Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je donijela čvrstu odluku da se priključi humanitarnoj akciji Europske unije "Triton 2015" i ponosna je na to jer time pokazuje kakva je zemlja, čiji vrhunski profesionalci rade ozbiljan posao, rekao je u nedjelju u Cataniji hrvatski premijer Zoran Milanović nakon obilaska broda Hrvatske ratne mornarice ŠB-73 "Andrija Mohorovičić".


"Ovo je za nas ozbiljan brod, mi smo mala zemlja i kad gledamo tko je ovdje, onda se vidi da su tu ili velike ili bogate zemlje i zato ovim ljudim treba skinuti kapu, jer rade težak posao", rekao je Milanović u izjavi novinarima koji ga prate u posjetu Sicijii.

Vezani članci Slika nije dostupna Milanović i Tusk o izbjegličkoj krizi i mogućim rješenjima Slika nije dostupna IZBJEGLIČKA KRIZA EU i Turska krajem studenoga na summitu o rješavanju migrantske krize

Na novinarsko pitanje kako će Hrvatska reagirati na mogući priljev izbjeglica iz susjednih zemalja, Milanović je ocijenio da se stanje pomno prati i da je država spremna priskočiti u pomoć, jer su posrijedi "ljudi koji traže bolji život, žele ići dalje prema najbogatijim zemljama Europe".

"Mislim da tim ljudima treba dati priliku da se zaposle, da stvaraju, da plaćaju porez, da pridonose jer vratit se sigurno neće i ne trebaju se vraćati", ocijenio je predsjednik vlade.

IZBJEGLIČKA KRIZA 'Neke države EU se ponašaju skandalozno.' Doznajte koje

Na pitanje ima li Hrvatska, nakon slanja "Andrije Mohorovičića" i manjeg broda "Sv. Dujma" prije dva dana u operacije spašavanja izbjeglica, mogućnosti za dodatnu potporu, Milanović je odgovorio - "Pa, dobro, nek' se i drugi malo uključe. Nismo baš Velika Britanija, ovo što dajemo je jako puno". No, ipak je podsjetio da počinje gradnja pet oklopnih brodova Obalne straže. "Vodimo mi računa o tome jer znamo što je more", kazao je premijer.

Na pitanje što zemlji koja je tek dvije godine u EU znači sudjelovanje u prvoj međunarodnoj operaciji potrage i spašavanja, Milanović je podsjetio da je Hrvatska u Afganistanu već 13 godina, ustvrdivši da svojim sudjelovanjem u prvoj misiji ove vrste na neki način utire put drugim malim zemljama i time, s obzirom na svoju veličinu, daje veliki doprinos.

Premijer je odbacio novinarsku tezu da je Hrvatska u EU bila protiv obvezujućih kvota za izbjeglice, naglasivši kako je samo željela da Europska komisija preuzme vodeću ulogu u rješavanju tog pitanja i odredi savjetodavne kvote, da Bruxelles kaže kojim smjerom treba poći.

"Mi smo bili za rješavanje tog pitanja", rekao je Milanović na kraju izjave novinarima u Cataniji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook