Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuska je u utorak objavila kako želi prekid pregovora o nacrtu Transatlantskog ugovora o slobodnoj trgovini (TTIP) između EU-a i SAD-a, procjenjujući ih previše povoljnima za američku stranu, kako bi se potom moglo nanovo krenuti na "dobrim temeljima".


"Nema više političke podrške iz Francuske" razgovorima o tom ugovoru između EU-a i SAD-a. "Francuska zahtijeva prekid tih pregovora", kazao je državni tajnik za vanjsku trgovinu Matthias Fekl na radio postaji RMC.

Vezani članci Francuska nakon popuštanja mjera Studija pokazala koliko je doista Francuza zaraženo koronavirusom: ''Bez cjepiva ne možemo izbjeći drugi val'' Macron i May (Foto: AFP) Emmanuel Macron primio britansku premijeru May kako bi razgovarali o Brexitu

On je opravdao taj zahtjev činjenicom da pregovori o TTIP-u, koje s europske strane vodi Europska komisija uime 27 država članica, pate zbog neravnoteže u korist američkih stavova.

"Amerikanci ne daju ništa ili samo mrvice, to nije način pregovaranja među saveznicima", kazao je on, dodajući da "odnosi nisu na pravoj razini između Europe i SAD-a, treba nastaviti kasnije na dobrim temeljima".

"Potreban je jasan i konačan prekid tih pregovora kako bi se krenulo na dobrim temeljima", kazao je Fekl.

Francuska će taj stav iznijeti u rujnu na sastanku ministara zaduženih za vanjsku trgovinu u Bratislavi, naglasio je on.

Dvoje kandidata za nasljednika američkog predsjednika Baracka Obame, Hillary Clinton i Donald Trump, također su već kritizirali TTIP.

Najnovija kritika došla je od njemačkog vicekancelara i ministra gospodarstva Sigmara Gabriela koji je u razgovoru za javni servis ZDF u nedjelju pregovore Europske unije i SAD-a o TTIP-u proglasio propalima.