Vrhovni sud
Vrhovni sud Foto: Zeljko Lukunic

Državno sudbeno vijeće odlučilo je privremeno udaljiti s dužnosti suce Zvonka Vekića i Darka Krušlina, koje je u svojim izjavama prozvao osuđeni Zdravko Mamić.


Suci Zvonko Vekić i Darko Krušlin s dužnosti su udaljeni privremeno, prvo na vrijeme od tri mjeseca. Ako do tada ne bude završen stegovni postupak, privremeno udaljenje može trajati najdulje godinu dana, odlučilo je Državno sudbeno vijeće.

Vezani članci Darko Krušlin s odvjetnikom Ljubom Pavasovićem Nastavlja se Mamićeva "reforma pravosuđa": Odbijena žalba suca kojeg je optužio za korupciju Andrija Jarak Andrija Jarak o prvim potezima novog predsjednika Vrhovnog suda: "Nemoguće je nabrojiti sve velike slučajeve koji ga očekuju"

"Stegovni postupak vodi se kao kazneni postupak, pa nije prihvaćen prijedlog Mamićeve obrane da bude nazočna tijekom stegovnog postupka jer nije ni u kaznenom postupku", naveo je predsjednik DSV-a Darko Milković.

Također, raspisuje se novi javni poziv za kandidate za predsjednika Vrhovnog suda. Kako bi se kandidatima omogućio jednaki poziv i pristup, prijave će trajati mjesec dana, a ne 15 kako je predlagao Predsjednik RH.

Prozvao ih Mamić

Suce koji su udaljeni s dužnosti prozvao je Zdravko Mamić. USKOK i dalje provjerava njegove navode, a posla je bilo i za Poreznu upravu. Pregledali su imovinu osječkih sudaca. Zbog Mamićevih tvrdnji o potkupljivanju sudaca angažirao se porezni USKOK. Provjeravala se imovina osječkih sudaca i tijekovi novca.

Nakon što je Zdravko Mamić digao na noge hrvatsko pravosuđe, dio aktera odbacio je optužbe za primanje mita.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju