Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nacionalni program sigurnosti cestovnoga prometa Republike Hrvatske temeljni je dokument i platforma za podizanje razine sigurnosti cestovnoga prometa u našoj državi na višu, prihvatljiviju razinu od sadašnje.Ukratko, riječ je o sustavnim mjerama koje se već godinama provode, a sve u svrhu širenja prometne kulture među građanima.
U sklopu programa svake se godine realizira nekoliko akcija putem masovnih medija u kojima se apelira javnost da obrati pozornost u prometu na najrizičnije skupine sudionika u prometu.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: ''Na otvaranje Pelješkog mosta bit će pozvani svi, nek’ se grintavci ne sekiraju'' Stravični prizori s mjesta nesreće kod Slavonskog Broda Smrt na cesti: Medijski arhivi čuvaju sjećanja na autobuse strave na hrvatskim cestama

Akcije se provode za ove grupe sudionika u prometu:
motocikliste, bicikliste, mlade vozače, pješake i starije osobe te invalide. Uoči svake nove školske godine provodi se i akcija u svrhu sigurnosti djece sudionika u prometu.

Trenutačno se u medijima provodi promidžbena kampanja pod nazivom BRZINA, ALKOHOL I DROGA NAJGORI SU SUVOZAČI za grupu mladih vozača. Akcija je zapažena prije svega zbog glavnog aktera i nosioca kampanje, pjevača Gorana Barea.

U kampanji Bare vrlo iskreno i otvoreno priča o svojim trenucima koje je doživio vozeći automobil pod utjecajem droge i alkohola.
Svojim izravnim obraćanjem prvenstveno mlađoj populaciji, izazvao je vrlo pozitivne reakcije u javnosti.
To se, među ostalim, očituje i u velikoj posjećenosti micrositea Najgori suvozač, posebno kreiranog i namijenjenog navedenoj promidžbenoj kampanji i akcijama u tijeku.


Osnovana je i grupa na Facebooku pod nazivom Brzina, alkohol i droga najgori su suvozači,
koja je u kratkom vremenu okupila više od 1000 fanova.
Microsite nudi obilje zanimljivog i poučnog materijala te nije čudno što je vrlo posjećen.
Posjećenost micrositeu povećava i Kviz znanja i motoričkih sposobnosti, u kojem najuspješniji igrači dobivaju i prigodnu nagradu – alkotester.

Na siteu se bilježe i nesreće u prometu kojih, iako razmjerno manje, ima i dalje u zabrinjavajućem broju.
Tu je i malena anketa o temi ponašanja mladih u prometu te statistike o broju i vrstama prometnih nesreća.

Gledajući u cjelini ovu kompleksnu akciju, vidi se znatan pomak u komunikaciji s mladim sudionicima u prometu, što će u krajnjem slučaju pridonijeti sasvim sigurno i dugoročnijem padu broja prometnih nesreća.

Mladi mnogo lakše prihvaćaju takve oblike komunikacije i edukacije, što je i bila namjera kada se odlučilo na ovakav originalan pristup ovom velikom problemu.