Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuska je u utorak objavila kako želi prekid pregovora o nacrtu Transatlantskog ugovora o slobodnoj trgovini (TTIP) između EU-a i SAD-a, procjenjujući ih previše povoljnima za američku stranu, kako bi se potom moglo nanovo krenuti na "dobrim temeljima".


"Nema više političke podrške iz Francuske" razgovorima o tom ugovoru između EU-a i SAD-a. "Francuska zahtijeva prekid tih pregovora", kazao je državni tajnik za vanjsku trgovinu Matthias Fekl na radio postaji RMC.

Vezani članci Potres u Francuskoj Potres u Francuskoj, osjetio se i u drugim zemljama: "Cijela se kuća zatresla, radni stolac se pomaknuo zajedno sa mnom" blokada luke Marseille - 5 Palež automobila i blokada važne luke uoči Macronova obraćanja: "U žarištu je ogromne mržnje i ogorčenosti"

On je opravdao taj zahtjev činjenicom da pregovori o TTIP-u, koje s europske strane vodi Europska komisija uime 27 država članica, pate zbog neravnoteže u korist američkih stavova.

"Amerikanci ne daju ništa ili samo mrvice, to nije način pregovaranja među saveznicima", kazao je on, dodajući da "odnosi nisu na pravoj razini između Europe i SAD-a, treba nastaviti kasnije na dobrim temeljima".

"Potreban je jasan i konačan prekid tih pregovora kako bi se krenulo na dobrim temeljima", kazao je Fekl.

Francuska će taj stav iznijeti u rujnu na sastanku ministara zaduženih za vanjsku trgovinu u Bratislavi, naglasio je on.

Dvoje kandidata za nasljednika američkog predsjednika Baracka Obame, Hillary Clinton i Donald Trump, također su već kritizirali TTIP.

Najnovija kritika došla je od njemačkog vicekancelara i ministra gospodarstva Sigmara Gabriela koji je u razgovoru za javni servis ZDF u nedjelju pregovore Europske unije i SAD-a o TTIP-u proglasio propalima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju