Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenja nam život

Znate li što je TTIP? I trebaju li ga se Hrvati bojati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trgovinski sporazum između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država mogao bi promijeniti živote svih građana Europske unije.

Hoćemo li jesti GMO hranu, upotrebljavati opasnu kozmetiku ili omogućiti korporacijama da znaju sve o nama, ovisi o dogovoru koji netko donosi daleko od očiju javnosti, upozoravaju nevladine organizacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Brexit je bio pogreška' VELIKA BRITANIJA NEĆE MOĆI PREKO REDA Nema brzog trgovinskog dogovora između velikih saveznika Slika nije dostupna Nema podrške Francuska želi prekid pregovora o TTIP-u

Za Trgovinski sporazum Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država- skraćeno nazvan TTIP, građani većinom - ne znaju.

A rizici koje Transatlantsko trgovinsko i investicijsko parterstvo sa sobom nosi su veliki, upozoravaju nevladine organizacije.

'Potpisivanje TTIP-a, bi zapravo moglo rezultirati otvaranju europskog tržišta američkim prehrambenim proizvodima koji su u pravilo niže kvalitete od europskih', rekao je Hrvoje Radovanović iz Zelene akcije. To bi moglo značiti opasne kemikalije u kozmetičkim proizvodima, širenje outsourcinga, pitanje lijekova koje će donijeti na naše tržište i najvažnije - što će nam staviti na stol?

Milijun i šesto tisuća građana diljem svijeta potpisalo je peticiju protiv TTIP-a. Tomu je doprinijela činjenica što se pregovori na razini Europske komisije i SAD-a vode u tajnosti. Naši političari uvjeravaju da Europa neće ići ispod svojih standarda.

Klisović: Transatlantskog trgovačko partnerstvo EU i SAD nije Trojanski konj

'Europa ima prvu zaštitu od GMO-a iz Europske komisije koja ako i odobri proizvod, država članica kaže ne, mi smo GMO free country, neće biti GMO-a onda to i ostaje', rekao je Danijel Mondekar, predsjednik odbora za europske poslove:

Kao i svaki sporazum i ovaj ima dobrih strana - ukidanje carina, gotovo prepolovljen trošak izvoza, koji na godinu Hrvatskoj donese 2 milijarde kuna i lakše plasiranje hrvatskih proizvoda na američko tržište. 'To je povećanje ukupne trgovine, izvoza, što donosi opet nekakva radna mjesta', objašnjava ekonomski stručnjak Ante Babić. Pregovori su na pola puta.

'Još će vjerojatno biti otvoreno pitanje fitosanitarnih standarda, inspekcija, ostaje pitanje energetike, Europska komisija je dosta čvrsta oko zaštite podataka. Mi u Europi imamo visoke standarde i želimo da ostanu tako visoki', dodaje Mondekar.

No, kao i u svakom pregovaranju, popuštanja će biti. Konačnu riječ imat će parlamenti država članica, uključujući i naš Sabor. Oni će ratificirati sporazum- odbije li jedna država, cijela priča propada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene