Predsjednik Republike Zoran Milanović položio je vijenac ispred Spomen-obilježja Josipu Joviću, prvom hrvatskom redarstveniku poginulom u Domovinskom ratu.


Milanović je tako obilježio 30. obljetnicu akcije "Plitvice". Govorio je o žrtvi i hrabrosti.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Komentar Ivane Petrović o samitu NATO-a: "Trebalo je pregristi sve antagonizme i sve tragikomične uvrede, jer ovo je država, a ne feud koji su nekom mama i tata ostavili u nasljeđe" Gordan Grlić Radman Grlić Radman opleo po Milanoviću: "Ovo glorificiranje njegovih velikih zasluga uopće nije točno"

"I što vrijeme više prolazi, a prošlo je 30 godina, ta je hrabrost sve veća. Ona se naprosto natkriljuje nad nama. Danas mi je to teže shvatiti nego tada. Vječna slava i hvala i poginulom Josipu Joviću, koji nije imao sreće da dočeka hrvatsku slobodu", rekao je Milanović.

"Sve drugo je povijest, a ovo je početak povijesti", dodao je. 

Zoran Milanović dao je kratku izjavu i nije ulazio u nove polemike s premijerom Plenkovićem. Jučer ga je nazvao terminalno nesposobnim, a on mu je uzvratio da je licemjerni lažljivac

"Da se međedi ne zaraze"

I premijer Plenković bio je na Plitvicama, ali ni on nije davao izjave. Poslije je ipak Milanović stao pred mikrofone. 

"E, to morate pitate njega", odgovorio je na pitanje zašto protokol nije bio zajednički. 

"Razlog je bio epidemiološke mjere. Valjda zato da se međedi ne zaraze koronom", dodao je, a zatim je potegao paralelu između sebe i Plenkovića.

"Svatko od nas ima komplekse prema nekome, ali baš prema njemu. Nismo mi isti ekosistem. Ja sam orao, on je nilski konj. On papa lopoče, ali je opasan. Ja sam sokol", rekao je. 

"Nije sabotirao mene, sabotirao je Hrvatsku. Protokol ima nekog svog smisla", rekao je i ponovio da je odbijen prijedlog za zajednički vijenac. 

"Pupovac kaže da sam Mussolini. Moji su se borili protiv njega. S Radom Končarom. Puhovski mi kaže da sam Staljin. Staljin sa svojim protivnicima nije polemizirao, on je ubijao", govorio je. 

"Ma ajde? Auuu?", reagirao je na informaciju da je DSV privremeno s dužnosti udaljio suce iz Osijeka koje već tjednima iz BiH proziva Zdravko Mamić. 

Još je jednom spomenuo Milorada Pupovca: "Da mi govori da on meni smeta što je Srbin? Meni kojem su govorili da sam Vladu nakrcao Srbima?"

"Čovjek sa smislom za humor između Herr Flicka i Pavla Korčagina iz 'Kako se kalio čelik'. Uvijek na rubu suza", rekao je.