Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnost u prometu

Znate li što je NPSCP?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni program sigurnosti cestovnoga prometa Republike Hrvatske temeljni je dokument i platforma za podizanje razine sigurnosti cestovnoga prometa u našoj državi na višu, prihvatljiviju razinu od sadašnje.


Ukratko, riječ je o sustavnim mjerama koje se već godinama provode, a sve u svrhu širenja prometne kulture među građanima.
U sklopu programa svake se godine realizira nekoliko akcija putem masovnih medija u kojima se apelira javnost da obrati pozornost u prometu na najrizičnije skupine sudionika u prometu.

Pročitajte i ovo Kamera za nadzor brzine - 1 Lakše s gasom U Hrvatskoj postavljene suvremene kamere: Kontroliraju brzinu, ali i druge učestale prekršaje koji su vodeći uzročnik nesreća Dan bez mobitela u prometu - 5 Dan bez mobitela u prometu Glavne ubojice na cestama: "Moram priznati i biti iskren da ja to nekada radim"

Akcije se provode za ove grupe sudionika u prometu:
motocikliste, bicikliste, mlade vozače, pješake i starije osobe te invalide. Uoči svake nove školske godine provodi se i akcija u svrhu sigurnosti djece sudionika u prometu.

Trenutačno se u medijima provodi promidžbena kampanja pod nazivom BRZINA, ALKOHOL I DROGA NAJGORI SU SUVOZAČI za grupu mladih vozača. Akcija je zapažena prije svega zbog glavnog aktera i nosioca kampanje, pjevača Gorana Barea.

U kampanji Bare vrlo iskreno i otvoreno priča o svojim trenucima koje je doživio vozeći automobil pod utjecajem droge i alkohola.
Svojim izravnim obraćanjem prvenstveno mlađoj populaciji, izazvao je vrlo pozitivne reakcije u javnosti.
To se, među ostalim, očituje i u velikoj posjećenosti micrositea Najgori suvozač, posebno kreiranog i namijenjenog navedenoj promidžbenoj kampanji i akcijama u tijeku.


Osnovana je i grupa na Facebooku pod nazivom Brzina, alkohol i droga najgori su suvozači,
koja je u kratkom vremenu okupila više od 1000 fanova.
Microsite nudi obilje zanimljivog i poučnog materijala te nije čudno što je vrlo posjećen.
Posjećenost micrositeu povećava i Kviz znanja i motoričkih sposobnosti, u kojem najuspješniji igrači dobivaju i prigodnu nagradu – alkotester.

Na siteu se bilježe i nesreće u prometu kojih, iako razmjerno manje, ima i dalje u zabrinjavajućem broju.
Tu je i malena anketa o temi ponašanja mladih u prometu te statistike o broju i vrstama prometnih nesreća.

Gledajući u cjelini ovu kompleksnu akciju, vidi se znatan pomak u komunikaciji s mladim sudionicima u prometu, što će u krajnjem slučaju pridonijeti sasvim sigurno i dugoročnijem padu broja prometnih nesreća.

Mladi mnogo lakše prihvaćaju takve oblike komunikacije i edukacije, što je i bila namjera kada se odlučilo na ovakav originalan pristup ovom velikom problemu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene