eskalaciju netolerancije i šovinizma te ignoranciju institucija prema iskazivanju netrpeljivosti prema manjinama" Miletić je upozorio u Barbanu, gdje su se na održavanju Trke na Prstenac okupili brojni političari.

"Posljednjih mjeseci svjedočimo opasnoj konzervativnoj revoluciji i povratku retorike iz devedesetih koja tjera strah u kosti pripadnicima nacionalnih manjina", kazao je Miletić, kojeg posebno zabrinjava što političari oportuno šute kad se takve stvari događaju u izbornoj kampanji.

Pozvao je stoga sve političke aktere, ali i državne institucije, da zbog politike, koalicija, i fotelja ne zatvaraju oči pred stvarima koje Hrvatsku vraćaju stoljećima unazad. Dužnosnike je pozvao da odmah i bez rezerve osude svaku vrstu oživljavanja mračne hrvatske prošlosti, svaki govor mržnje i svako iskazivanje netrpeljivosti prema manjinama.

Ustvrdio je da su oživljavanje crnih košulja, govor mržnje i poruke pripadnicima manjina da su nepoželjni samo dio tog "sramotnog diskursa" koji je u izbornom razdoblju postao predmet političke trampe i besprizornog kalkuliranja.

Miletić kaže da je IDS jedina stranka ili u najboljem slučaju među rijetkim glasovima koji jasno i glasno osuđuju sramotne ekstremističke ispade i koji pozivaju na zdrav razum kad se povedu sulude rasprave o prihvatljivosti pozdrava "za dom spremni".

"Ogorčeni smo spremnošću javnih aktera da o tome, u 21. stoljeću, u srcu moderne Europe, uopće raspravljaju", poručio je predsjednik IDS-a.

Ponosan je, kazao je, što su zajedno s vrijednim sugrađanima stvorili regiju koja je po civilizacijskim standardima uzor ostatku države. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju