Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prema popisu stanovništva

Znate li koja je najbrže rastuća općina u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1993. godine, kada je osnovana, općina Viškovo doslovno se udvostručila i to zahvaljujući naseljavanju mladih obitelji. Toliki rast općini jamči sigurnu budućnost, ali i donosi mnogobrojne infrastrukturne izazove.

U manje od dva desetljeća općina Viškovo narasla je do veličine omanjeg grada. 1993. godine, kad je osnovana, brojila je nešto manje od 7 tisuća ljudi. 'Prema popisu stanovništva iz 2011. godine na našem području živi 14.445 stanovnika', kaže Goran Petrc, načelnik općine Viškovo.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "Ne vidim da je to dobro" Milanović: "Kad Dalmacija postane regija, čuvajmo se. Kad Zagorje i sjeverna Hrvatska postanu regija, to će biti država u državi" Ilustracija prema podacima iz 2021. Najviše je Ivana i Marija, a od sada u novoj tražilici DZS-a možete provjeriti s koliko ljudi dijelite ime

Zbog sređenih zemljišnih i gruntovnih knjiga, prostornog plana i pristupačne cijene zemljišta proteklih se godina tu mnogo gradilo. A dolazile su uglavnom mlade obitelji. 'Kod nas se svake godine bilježi porast broja učenika. Upisali smo 5 razrednih odjela prvih razreda', kaže Jasna Pipinić, školska pedagoginja.

Mnogo djece, pogotovo danas u Hrvatskoj svakako veseli, no pred lokalnu vlast stavlja i nove izazove. 'Očita je potreba za proširenjem školskih kapaciteta', kaže Pipinić.

>> Sve je manje djece u Hrvatskoj, je li zakazala populacijska politika?

I ne samo školskih. Novi vrtić samo što nije otvorio vrata, no roditelji ipak nisu do kraja zadovoljni. 'Dosta se stanova gradilo, dosta se novca dobilo, a nema subvencije za vrtiće, što mi nema logike', kaže Ankica Mataija.

Velik problem koji im je rast donio jesu prometne gužve. Do 2014. godine Viškovo bi trebalo dobiti zaobilaznicu. 'Ona će rasteretiti prometno središte općine Viškovo, ali će u stvari biti okosnica budućeg razvoja', kaže Petrc.

Mnogi su izazovi pred Viškovom, no njegovi su stanovnici uglavnom zadovoljni. 'Sve imamo tu, ambulantu, škole, vrtiće', kaže Mirjana Markovski. No ono na što su posebno ponosni jest njihova pusna tradicija. 'Halubajski zvončari, koji se također nalaze na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine svijeta', kaže Marina Jurić, direktorica TZ Viškovo.

Još samo da nekim čudom Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina nestane, gdje bi im tek onda bio kraj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene